Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Undervisning på boks: Satser på kulturhistorisk læring

Nytt formidlingsopplegg: Inger Lise Rettedal (t.v.) og Tina Nådland ser fram til å starte det nye formidlingsopplegget for elever, som trer i kraft i mai/juni. Foto: Jan Henrik Heggebø

Ved bruk av en helt spesiell boks skal elever fra Rennesøy få lokalhistorisk kunnskap om Fjøløy Fort og Utstein Kloster på en ny og spennende måte.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Vi i Rennesøy kommune har lenge snakket om å lage et formidlingsopplegg for elever, basert på den unike kulturhistorien vi har her ute. Nå har kulturkontoret og inspektører fra skolene Rennesøy, Vikevåg og Mosterøy initiert to helt nye, lokale produksjoner som vi gleder oss til å komme i gang med, sier Tina Nådland, kulturforvalter i Rennesøy kommune.

Med midler fra den nasjonale skolesatsingen, Den kulturelle skolesekken (DKS), er de nå i gang med planleggingen av et formidlingsopplegg forankret i den rike kulturhistorien fra Utstein Kloster Kulturmiljø og Fjøløy Fort.

Det er elever på Rennesøy skule, fra 7.- og 9. Trinn, som skal få ny og spennende kunnskap gjennom formidlingsopplegget. Prosjektet trer etter planen i kraft i mai/juni, og det er profesjonelle aktører som skal formidle opplegget under dagsbesøkene.

Les også: Sang, dans og kunst i sekken

Stort samarbeid

– Nå har vi gjort en avtale med Klostergården. De skal være med på å lage idé og konsept. I tillegg kommer også en leverandør inn i konseptutviklingen, som Inger Lise Rettedal kan fortelle mer om, sier Nådland.

– Hensikten med dette prosjektet er å engasjere, involvere og inspirere ungdommer. Vi ønsker å få elevene i dialog, skape nysgjerrighet, la dem reflektere, og gi dem ny kunnskap om stedene her ute. Derfor har vi involvert Fuel It, en gründerbedrift fra Jæren, forklarer Rettedal, som for øvrig synes det er flott at kommunen satser på formidling av lokal historie på en ny og innovativ måte.

Bedriften har utviklet det som kalles en FuelBox - en boks proppet med refleksjonskort knyttet til konkrete tema. På disse kortene står spørsmål som skal skape diskusjon og refleksjon. Nå skal gründerbedriften utvikle en helt egen FuelBox i forbindelse med formidlingsopplegget på Rennesøy.

– Nå er vi i gang med å lage kategorier av ulike typer spørsmål knyttet til blant annet Utstein Kloster, dyrehold, kulturlandskap og Fjøløy Fort. Med på laget har vi også MUST, lokalhistorikere, militærhistorikere, spesialister på kulturlandskap og dyr og forfattere som har skrevet historien om Utstein Kloster og Rygene Detektorklubb. De er alle med på å utvikle denne boksen, som blir den første Fuelboxen i Norge tilknyttet DKS, sier Rettedal.

Elevene skal kunne ta i bruk FuelBox både før, under og etter besøkene på Ustein Kloster og Fjøløy Fort, og på den måten diskutere og reflektere seg fram til ny kunnskap, framfor å få fasitsvarene servert.

– Det tror vi er en artig måte å bli kjent med det fantastiske kulturmiljøet og historien vi har her ute. Fuel It har laget FuelBox for skoler tidligere, og har god erfaring med det, men det er første gang i forbindelse med DKS, sier Nådland.

FuelBox: Slik ser FuelBox ut. Her med spørsmål og kategorier som ikke er relevant for nevnte undervisningsopplegg. Foto: Jan Henrik Heggebø

Les også: Blir bedre sammen i nystartede Visit Utstein

Lærer om fortid og nåtid

Hensikten med det nye formidlingsopplegget er å kunne tilby elever kunnskap både om fortid og nåtid.

– Selv om det ligger mye historie her ute, skal det ikke bare handle om det som var. Her skal de lære mer om bærekraft, matproduksjon og viktigheten av gårdsdrift. De skal kunne gå herfra med nye perspektiv både på fortid og nåtid, sier Nådland.

Hun forteller at prosjektet er en del av kommunens satsing på å videreutvikle «dei grøne øyane». Også i kommuneplanen for Nye Stavanger, som nå ligger ute til høring, er det sterk satsing på det grønne. Derfor mener hun at formidlingsprosjektet passer inn også i den nye storkommunens satsing.

– I denne omgang er prosjektet som nevnt kun for elever fra Rennesøy skule, men det kan også bli aktuelt å inkludere flere skoler når vi blir en del av Nye Stavanger, slik at flere kan bli kjent med den viktige kulturhistorien her ute, sier Nådland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...