Uforglemmelig og pulsøkende spenning

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Nervepirrende og fengende kriminalroman uten dødtid

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2019 kl 06:45

Fred Vargas ble født i Pris i 1957. Hun er utdannet arkeolog og middelalderspesialist. Med et forfatterskap på 15 kriminalromaner og hele 15 millioner solgte bøker verden over, regnes hun for å være Frankrikes krimdronning. Med hennes nyeste kriminalroman "Eremittedderkoppen", har hun igjen klart å levere en kompakt, velskreven og medrivende historie. Fred Vargas serverer leserne kvalitet for hver en side, og har igjen klart å snekret sammen et bunnsolid og handlingsmettet krim-håndverk du sjelden vil glemme. Personlig vil jeg si at hennes nyeste utgivelse, er hennes beste hittil.

Den kritikkerroste forfatteren fra Frankrike, byr på intens og heftig dramatikk, samt dyster og uhyggelig underholdning. Jeg fikk frysninger lang ned over ryggen da jeg leste "Eremittedderkoppen". Når en har startet å lese, er det nærmest umulig å legge den fra seg. Det er vanskelig å ikke la seg begeistre av Fred Vargas miljøbeskrivelser og karakterskildringer. For er det noe som er Fred Vargas styrke som forfatter, så er det hennes måte å omtale miljøet og persongalleriet på, hun gjør det på en såpass detaljert måte, slik at det både er troverdig og realistisk.

Tre åttiåringer bitt av en giftig edderkopp i Nice. For Adamsberg er det noe som ikke stemmer. Eremittedderkoppen har aldri tatt livet av noen tidligere. Men han er overbevist om at det dreier seg om drap. Kollegaene hans er vant til at han han befinner seg i tåka, men denne gangen sliter han med å få dem med seg. Etter hvert slår laget sprekker, nervene er i høyspenn.

"Eremittedderkoppen" er Fred Vargas på sitt aller aller beste. Det var flere ganger jeg grøsset av Fred Vargas historie, der tre åttiåringer blir bit av en giftig edderkopp. Jeg som til vanlig ikke liker edderkopper, fikk frysninger langt nedover ryggen. Forfatteren skildrer edderkoppen på en såpass naturlig og detaljert måte, at jeg med skrekkslagen fryd måtte klø med litt i hodebunnen. I løpet av historien, begynte jeg å skjelve av spenning flere ganger.

"Eremittedderkoppen" er en skremmende, sjokkerende og skummel historie, som gjør selv den harde leser blek. Fred Vargas er kjent for å skrive historier som både er hårreisende og nervepirrende, og gleder meg hver gang til å lese en ny kriminalroman fra forfatteren. Gjennom et 15 bøkers stort forfatterskap, har Fred Vargas skapt et realistisk persongalleri rundt den drømmende Adamsberg. I "Eremittedderkoppen" har den franske krimdronningen igjen skapt en durabelig og helstøpt historie. Det er bare å ta av seg hatten enda en gang for Fred Vargas. For de som enda ikke har lest noen av forfatterens tidligere utgivelser, ja da har de mye bra i vente. Fred Vargas skriver alltid historier som både er oppsiktsvekkende og engasjerende, det gjør hun på en uhyggelig og impulsiv måte, der historien som oftest er handlingsmettet. Historien forteller hun på en kraftfull måte, slik at hun skaper en urovekkende stemning, som både er heftig og mørk.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...