Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Tror populært dataspill kan være årsaken

Grødem skole ber foreldre snakke med barna sine om oppførsel på nett. Foto: Arkiv

Digital mobbing på Grødem skole har nærmest tredoblet seg siden 2016. Skolen tror et populært dataspill delvis kan være årsaken til den uønskede utviklingen. De ber nå foreldre om å snakke med barna sine om atferd på nett.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 20.02.2019 kl 12:30

Grødem skole informerer om at i Elevundersøkelsen har elevene meldt om økende grad av digital mobbing de siste årene. I 2016 var det kun 1,1 prosent av elevene som opplevde mobbing digitalt. I 2017 var tallet doblet til 2,2 prosent. I den ferskeste undersøkelsen, for 2018, er tallet 3,2 prosent.

Grødem skole har undersøkt tallene nærmere, og sett på forskjeller mellom jenter, gutter og ulike skoletrinn. Det de finner er en økende grad av rapportering om digital mobbing blant elever på mellomtrinnet (5.-7-trinn), men også på ungdomsskolen. Det er i størst grad gutter som rapporterer om digital mobbing, og økningen skal ligge i denne gruppen, informerer skolen.

Les også: Ber foreldre slette «mobbeapp» fra barnas telefon

Skolen frykter nå at det populære dataspillet Fortnite er deler av årsaken til økende digital mobbing.

«Her på Grødem er det Fortnite guttene bruker mest tid på, og det er det spillet som oftest er grunnen til misforståelser/konflikt mellom gutter. Legger vi den informasjonen sammen med at Fortnite kom i 2017, så er det nærliggende å anta at det er en sammenheng», skriver skolen på sin nettside.

Som tiltak informerer Grødem skole nå foresatte om dette, og ber om at det snakkes om hjemme.

«Foreldre kan da, ved å være tettere på, veilede og forhindre negativ atferd på nett. Vi på skolen kan bare avdekke hva som har skjedd i ettertid, og da har skaden allerede skjedd», skrives det.

Les også: Streber etter problemfritt skolemiljø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...