Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Bent Høie ønsker seg fire nye år

HJEMME: Bent Høie legger turen innom barndomshjemmet på Viste så ofte han kan. Der venter mor Solveig og far Kurt med åpne armer. Foto: Kirsti Kastrup Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Helse- og omsorgsministeren har planene klare for hva han vil jobbe med om Høyre får en ny periode i regjering.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2017 kl 11:26

Det er søndag kveld hjemme his Solveig og Kurt Høie på Viste i Randaberg. Familiens yngste, Bent, har kommet hjemom for å bli intervjuet av Bygdebladet. Bordet er dekket med brodert duk og porselensservise, og Solveig byr på vafler og syltetøy laget av bringebær plukket på Åmøy. Sønnen i huset, helse- og omsorgsminister Bent Høie, har tidligere på kvelden deltatt i debatt i IMI Kirken og diskutert alt fra psykisk helse til oljepolitikk. Det er travle dager i valgkampinnspurten.

Vilje til vekst

- Det går i ett fra morgen til kveld. I morgen er det Bergen og møter om sykehus, kommunal eldreomsorg, avlastningstilbud og besøk på en rusinstitusjon. Tirsdag er det Oslo og onsdag Haugesund. Torsdag er jeg i Bodø, fredag i Sogn og Fjordane, og så drar jeg tilbake til Stavanger neste helg...

Fra lenestolen forsikrer han oss om at det betales CO2 kvoter for alle flyreisene, for dem har det blitt en del av de siste seks ukene. Så leser han det første av valgspørsmålene Bygdebladet stiller de lokale stortingskandidatene:

- Hvorfor skal velgerne stemme på ditt parti og deg?

- Nå ser vi at veksten begynner å øke og at arbeidsledigheten begynner å gå ned. Vi har klart å sette mye i gang. Fornyelse av offentlig sektor, for eksempel, men vi trenger mer enn fire år for å få gjennomført satsingen. Vi gir også oljenæringen gode framtidsutsikter, samtidig som vi vil jobbe videre for å utvikle nye næringer. En økt skatte- og avgiftsregning er ikke det rette nå, når det er behov for flere arbeidsplasser.

- Hvilke saker blir viktige de neste fire årene?

- De fire siste årene har vi satset på etter- og videreutdanning av lærere. De neste fire årene vil vi ha fokus på tidlig innsats i småskolen, slik at elever som har behov for det får tidlig hjelp. Vi ønsker også å jobbe videre for å redusere ventetiden på sykehusene. Der vil vi bruke det vi har lært ved å etablere pakkeforløpet ved kreftsykdom, slik at vi får tverrfaglig diagnosesenter og raskere utredning og behandling for dem som lider av utmattelsessykdommer og muskel- og skjelettlidelser.

Så spør vi helse- og omsorgsministeren hvilke saker han brenner for, som vil få direkte betydning for Randabergs innbyggere:

- Mest spesifikt for Randaberg nå er nok det å trygge arbeidsplassene i vår region. Selv om ledigheten nå går litt ned og optimismen er tilbake, så må det jobbes videre med arbeidsplasser. Ellers har vi i regjering fått på plass mye som har betydning for Randaberg. Byggingen av Rogfast og det nye sykehuset, blant annet. Det viser hvor viktig det er å få folk fra Rogaland inn i regjeringen. Vi har også etablert selskapet Nye Veier i Kristiansand som skal bygge ut store veistrekninger på sørvestlandet.

Bedre behandlingsforløp

- Hva er du fornøyd med å ha fått til i denne stortingsperioden?

- Jeg er fornøyd med at vi har fått på plass pakkeforløpet for kreftpasientene. Behandlingen har nå blitt mye mer forutsigbar. Videre har vi satset på rus og psykisk helse og styrket rusomsorgen og det psykiske helsetilbudet i kommunene.

Helse- og omsorgsministeren sitter lettere henslengt i lenestolen mens mor Solveig og far Kurt sitter i sofaen. De har allerede vært og forhåndsstemt.

- Hva er du mest misfornøyd med at du ikke har fått til?

- Jeg skulle ønske vi hadde fått lagt fram kvalitetsreformen innen eldreomsorgen, «Leve hele livet». Den har vi startet på men ikke fått lagt fram ennå. Den handler om mat, fellesskap, aktivitet og sammenhengende helsetjenester. For eksempel det at middagen ved institusjonene flyttes til middagstid utpå ettermiddagen. Det har mange kommuner nå gjort, og resultatene er gode. Nattefasten blir kortere, de eldre sover bedre og behovet for sovemedisin er mindre. Vi skal ha innspillsmøte om mat i eldreomsorgen i Stavanger, om helsehjelp i Bergen, om aktivitet i Bodø og om fellesskap i Hamar. Det blir etter valget. Jeg planlegger å bli gjenvalgt, smiler Høie.

Mor og far i sofaen gir velmente innspill og oppdaterer sønnen på lokale forhold underveis i intervjuet. På spørsmål om hva slags henvendelser han får fra folk lokalt, sier Høie:

- Det er mye av det vi har snakket om. Det er ingen spesielt brennhete Randaberg-saker, Randaberg skiller seg ikke sånn ut fra resten av regionen. Da vi opplevde en halvering i oljeprisen og nedgang i arbeidslivet, var det mange som tok kontakt. Da fikk vi igangsatt ekstraordinær bygging, rehabilitering og vedlikehold innen offentlig sektor for å skape arbeidsplasser. Dette var noe som rammet vår del av landet mens det var økonomiske oppgangstider andre steder i Norge.

Best sammen

En annen ting Bent Høie ikke er så fornøyd med, er at Randaberg kommer til å stå utenfor når storkommunen bestående av Stavanger, Rennesøy og Finnøy etableres.

- Jeg har hele tiden ment at en også burde slått Randaberg sammen med nabokommunene, men resultatet av sentrale diskusjoner ble at det ikke ble brukt tvang mot Randaberg. Aftenposten skrev at «sentrale folk i regjeringen kommer fra kommuner som ikke slås sammen med tvang», men jeg sloss for at vi skulle slå Randaberg sammen med de andre. Randaberg er Norges minste landkommune i areal og blir liggende sånn at innbyggerne i Finnøy og Rennesøy må kjøre gjennom den for å komme til sentrum i egen kommune. Jeg tror det hadde vært en stor fordel for Randaberg om de hadde blitt med i sammenslåingsprosessen allerede nå.

Nøkkelord

Siste med #Valg 2017Vis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...