Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Ukas bedrift - Driver epledyrking i Vistnesveien i Randaberg

FAMILIEBEDRIFT: På gården til Anne V. Tønnessen, Jo Arild Tønnessen og barna nærmer det seg høysesong for eplehøsting. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Jo Arild og Anne V. Tønnessen startet forsiktig med 200 epletrær i 2011. Om et par år satser de også på å kunne levere frukt til grossist.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Hvem er hovedkundegruppen deres eller hvilket marked sikter dere mot?

- Hovedkundegruppen er lokale restauranter, diverse gårdsutsalg og privatpersoner. Fra 2020 begynner vi sannsynligvis å levere frukt til grossist.

Hvor lenge har dere vært etablert her i kommunen?

- Vi begynte med forsiktig salg av epler i gårdsutsalget i 2014

Hvordan har bedriften vokst eller endret seg siden oppstarten?

- Vi begynte med 200 epletrær i 2011, utvidet med 6-700 trær i 2014 og med nye 3800 i 2018. I begynnelsen plantet vi veldig mange ulike sorter, men ikke alle har fungert like godt på Randaberg. De sortene vi satser for fullt på nå er Santana, Rød Aroma, Rubinstep og Discovery. I gårdsutsalget og på markeder selges også spesialsorter som Nanna, Katja, Rubinola, Elrosa og Tohoku 2.

All juice fra sorten Santana er forhåndsbestilt av en restaurantkjede.

I år har vi også investert i nytt produksjonsutstyr som matcher mengden frukt vi produserer.

Hva skjer i bedriften for tiden?

- Det er høsting av diverse eksperimentelle sommerepler (Nanna, Eir, Idunn, Sæfstaholm) og Reeves plommer. Vi har relativt få trær av sorter som modner i august, så det store arbeidstrykket kommer i september og oktober. Det er en litt over middels avling i år, og den varme sommeren gjør at kvaliteten på frukten ser bra ut. Dryppvanning gjør at trærne ikke har tatt skade av tørken.

Hva er planene fremover?

- Gjøre ferdig plantingen av det nye feltet. Vi har i tillegg begynt å utforske mulighetene for å lage cider av Rubinstep epler.

Normalt er juicen fra Sandalen gård av en sort epler, men i fjor prøvde vi ut en juice med ulike kombinasjoner av epler og ulike lengde på lagringen av eplene før pressing. Av de 15 kombinasjonene vi prøvde i fjor, er det tre kombinasjoner vi går videre med i år. I år vil vi fortsette å teste ut nye varianter og blandingsforhold.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...