Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Vi står nå midt i potetåkeren til farfar

God drøs: Under handlerunden på Coop Mega Randaberg, eller handelslaget som folk kaller det, slo Kjell T. Larsen og Per Arne Nyvoll (t.h) av en prat. Slik de pleier å gjøre. ALLE Foto: Kathrine Knutsen Foto: Kathrine Knutsen

Før i tiden var det bondegårder her. Nå er det folkeliv, butikker, leiligheter, møteplasser og næringslokaler som preger Randaberg sentrum.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Nå står vi faktisk midt i potetåkeren til farfar, småflirer Per Arne Nyvoll.

Vi befinner oss på parkeringsplassen utenfor Coop Mega Randaberg, eller det som på folkemunne går under handelslaget.

- Akkurat her har jeg vært med på å hente opp poteter da jeg var unge, opplyser 79-åringen.

Farfaren til Per Arne, Christian Nyvoll, kjøpte gården fra broren sin i 1901.

- Farfar het egentlig Håland til etternavn, men endret navnet til Nyvoll da han overtok husmannsplassen Nyvoll. Det var et mer spesielt etternavn, forklarer barnebarnet mens vi vandrer inn dørene på handelslaget.

- Store deler av sentrum ligger på tomten til denne husmannsplassen. Den andre husmannsplassen, som nå er blitt sentrum, er Bersagel. Den var det Eivind i Varen som eide. Alle kalte ham det, forteller Per Arne som nå har sagt hei til minst 20 personer.

- Du kjenner de fleste?

Ansiktet hans brekker opp i et smil.

- Ikke nå lenger. Men jeg vet fortsatt hvem mange er, og da er det fint å hilse på.

- Synes du det blir for mye folk?

- Hehe, jeg må ærlig talt si at jeg hadde trodd jeg skulle reagere mer. Jeg, som var vant med marker til naboer og at vi kun var åtte-ti barn som lekte i sentrum. Men, etter hvert som det dukket opp hus og leiligheter rundt huset vi bygget opp i 1966, føltes det helt naturlig. Det er hyggelig med naboer!

Et hei høres lenger borte fra delikatessedisken.

- Å, det er han Kjell T. Larsen. Han sitter jeg i eldreutvalget med, opplyser Per Arne. Jeg hilser.

God drøs

- Vet du, jeg jobbet som redaktør i Bygdebladet en gang på 80-tallet. Det var helt andre tider da. Vi satt i kommunestyret både jeg og min kollega Erling, men skrev likevel sak på sak. Vi hadde en underforstått blikkontakt som raskt kunne avgjøre hvem av oss som var minst inhabil i saken, sier Kjell lattermild.

- Kjekke tider! Og nå er du ute med Per Arne for å lage sak om bygda?

- Stemmer. Hvordan liker du deg her?

- Jeg stortrives. Og handlerunden på handelslaget er et av høydepunktene i uka. Hit går vi ikke bare for å handle, men for å treffe kjentfolk og slå av en prat. Det kan fort gå halvannen time. Og når vi er inne på det, kunne det ikke vært koselig med en benk og et par stoler her inne?

Vi nikker. Det høres jo hyggelig ut det.

- Du er fra Stavanger og flyttet hit for flere tiår siden?

- Korrekt. Tenk at da jeg kom hit bodde det snaut 3000 innbyggere i kommunen. Det har vært litt av en utvikling!

- Og her vil du bli?

- Uten tvil. Det er passe stort, landlig, folk er alle tiders og kommunen er god - de har god service, en nærhet til innbyggerne.

- Jeg og Per Arne diskuterte hvor lenge du må bo i Randaberg for å kunne kalle deg en randabergbu...., begynner jeg.

- Og da sa jeg at Jostein Nybø alltid sa at det var syv generasjoner, skyter Per Arne inn. Latteren brytes løs ved delikatessedisken.

- Er du innenfor da Per Arne? flirer Kjell.

- Nei, jeg er vel på generasjon seks, spøker han før handlerunden fortsetter.

1-2-3 gamle bygg

I dag har våren satt seg selv litt på vent, gradene har dalt fra helgen. Vi passerer Randaberg Håndverksbakeri, og Per Arne forteller at det er ett av de tre eldste byggene som fortsatt eksisterer i sentrum. Over veien står det andre.

- Det var posthuset. På 40- og 50-tallet var det dagens høydepunkt å samles her klokken fire. Jeg var med noen ganger som barn. Hvis jeg ikke stod utenfor bakeriet og banket på. Du skjønner, vi kjente datteren til bakemester Haarr, og dermed fikk vi wienerbrødskalker ut gjennom bakdøren. Det lune smilet er på vei frem igjen.

- Og om du lurte så er kirken det tredje bygget, sier han.

Per Arne er ikke så «tittgjengt» på kafe i lokalmiljøet, men utenom handelslaget er han nå og da innom biblioteket.

- Er det du som skal ha krimfestivalen? sier han og hilser på Simen Ingemundsen.

- Jeg vet hvem familien din er. Og så har du truffet kona mi flere ganger på bussen. Hun heter Wenche.

- Hyggelig å hilse på deg. Jeg håper dere kommer på festivalen?

- Det er stor sjanse for det, for det vet jeg kona har snakket om, sier 79-åringen.

Endring

- Baker Haarr bodde der hvor Olav Nybø bor i dag i Kyrkjeveien, sier Per Arne som et apropos ut i luften til meg.

- Og huset jeg vokste opp i er jevnet med jorden. Det er leiligheter der nå. Og det er greit. Jeg bodde så nær sentrum at jeg visste at noe ville skje rundt oss før eller siden.

- Og på mange måter er det kanskje bra også. Randaberg var ikke akkurat kjent for å ha et veldig tiltalende sentrumsbilde. Han flirer.

- Det var ikke spesielt fint når jeg vokste opp. Det var bussgarasje og Randaberg-Tasta billag hadde basen sin her. Det var forresten der far begynte å jobbe som bussjåfør i 1922.

Vi passerer den grønne lungen ved huset til Per Arne.

- Noen av de trærne der er like gamle som meg.

- Som sagt så utmerket ikke Randaberg sentrum seg på sin skjønnhet. Men dette endret seg da det kom ny sentrumsplan på 80-tallet. Da kom blant annet det som jeg kaller det gamle bankbygget, som i dag heter Landsbyhuset, opp. Og etter det ballet det bare på seg. Bygg etter bygg ble oppført i årene fremover. Jeg husker også at det var en tomt som vi kalte for kulturhustomten, men det ble aldri noe av for der er det parkering i dag, sier 79-åringen som kan skilte med 18 år i det lokale historielaget.

- Og nå er det vedtatt ny sentrumsplan og det skal bygges enda tettere. Arealene skal utnyttes, og det kan jo hende jeg var med på vedta den planen der, smiler han lurt.

- Men det går bra, for selv om sentrum har endret seg mye så synes jeg fortsatt det er stilt og fredelig der jeg bor. Og det er kanskje ikke noen potetåker lenger, men jeg må gi ros for at det plantes fint i sentrum med grønt og blomster. Og i disse omgivelsene kan jeg gå rundt og av og til ta meg selv i å tenke på hvordan det så ut før - og det er bare en hyggelig tanke.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...