Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Voksne kan trenge vaksinepåfyll

Etter en tid kan voksne trenge oppfriskningsdoser for å holde ved like immuniteten de har fått gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

For flere av vaksinene som blir gitt i barnevaksinasjonsprogrammet, blir smittevernet etter hvert redusert. Derfor trenger voksne etter en tid oppfriskningsdoser for å holde ved like tilstrekkelig immunitet.

Folkehelseinstituttet tilrår derfor oppfriskning av vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste cirka ti år etter forrige vaksinasjon.

Voksne personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått sykdommene meslinger, kusma og røde hunder, anbefales å ta MMR-vaksine.

Det anbefales også at voksne tar oppfriskningsdose mot polio dersom de skal reise til land der det forekommer poliosmitte.

Det er ikke etablert noe nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne i Norge. Det finnes heller ingen god oversikt over omfanget av voksne som ikke er grunnvaksinert mot barnesykdommene, eller hvor mange som følger rådene om oppfriskningsvaksinasjon. Voksne personer i Norge må selv betale for oppfriskningsvaksinasjoner.

Barnevaksinasjonsprogrammet ble etablert på 1950-tallet. Personer som er født før dette, kan derfor mangle vern. Folkehelseinstituttet tilrår også grunnvaksinasjon med barnevaksinene til voksne som ikke fikk vaksinasjon som barn.

Etter at barnevaksinasjonsprogrammet ble etablert i Norge har de fleste sykdommene det vaksineres mot, nesten blitt borte. Norge har kontroll over infeksjonssykdommer som polio, meslinger og difteri, selv om det i befolkningen fortsatt forekommer sporadiske tilfeller blant ikke-vaksinerte.

Kikhostevaksinen har vært et effektivt tiltak for å hindre sykdom hos de minste barna. Likevel er forekomsten av kikhoste høy i befolkningen, og i Randaberg har det de siste årene vært flere tilfeller der flere elever i ungdomsskolen har fått sykdommen. Forklaringen kan være at sykdommen er svært smittsom, og at vaksinen verner best de første årene etter vaksinering. I tillegg har helsepersonell muligens blitt flinkere til å diagnostisere sykdommen. Vaksinerte personer, som blir syke, får som regel midlere kikhoste-sykdom enn uvaksinerte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...