Vil involvere ungdom i kommunesammenslåing

Ingrid Stornes går i 10. klasse ved Rennesøy skule. Hun er også leder elevrådet ved skolen. Hun forteller at ungdom er opptatt av om det blir endringer i skolen som følge av kommunesammenslåingen som pågår. Elevrådet vil gjerne ha det som i dag med ikke altfor mange elever i hver klasse fordi det er best for undervisningen. Foto: Sigbjørn Berentsen

Mandag 21. januar skal Fellesnemda for Nye Stavanger bestemme om det skal opprettes en Ungommens fellesnemd. igjen. Elevrådsleder ved Rennesøy skule, Ingrid Stornes, er positiv.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2019 kl 20:27

Initiativet til å opprette en slik nemnd for ungdom kommer fra Ungdommens bystyre i Stavanger. Det er noe leder Christian Hetty (16) ivrer for.

– Det er viktig å få til et samarbeid sånn at ungdom kan bli hørt, få unge vet mye om denne kommunesammenslåingen, sier Hetty til Bygdebladet.

– Hvorfor?

– Ungdom har ikke noe organ i dag for påvirkning inn mot den nye kommunen. Gjennom en Ungdommens fellesnemd kan unge mulighet få bedre mulighet til kunnskap om det som skjer, svarer han.

Christian Hetty er leder i Ungdommens bystyre i Stavanger kommune. Foto: Privat

– Hvordan få ungdom med da?

– Dette kan være aktuelt å jobbe med i samfunnsfag på skolen. Det er synd at få unge kjenner til kommunesammenslåingen fordi det også utgjør en demokratisk trussel ikke å kjenne til det som skjer rundt deg. Vi må være klar over dette sånn at vi bli ivaretatt. Ungdom er interessert i at jordbruk og matproduksjon i Finnøy og Rennesøy er viktig, og ellers handler viktige saker for oss om skole.

– Hva skjer med skolen i den nye kommunen, hvordan kan den gjøres bedre, psykiske helse for eksempel som er viktig i forhold til om det er psykisk helsesøster på skolene. Fritidstilbud, og om musikk- og teaterinteresserte ungdom har god mulighet til å utvikle sine interesser er også viktige saker for oss, sier Christian Hetty som forøvrig er elev på første året ved skoleskipet Gann.

Ingrid Stornes (15) bor i Vikevåg og går i 10. klasse ved Rennesøy skule. Hun er også leder i elevrådet ved denne skolen.

– Hva vet du om Nye Stavanger kommune?

– At Rennesøy blir med i en større kommune, men jeg kjenne lite om konsekvensene av dette, svarer hun.

Ingrid er positiv til at det skal opprettes en egen Fellesnemd for ungdom i Nye Stavanger. Den nemda skal gi råd i aktuelle saker som angår ungdom inn til den ordinære Fellesnemda.

– Det høres veldig bra ut sånn at også vi kan ha innflytelse på det som skjer.

– Vil ungdom i Rennesøy være interessert i å være med i Ungdommens fellesnemd?

– Ja, det tror jeg, og det kan sikkert bli kjekt. Hos oss er vi for eksempel opptatt av om hva kommunesammenslåingen betyr av endringer i skolen. Vi er godt fornøyd med slik vi har det med små klasser, som vi gjerne vil beholde.

Ingrid Stornes. Foto: Sigbjørn Berentsen

– Hvilke saker ser du for deg er aktuelt å uttale seg for ungdom i forbindelse med den nye kommunen?

– Skole. Vi som går på skolen er nok nærmere til å vite hvordan det fungerer i dag, og hva som kan bli bedre enn de som gikk på skole for tjue år siden.

– Hva synes du om at Rennesøy blir en bydel i en ny og større Stavanger kommune?

– Jeg tror det kommer til å bli kjekt fordi vi blir en skole i Stavanger, og da kan vi kanskje delta på flere arrangementer sammen med andre skoler og bli kjent med nye folk, sier Ingrid.

På direkte spørsmål hva hun kan gjøre for å gjøre Ungdommens fellesnemd kjent på skolen og blant unge i Rennesøy, svarer hun.

– Jeg vil ta opp det opp i elevrådet vårt, så får vi se hvordan diskusjonen blir der.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...