Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Tror på vekst: Havforskningsinstituttet og Meling tror på flere hummer av denne størrelsen rundt Sparholmene på Kvitsøy. Foto: Jan Henrik Heggebø

Tror på hummervekst i Kvitsøys fredningsområde

I enkelte fredningsområdet på Østlandet har hummerbestanden vokst med hele 245 prosent på fire år. Nå håper Havforskningsinstituttet på lignende resultater på Kvitsøy.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2018 kl 08:32

– Vi leser jo stadig vekk om at hummerbestanden synker, men ikke alle er klar over hvor ille det faktisk er. Derfor foreslo jeg og en venngjeng fra Hummermuseet å sette opp et fredningsområde for å se om det kunne utgjøre en forskjell, sier Kjell Meling.

Han peker på et kart over de mange holmene ved Kvitsøy. Rundt Sparholmene er det streket ut et verneområde hvor det fra og med 1. oktober i fjor ikke lenger var lov å fiske hummer. Formålet med fredningssonen er å bidra til en mer bærekraftig forvaltning av hummer rundt Kvitsøy.

Kart: Innenfor det markerte området er det ikke lov å fiske hummer. Foto: Privat

Tror på økt hummerbestand

– Vi sendte ut forslag om opprettelse av fredningssone til Kvitsøy kommune, som videresendte det til Fiskeridirektoratet. Deretter tok det bare et par måneder før fiskeforbudet rundt Sparholmene var gjeldende, sier Meling.

Forslaget sendte de ut i god tro på at hummerbestanden en dag skulle komme til å ta seg opp i dette området.

– Dette har blitt gjort andre steder i landet, og det har vist voldsomt igjen etter fire til fem år, så vi er optimistiske, sier hummerentusiasten.

Økning på 245 prosent

Meling og vennegjengen har all grunn til å være optimister.

Alf Ring Kleiven, forsker ved Havforskninsinstituttet, kan nemlig fortelle om formidable resultater fra andre fredningsområder rundt om i landet.

De første fredningssonene i Norge ble opprettet på Østlandet i 2006. Etter bare fire år så forskerne en mangedobling i antallet hummer.

– Et sted økte bestanden med hele 245 prosent. Selv om økningen varierer fra fredningssone til fredningssone, har resultatene vært utelukkende positive, sier Kleiven, før han legger til:

– Ikke bare har hummerne formert seg. De har også blitt betydelig mye større.

På grunn av veksten, både i antall og størrelse, blir det opprettet stadig flere fredningsområder i Norge.

– For bare noen dager siden ble det innført nye verneområder i Flekkefjord, Austevoll og i Sognefjorden. I dag er det mellom 25 og 30 fredningssoner i landet, forteller forskeren.

Nå håper han å se resultater også fra fredningsområdet på Kvitsøy.

Forsker: Alf Ring Kleiven mener fredningsområdene utgjør en stor forskjell for hummerbestanden. Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Prøvefiske på Kvitsøy

Et år etter opprettelsen av fredningsområdet på Kvitsøy fikk Meling og vennegjengen nylig et oppdrag fra Havforskningsinstituttet om å sette i gang prøvefiske av hummer ved Sparholmene.

Formålet med prøvefisket skulle være å følge opp effekten av bevaringsområdet med tanke på bestandsutvikling innenfor og utenfor området.

Prøvefisket var planlagt før hummersesongen startet 1. oktober, men på grunn av utfordrende værforhold ble prosjektet utsatt til 2019.

– Dette er omfattende arbeid, så vi trengte bedre arbeidsforhold. Neste år håper vi imidlertid å utføre oppdraget. Da setter vi ut totalt 40 teiner før hummersesongen starter. Halvparten plasseres i fredningssonen, mens resten skal ligge utenfor, men i nærheten av Sparholmene, sier Meling.

Samtlige av teinene som skal settes ut i områdene merkes med en egen godkjent merking, og blir satt ut med tillatelse fra Fiskeridirektoratet.

Den femte dagen, når teinene trekkes opp igjen, skal vennegjengen loggføre antall, størrelse og kjønnet på hummerne, og analysere forskjellene innenfor og utenfor fredningsområdet.

– Håpet er at vi ser resultater allerede etter to år. Det er imidlertid først om fire til fem år vi virkelig har tro på at dette utgjør en forskjell, avslutter Meling.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...