Uvanlig vær ifjor gir solid millionutbytte til eierkommunene

Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv)

Kommunene Randaberg, Rennesøy, Kvitsøy og Finnøy får samlet vel 39 millioner kroner i utbytte fra Lyse-konsernet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Lyse offentliggjorde denne uka at selskapet fikk et resultat på 1,1 milliarder kroner. Det gode resultatet begrunnes med rekordhøy produksjon av vannkraft og god operasjonell drift.

Tilskudd i kommunekassen

Styret i Lyse har foreslått at 550 millioner kroner av selskapets resultat skal betales i utbytte til de 16 eierkommunene.

De fire kommunene i Bygdebladets dekningsområde får dermed et godt tilskudd rett inn i kommunekassen.
Randaberg: 23.436.000 kroner
Rennesøy: 8.219.000 kroner
Kvitsøy: 1.665.500 kroner
Finnøy: 6.497.000 kroner

Totalt er dette 39.817.500 kroner til de fire kommunene.

– Solid levert

– Lyse leverer et solid resultat for 2018. Regnskapet reflekterer god underliggende drift innen alle forretningsområder. Det har også i 2018 vært få driftsavbrudd innen både energi og bredbånd, uttaler konserndirektør Eimund Nygaard.

I følge selskapets nettsider ble Lysebotn 2-prosjektet, nytt kraftverk, innenfor både budsjett- og planlagt tidsskjema. Det ble gjennomført på fem år og er en investering på 1,8 milliarder kroner.

I 2018 sjekket Lyse også ut av LNG-virksomhet, som har gitt selskapet positiv kontantstrøm på 1 milliard kroner i perioden 2007 - 2018.

Utfordrende år værmessig

I perioden februar - juli var det mindre nedbør enn normalt, noe Lyse karakteriserer som ganske uvanlig værmessig. Det medførte at mye av snø fordampet før det nådde selskapets magasiner.

Men den tørre og varme periode ble avløst av den våteste 3-måneders perioden som er registrert i Norge da væromslaget kom i månedsskiftet juli/august ifjor.

Fordi det ble mindre nedbør i magasinene enn normalt i foregående år, forventes ikke er like høy produksjon av vannkraft i 2019. Produksjonen i 2018 endte på, i følge Lyse, rekordhøye 7,5 TWh.

Vokser på tele

Forøvrig vokser televirksomheten til Lyse fortsatt. I 2018 fikk Altibox 42478 nye kunder, og hadde ved utgangen av året 536280 kunder. Lyse til teleaktivitet leverte ifjor et driftsresultat på 1.276 millioner kroner mot 796 millioner kroner i 2017.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...