Visningssenter for oppdrett på Tungenes

Kommuneplanutvalget i Randaberg dro på studietur til Ryfylke (Finnøy) for å skaffe seg mer kunnskap om akvakultur og oppdrettsanlegg i november 2016. Foto: Gunnar Hiim (arkiv)

I Bygdebladets utgave 3. januar omtales på lederplass kommuneplanens forslag om å legge et areal for akvakultur vest for Alstein.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

LESERBREV: Redaktøren reiser spørsmålet om oppdrett ved Alstein er på vei inn bakveien kamuflert som innhenting av ny viten om oppdrettsnæringen. I samme utgaven er det en artikkel med overskriften «Jærmuseet ønsker oppdrettsanlegg ved Alstein».

Overskriften, som ikke var en del av teksten som ble oversendt for sitatsjekk, kom imidlertid noe overraskende på oss. Den mer enn antyder at Jærmuseet har et større engasjement i denne saken, og at museet aktivt arbeider for et oppdrettsanlegg ved Alstein. Jærmuseet ønsker ikke å legge seg opp i den politiske behandlingen av kommuneplanen, noe som også understrekes av i artikkelen.

Jærmuseet har jobbet lenge for at det framtidige vitensenteret også skal være et visningssenter for oppdrett

De to oppslagene gir inntrykk av at Randaberg kommune, Jærmuseet og havbruksnæringen sammen har en agenda om å få etablert et oppdrettsanlegg ved Alstein under dekke av formidling. Vi har behov for å komme med noen oppklaringer rundt dette. Som et bakteppe kan det være nyttig med en liten gjennomgang av historikken når det gjelder planene om et visningsanlegg for havbruk. Jærmuseet og Randaberg kommune har en målsetning om å etablere et maritimt vitensenter i Tungevågen, i tilknytning til de eksisterende museumsanleggene Tungenes fyr og Sjøbruksmuseet. Prosjektet er en del av Jærmuseet sin langsiktige utbyggingsstrategi lagt i 2000. I 2008 ble Tungenes fyr formelt innlemmet som en egen avdeling i Jærmuseet, i samband med opprettelsen av Kystverkets etatsmuseum, Kystverkmusea. Planene for et maritimt vitensenter ble deretter mer konkrete. I 2011 ble tre hovedtema formulert: sjøsikring (Kystverket), havbruk og maritim industri.

Like lenge har Jærmuseet jobbet for at det framtidige vitensenteret også skal være et visningssenter for oppdrett. Havbruksnæringen er en av største eksportnæringen i Norge og en viktig næring i Rogaland. Jærmuseet, som et samtidsorientert museum, mener derfor det er viktig å dokumentere og formidle denne næringa. Museet skal samtidig problematisere og drøfte både positive og negative sider ved virksomheten, og invitere publikum til å gjøre seg opp egne meninger.

Slike visningssenter er et initiativ fra Fiskeridirektoratet som innebærer tildeling av produksjonstillatelser (visningskonsesjon) til havbruksaktører. Det forutsettes at det utvikles god og faglig profesjonell formidling om havbruksnæringen i et landbasert publikumslokale og ved et oppdrettsanlegg i sjø. Jærmuseet søkte en samarbeidsparter fra havbruksnæringen og inngikk i 2016 en samarbeidsavtale med Bremnes Seashore. Avtalen går ut på at Jærmuseet skal lage utstillinger og annen formidling om havbruksnæringen på land, mens Bremnes skal stå for formidling ved et av sine oppdrettsanlegg. Havbruksutstillingen skal som nevnt inngå i det framtidige maritime vitensenteret på Tungenes.

I påvente av et nytt bygg, vil havbruksutstillingen stå i Sjøbruksmuseet. Dette lokalet skal vedlikeholdes i forkant. Formidlingen i sjø var planlagt ved Hidlekjerringa som ligger på grensa mellom Finnøy og Strand kommune ca. 25 minutters båttur fra Tungenes. På dette grunnlaget søkte Bremnes i juli 2016 Fiskeridirektoratet om visningskonsesjon. I januar 2018 fikk Bremnes avslag på søknaden, avslaget ble påklaget i og november 2018 ble vedtaket omgjort. Et visningssenter på Tungenes blir dermed en realitet etter mange års arbeid.

Prosessen med å etablere et visningsanlegg for havbruk bør ikke sees i sammenheng med prosessen i forbindelse med kommuneplanens forslag om å avsette en areal ved Alstein til akvakultur. Den førstnevnte handler om et mangeårig samarbeid mellom Jærmuseet og havbruksnæringen om å formidle kunnskap om dette som har blitt en meget viktig næring for kystnasjonen Norge.

Visningssenteret på Tungenes blir en realitet i løpet av de neste to årene

I kommuneplanen skal det på sin side avklares hvorvidt det skal avsettes et areal i Randaberg til havbruk. I skrivende stund foreligger det innsigelse fra Fylkesmannen til dette punktet i kommuneplanen. Hva som skjer vil avklares i den videre behandlingen av planen.

Visningssenteret på Tungenes blir en realitet i løpet av de neste to årene. Jærmuseet planlegger for tida ny utstilling i Sjøbruksmuseet. Hvorvidt visningssenterets formidling i sjø vil skje i Ryfylkebassenget som opprinnelig planlagt eller utenfor Randaberg, blir først bestemt etter at kommunepolitikerne har ferdigbehandlet kommuneplanen.

Eirik Gurandsrud, Avdelingsleder i Jærmuseet
Anders Jaarvik, kultursjef i Randaberg kommune

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...