Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Tjenester skal leveres nær der folk bor

Prosjektrådmann per Kristian Vareide (med ryggen til) orienterte forsamlingen i Ombo grendahus om at det spares først og fremst på administrasjon i den nye storkommunen framfor å spare på tilbudet til innbyggerne. Cirka 60 møtte fram på folkemøtet tirsdag. Foto: Sigbjørn Berentsen

– De tjenestene folk trenger i hverdagen skal leveres nær der de bor, sa prosjektrådmann Per Kristian Vareide i Nye Stavanger på folkemøtet på Ombo tirsdag.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 11:10

Det var folkemøte på Ombo i forbindelse med at denne store øya i Ryfylke fra 1. januar 2020 blir en del av den nye storkommunen Stavanger. De stilte mannsterkt opp fra Stavanger, både administrasjon og politikere, som er medlemmer i Felelsnemda.

Leder i Fellesnemda for Nye Stavanger, Christine Sagen Helgø, var spent før møtet, men hun var fornøyd med gjennomføringen i etterkant.

Bedre enn i dag

Møtet handlet om å orientere om prosessen ved å etablere den nye kommunen, hvordan tjenestetilbudet til de som bor på Ombo vil bli i varetatt nå og etter at den nye kommunen er etablert fra nyttårsskiftet.

– Tjenestetilbudet til innbyggerne skal være bedre enn i dagens tre kommuner, sa Vareide og viste dermed til intensjonsavtalen for kommunesammenslåingen og klare føringer gitt av Fellesnemda. Og så la han til:

– Barnehager, skoler, sykehjem blir der de er, NAV likeså. Med kommunesammenslåingen sparer vi heller penger på administrasjon enn tilbudet ut til innbyggerne.

– Pass på!

Hjelmelandordfører Bjørn Laugaland var også på Ombo. Hans budskap var at hans kommune mister noe av sjela si når Ombo blir en del av Stavanger kommune.

Grendahuset på Ombo ligger på Eidssun, der hvor ferga har sine hovedanløp.

– Men dette er over nå og det er kommet for å bli. Jeg er glad for det de sier nå om at ting skal bli bedre enn før også for dere på hjelmelandsida av Ombo. Jeg tror Nye Stavanger legger seg i selen for å få det til og at det ligger en del presise i det også, sa Laugaland og la til:

– Ombo-folk, pass på dem at de gjør som de har sagt!

Nær folk

Helene Ohm, tidligere rådmann i Finnøy og nå direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, framholdt nærhetsprinsippet som bærende for hvordan tjenestetilbudet i den nye kommunen skal bli.

– Hvor innbyggeren mottar tjenester er med i alle diskusjoner, og ingen barnehage- eller skolebygg skal fjernes fra 1. januar 2020, sa hun og lovet de frammøtte fra Ombo om å finne gode, fleksible løsninger for at elever på hjelmelandssiden som har begynt på ungdomstrinnet skal kunne fullføre ungdomsskolen i Hjelmeland.

Stian Rørheim, som har vokst opp på Ombo (Hjelmeland-siden), var tilfreds etter folkemøtet med at barnehage- og skoletilbudet vil bli opprettholdt som i dag også i den nye kommunen. Dette er av de viktige tingene for Stian, som har barn i skolealder. Foto: Sigbjørn Berentsen

Kulturskole skal levere sine tilbud også i Rennesøy og Finnøy, som i dag, men så vil elever i disse to kommunedelene samtidig kunne søke seg til Stavanger sitt mer mangfoldige kulturskoletilbud i byen.

Nytt landbrukskontor i det blå

Når det gjelder offentlige arbeidsplasser i Rennesøy og Finnøy vil det nok oppstå en del diskusjon hvor den nye kommunens landbrukskontor skal lokaliseres.

Prosjektrådmannen anbefaler ikke hvor dette kontoret skal være, men antyder at Vikevåg eller Judaberg er best lokalisering ut fra blant annet brukeres behov.

– Jeg er ganske sikker på at det vil bli en diskusjon om hor dette skal lokaliseres, enten i Vikevåg eller Judaberg, og vi tar gjerne i mot innspill, sa Christine Sagen Helgø, leder i Fellesnemda.

Finnøyrådmann Karin Dokken Austvik orienterte om det nye sykehjemmet som skal bygges på Judaberg, og at det er inspirert etter det nye Lervig sykehjem på Storhaug i Stavanger.

Lokaldemokrati

Jostein Eiane, som er nestleder i Fellesnemda, tok opp dette med kommunedelsutvalg, som den nye kommunen skal ha. 11 medlemmer skal slike kommunedelsutvalg ha.

– Det er viktig at bygder blir representert i dette, som vil bli et talerør inn til det nye kommunestyret for å formidle det bygda er opptatt av, oppfordret han.

Prosjektdirektør Kjartan Møller nevnte noe av det som innbyggerne vil merke i den nye kommunen er at to av dagens rådhus forsvinner.

– Det er jo ikke noe poeng å tre rådhus når vi blir én kommune, sa han og la til:

– For å ivareta Finnøy og Rennesøy som mister sine rådhus, vil de får Innbyggertorg, og målet er at dette skal bli minst like bra som dagens rådhus.

Prosjektdirektør Kjartan Møller snakker om nye Innbyggertorg,s om skal etableres i Judaberg og Vikevåg og som skal gjøre at den nye kommunen er tilgjengelig nær folk. Foto: Sigbjørn Berentsen

For eksempel vil de nye kommunedelsmtvalgene bli knyttet til Innbyggertorgene.

Bibliotek i Rennesøy og Finnøy blir opprettholdt som i dag, men blir formelt organisert under Sølvberget KF (kommunalt foretak). Bibliotektilbudet i Finnøy og Rennesøy inngår forøvrig i det som utredes om hvordan de nye Innbyggertorgene skal bli.

Legevaktbase til Judaberg

I dag er det to legevaktordningen innenfor grensene til Nye Stavanger. Det er Stavanger Legevakt, samarbeid mellom Stavanger, Sola og Randaberg der Stavanger er vertskommune. I tillegg bruker også innbyggere i Kvitsøy, Finnøy, Rennesøy og Hjelmeland denne legevakten.

Og det er Ryfylke Legevakt, som er interkommunalt samarbeid mellom Kvitsøy, Finnøy, Hjelmeland og Rennesøy.
Hjelmeland og Kvitsøy er interessert i være med videre i Ryfylke Legevakt, med Stavanger som vertskommune, så sant det ikke blir for dyrt.

I intensjonsavtalen for den Nye Stavanger heter det at basen for Ryfylke Legevakt skal lokaliseres til Vikevåg. Dette er blitt vurdert faglig, og det konkluderes med at det ikke er hensiktsmessig fordi det er akseptabel reiseavstand til Stavangers døgnåpne legevakt for de som bor på de landfaste øyene i dagens Rennesøy og Finnøy.

Dessuten vil det bety lengre responstid ved utrykning om til øyer som ikke er landfaste hele legevaktdistiktet, og at en risikerer at legevaktbåten rykker ut uten lege ved hasteoppdrag.

Prosjektrådmannen anbefaler at basen for Ryfylke Legevakt lokaliseres til Judaberg, der den også vil være nær ambulansebåten Rygerdoktoren. Dette vil gi god og nær samhandling mellom legevaktlege og ambulansepersonell, argumenterer prosjektrådmannen.

Siste med #Nye StavangerVis flere

Siste med #Tjenestetilbud Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...