Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Ufrivillig pensjonist

Tid: Lars Dolven har mye tid til å lese nå som han er pensjonist. Foto: Ingvild Olaussen

Etter 40 år som lege i Randaberg måtte Lars Dolven legge stetoskopet på hylla og møte pensjonisttilværelsen. Nå leter han etter aktiviteter å fylle dagene med mens han venner seg til den nye livsstilen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2018 kl 10:34

– Lars har jobbet hardt i 40 år. Han har stått opp klokken seks og kommet hjem i sju-åtte-tiden hver dag, sier Paula Jo Vold mens hun fyller opp kaffekoppen til ektemannen.

Hjemme hos ekteparet på Sandnes disker hun opp med kaffe, kjeks og Twist. Huset vitner om et rikt familieliv og en interesse for lokal kunst. Fotografiene over peisen viser frem barn og barnebarn. Lars og Paula hadde tre barn hver da de møttes i 2001, og til sammen har de 13 barnebarn. Flere av veggene er dekket av kunst.

– Jeg liker dette bildet. Anatomien er så ekte, sier Lars og peker på et maleri av nakne menneskekropper av stavangerkunstner Reidar Berge, som dekker en hel vegg i stuen.

På stuebordet ligger det to bøker, en skrevet av Jens Stoltenberg og den andre av ungdomskompis Odd Karsten Tveit.

– Jeg har mye tid til å lese nå, sier han uengasjert.

Det er ikke mye i tonen som tyder på at Lars er glad for å ha pensjonert seg.

Siden han ble ferdig utdannet i 1976, har legejobben i Randaberg, i tillegg til et knippe deltidsjobber, tatt opp mesteparten av tiden til Lars. 1. oktober tok han farvel med legeyrket og pasienter etter 40 år.

– Det var vemodig, sier han, og er stille en stund før han fortsetter.

– Jeg gledet meg ikke til å slutte, men jeg får ikke lov å fortsette selv om jeg vil.

10. september fylte nemlig Lars 70 år, aldersgrensen for fastleger.

– Hvordan er hverdagen nå som du er pensjonist?

– Det er kjedelig å ikke ha noe å gjøre på. Jeg savner kontoret, pasienter og kolleger, men jeg prøver å komme i gang med andre ting å
drive med. Jeg visste tiden ville komme, så jeg begynte å trappe ned psykisk på forhånd.

Hjemmebesøk: Lars Dolven med legekofferten, som alltid lå i bilen klar for hjemmebesøk til pasienter. Foto: Ingvild Olaussen

Fyller dagene med bøker

Etter en måned i pensjonisttilværelsen har Lars begynt å lære hvordan han skal fylle dagene.

– Jeg har hevet meg over disse bøkene, sier han mens han peker mot bøkene på stuebordet.

– Denne nye av Jens Stoltenberg har jeg kommet i gang med. Og så leser jeg «Salongen i Jerusalem» av Odd Karsten Tveit. Han kjenner jeg faktisk fra gymnaset. Odd var russepresident på Hetland videregående skole, mens jeg var russepresident på handelsgymnaset.

– Så dere festet mye sammen i russetiden?

– Nei, russetiden min var ikke så kjekk som man skulle tro. Det siste halvåret med russefeiring ble jeg alvorlig syk med en betennelse. Jeg lå på Rikshospitalet og havnet ett år bak med eksamenene mine, men vi trenger ikke å snakke mer om det.

Det er stille en liten stund før Lars fortsetter.

– Stoltenbergs bok er veldig lokalorientert i Oslo og jeg har studert i Oslo og hadde mye familie der, så jeg går stadig inn og googler områdene han skriver om.

I likhet med Jens har også Lars en bakgrunn i politikk.

– Jeg har vært med i Sola Høyre, men er ikke involvert i politikken lenger.

– Stemmer du fortsatt Høyre?

– Nei, senere har jeg blitt mer sosialdemokratisk. Jeg leser jo boken til Jens, smiler han lurt.

Tar situps hver dag

I sin nye hverdag opplever Lars at han har mer tid til overs til å bruke på trening.

– Jeg har prøvd å gå på trim. Jeg er «slim» med tanke på kilo, men vil gjerne være kraftigere, få mer muskler.

– Er dette med trening og helse noe du har sett viktigheten av som lege?

– Ja, men jeg har ikke tatt meg tid til å trene før nå, innrømmer han.

– Hvordan trener du nå da?

– Jeg trener mellom to til fire ganger i uken. Jeg går tur eller så er det en gym i Sandneshallen. Og så tar jeg 25 situps hver dag.

Selv om han ikke har vært spesielt aktiv med trening opp gjennom årene, legger Lars til at han har et sunt kosthold.

– Jeg er glad i fisk og salat, og spiser mye av det. Jeg er også glad i god mat, men med måte. Vi drikker litt, men det er temmelig nøkternt.

– Som lege har jeg sett viktigheten av et godt kosthold og trening. Jeg har sett mange overvektige og røykere hvor det er triste skjebner.

– Har du noen gang røyket selv?

– Nei, aldri! Men ikke bare fordi jeg vet hva det gjør med deg, men jeg har aldri hatt behov for å prøve det.

Lars blir engasjert og litt oppgitt når vi snakker om røyking. Han synes det er helt absurd at det er så lett tilgjengelig.

– Etter min mening burde røyk være forbudt helt opp til man er 25 år. Det er nesten helt umulig å overtale en røyker til å slutte å røyke.

Foto: Ingvild Olaussen

Opptatt av å følge opp pasienter

De fleste kjenner Lars som lege i Randaberg. Enten fra Landsbylegen hvor han har vært de siste fem årene, eller på Randaberg legekontor i 32 år før det. De fleste vet gjerne også at Lars var kommunelege.

Det mange ikke vet er at Lars har hatt flere deltidsjobber samtidig som han har vært på legekontoret på Randaberg.

– Det var sånn det var i gamle dager. Det ble ikke en fulltidsstilling hvis du bare hadde en jobb.

I 12 år har han vært sykehjemslege på Sola, han har vært assisterende fylkeslege i ett år og vært legevaktsjef i Sola, Randaberg og Kvitsøy.

– Jeg har også vært fengselslege i 14 eller 15 år, sier han.

– Jeg traff mange som hadde sine problemer. Mange hadde vonde opplevelser, som vi prøvde å gå i dybden på å løse opp.

Lars lyser litt opp når han snakker om tiden som fengselslege. Det er tydelig at dette var en jobb som har betydd mye for ham, noe han er stolt av. Han forteller at han ser etter deltidsjobber som fengselslege i tidsskrifter for leger og på nett. Hvis det dukker opp noen, vil han ikke nøle med å søke.

– Jeg har hjulpet mange av pasientene fra fengselet i arbeid og har fortsatt kontakt med noen av dem.

Denne dedikasjonen er ikke kun forbeholdt fengselspasientene. Gjennom karrieren har Lars vært bestemt på å følge opp alle sine pasienter.

– For å gi dem trygghet, forklarer han.

– Hvordan er forholdet til dine tidligere pasienter nå som du er pensjonert da?

– Vel, jeg får telefoner fra gamle pasienter flere ganger i uken. Jeg drøfter det de sier, men kan ikke skrive resept, det må den nye fastlegen gjøre. Men jeg kan godt snakke med dem som et medisinsk medmenneske.

– Hvordan føles det når de gamle pasientene ikke gir slipp på deg?

– Det er jo smigrende. De kjenner meg så godt.

Lars reiser seg fra sofaen og går ut i gangen. Etter litt romstering i et skap kommer han tilbake med en koffert. Legekofferten.

– Denne lå alltid i bilen, klar for å rykke ut på hjemmebesøk, sier han mens han drar frem stetoskop og blodtrykksmåler fra en av koffertens mange rom.

Lars smiler litt ekstra når han viser frem legeutstyret.

Gjennom hele karrieren har han dratt på hjemmebesøk til pasienter mellom to til fire ganger i uken.

– Jeg er veldig opptatt av kontinuitet. Jeg vil helst være tilgjengelig for mine egne pasienter hele tiden og følge dem opp selv.

– Hjemmebesøkene gjorde jeg med glede fordi jeg vet hvor mye det betyr for pasient og pårørende. Det er en hyggelig del av legeyrket
som jeg ikke har noe imot.

– Så du har ikke hatt en åtte til fire-jobb?

– Nei, det har aldri vært noe åtte til fire med denne jobben.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...