Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Vær klar for oppturen

Sjeføkonomi i SR-bank, Kyrre Knudsen, presenterte Konjunkturbarometer for tredje kvartal i år for Hordaland, Rogaland, Agder og Oslo på Tungenesmøtet, som viser at en økonomisk opptur er i vente. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Sjeføkonom i SR-bank, Kyrre Knudsen, varslet om lyse utsikter økonomisk i 2019.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2018 kl 21:02

- Det begynner å bli en tradisjon dette nå, å ta temperaturen på næringslivet i regionen og i Randaberg, sa Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-bank på Tungenesmøtet onsdag kveld denne uka.

Etter et kulturelt innslag av Helle Johanson Lindboe og Henrik Rasmussen fra Randaberg kulturskole, framtidsutsikter for næringslivet i Randaberg ved ordfører Kristine Enger og fortellinger om de store veiprosjektene Ryfast og Rogfast, presenterte sjeføkonomen Konjunkturbarometeret.

Bent Bergesen var strålende fornøyd med frammøtet til Tungenesmøtet onsdag kveld. Bergesen er leder i Ressursgruppen Den grønne landsbyen i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Temperaturmåling

- Vi har tatt temperaturen på næringslivet i tre fylker, Hordaland, Rogaland og Agder, sa Knudsen og syntes det var kjekt igjen å kunne presentere en «verdensnyhet». Det passer seg nemlig sånn at konjunkturbarometeret blir først presentert offentlig på Tungenesmøtet. Dette året har SR-bank også tatt med Oslo fordi banken nå har kontor i hovedstaden.

- Oslo utgjør sammen med våre tre fylker rundt 91 prosent av næringslivet, så da får vi et godt bilde av landets økonomi. Det er stilig, sa sjeføkonomen.

Ut i en fullsatt fyrbygning stilte han spørsmål om hvor mye oljebedrifter verden over tjener i år? Han svarte selv:

- 590 milliarder dollar tjener de, og før eller siden vil leverandørindustrien få et utbytte av dette, sa han og mente at en oppside for økonomien er i vente. Så er det ting som skjer i verden som er svært usikre, og viste til blant annet Brexit og den amerikanske presidenten Donald Trump.

Renta vil øke nå

- Trump har tvitret at han er et stabilt geni, men han er nok mer ustabilt stabil, sa Knudsen til humring i rommet.

- Trump sine signaler til verden er vanskelig å tolke. Men vi vet at renta her i landet vil øke med 0,5 prosent i Norges Banks rentemøte torsdag 20. september, og det av de rette grunnene, nemlig at det går godt økonomisk. Og renta skal videre opp med samme begrunnelse.

Blant årsakene til mer optimisme i næringslivet, og opptur i økonomien, er at kostnader er redusert kraftig i oljebedriftene de siste fem, seks årene. Nå er det klare forventninger om større lønnsomhet.

- Vi vil få en oljedrevet opptur nå som vi skal glede oss over, men det er bra nå at oljeservicebedrifter har omstilt seg til å gjøre andre ting, ikke bare olje, sa Kyrre Knudsen.

Etter oljenæringen er det bygg- og anleggsbransjen som ser ut til å skyte fart.

Sjeføkonomens budskap er at mange krefter drar i samme retning, og om alt slår til vil det kunne gi 4000 flere nye jobber i Rogaland neste år.

Få tak i folk som trengs

Kyrre Knudsen snakket mye om at arbeidsledigheten stadig blir lavere. Det skapes flere jobber, og den utviklingen ser ut til å fortsette inn i 2019.

- Da gjelder det å være klar for oppturen, markedsfør de fine tingene vi har i kommuner og region sånn at vi får tak i de folkene vi trenger, sa Knudsen til de mange som var til stede på Tungenesmøtet.

Bent Bergesen var strålende fornøyd med frammøtet til Tungenesmøtet onsdag kveld. Bergesen er leder i Ressursgruppen Den grønne landsbyen i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Foto: Sigbjørn Berentsen.

De tilstedeværende fikk vite at Statens vegvesen snart lyser ut anbud på arbeid ved Kvitsøy i Rogfast-prosjektet.
I en kontrakt verdt rundt 3.3 milliarder kroner vil det være store muligheter for lokalt næringsliv her, sa prosjektleder for Rogfast, Tor Geir Espedal, og viste til ei svært lang liste av underleverandører som Ryfast har gitt aktivitet til.

Randabergs ordfører, Kristine Enger, viste blant annet til næringsarealer (industritomt på 19.000 kvm) i Mekjarvik, som i øyeblikket ligger ute for salg i markedet, for å illustrere at det er gode muligheter lokalt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...