To- og firbeinte på samme lag i Stafett for livet

Ståle Ims og patruljehunden hans er to av de som stiller når Rogaland Politihundlag deltar i Stafett for livet i Randaberg 22. og 23. september. Foto: Kirsti K. Sømme

For min egen del, så var det en helt spesiell stemning å gå Stafett for livet om natten, sier Ståle Ims. I år stiller Rogaland Politihundlag igjen med lag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Ståle Ims er hundefører i politiet og bor selv i Randaberg. Hans bror er også hundefører i politiet og formann i det lokale politihundlaget. De to var begge positivt innstilt da stafettleder Olav Nybø tok kontakt med Ståle og utfordret politihundene til å delta.

- Vi mistet vår mor i kreft, men det er også andre i vår gruppe som har mistet nære slektninger og venner. Det var veldig lett å si ja, for dette er noe som angår alle, sier Ståle Ims.

Brødrene fremmet forslag om stafettdeltakelse i gruppen, og fikk massiv støtte.

- Kreft berører enormt mange, så responsen var veldig god. Stafett for livet har heller ikke forretningspreg, og det ligger ikke business bak det. Det syntes vi var veldig positivt, sier Ståle Ims.

Kick-off før NM

I fjor skulle Rogaland Politihundlag arrangere NM på hjemmebane like etter stafetthelgen.

- Stafett for livet ble nesten en kick-off før NM, forteller Ståle Ims.

Politihundlaget hadde i fjor sitt eget lagstelt, og familiemedlemmer stilte opp sammen med polititjenestemennene og hundene deres for å gå en eller flere etapper i løpet av de 24 timene stafetten stod på.

Deltakerne kunne selv velge om de ville gå med eller uten hundene.

FAMILIE: Flere av polititjenestemennene som deltok i fjor, hadde med seg både hund og familie på stafettlaget. Foto: Privat

- Hundene våre er veldig miljøsterke, så det å gå sammen med mange folk på et sted der det er mye aktivitet er ikke noe problem, sier Ståle Ims.

Planlegger oppvisning

- Det var veldig spesielt og kjekt å delta på. Jeg gikk nesten hele natten og stemningen var veldig fin og jeg snakket med noen av de andre deltakerne, forteller han.

Mens han deltok på stafetten, var han og hunden i beredskap i tilfelle det dukket opp politioppdrag der det var behov for dem.

Da det i år kom ny forespørsel om politihundlaget kunne tenke seg å delta på stafetten, var svaret igjen et klart «ja».

I år, som i fjor, satser Ims på at politihundene skal holde en oppvisning for publikum. Blant politihundene er det både patruljehunder, de som skal finne folk og ting og i ytterste konsekvens pågripe folk, og narkotikahunder. Narkotikahundene er trent til å finne narkotika i alle typer miljø.

- Vi hadde en oppvisning der vi demonstrerte lydighet og en pågripelse. Deretter fikk narkotikahundene vise hvordan hunden signaliserer overfor hundefører at de har funnet narkotika, forteller Ståle Ims.

Av og til får en voksen person fra publikum være figurant, det vil si være den som blir «pågrepet» av patruljehunden. Da får vedkommende på seg god polstring slik at hundens tenner ikke gjør skade på figuranten.

Årelang trening

Det ligger utrolig mye trening og arbeid til grunn før en politihund er klar til tjeneste. Hundene kan ikke godkjennes før de er minst to år gamle, og når hunden er ett år skal den funksjonstestes for å se om den har de egenskapene som må til for at den kan brukes som politihund.

- Funksjonstesten, eller mentaltesten, varer i flere timer og analyserer hundenes egenskaper for å se om den er egnet. I en slik test stilles det kanskje opp 20 hunder, og noen ganger er det bare én av dem som kan brukes, forteller Ståle Ims.

- Jeg har trent med mer eller mindre seks hunder, og to av dem har blitt godkjente patruljehunder, sier han.

Nå har han åtte år gamle Orkan. Helgen 22. og 23. september er de to klar for ny stafett i Harestadmyrå i Randaberg sammen med resten av politihundlaget.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...