Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Tilbudet har betydd veldig mye for meg

Hjelpsomme samtaler: Møtene med kreftkoordinator Eldbjørg Sande Spanne har gitt Terje mye trygghet gjennom en vanskelig periode i livet. Foto: Ingvild Olaussen

Kreftsyke Terje har fått stor hjelp og mye støtte fra Randaberg kommunes kreftkoordinator.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

For ett år siden fikk Terje, som kun ønsker å bli omtalt med fornavn, beskjed om at han hadde kreft med spredning i tykktarm, lever og lunger. Det førte til en ny hverdag med timer på forskjellige sykehus, behandlinger, rehabilitering og mye informasjon som skulle absorberes.

– Når du kommer inn i den verdenen er det mange nye ord og uttrykk å sette seg inn i. Det er en bratt læringskurve, forteller han.

Da kreftdiagnosen kom, ble Terje, som er bosatt i Randaberg, medlem i Kreftforeningen og oppdaget raskt et tilbud som er ukjent for mange. Nemlig kreftkoordinatorene. En kreftkoordinator er til hjelp for å koordinere og tilrettelegge hverdagen til kreftsyke og pårørende best mulig. Denne ordningen finnes i over 200 norske kommuner, inkludert i Randaberg. Her er det Eldbjørg Sande Spanne som er kreftkoordinator.

– I stor grad handler kreftkoordinatorordningen om at folk skal mestre hverdagen på best mulig måte og komme mer styrket ut av sykdommen, oppsummerer hun.

Kan hjelpe med mye

Terje tok kontakt, og fant god hjelp i kreftkoordinatoren, som han kan snakke med om stort og smått, om kreft og alt rundt sykdommen. Han forteller at Sande Spanne har vært en god støttespiller.

– Jeg har fått veldig god hjelp fra Eldbjørg. Jeg har fått mange gode råd og mye hjelp. Også har vi hatt mange gode samtaler, roser han.

Som kreftkoordinator skal Sande Spanne støtte og hjelpe kreftsyke og deres pårørende, både helsefaglig og praktisk. Hun kan litt om alt, og vet hvem hun skal kontakte for å få svar på spørsmål hun ikke kan svare på.

– Det er på en måte en potetstilling. Det er ikke alt jeg kan gjøre, men da kan jeg ta en telefon for å henvise videre. Jeg hjelper til med ting slik at de som kommer til meg kan senke skuldrene, forklarer hun.

For Terje har kreftkoordinatoren vært til stor hjelp til mye. I samtalene deres kan han ta opp ting han er usikker på eller få oppklart uklar informasjon.

– På sykehuset har legene et tidspress, og du får ikke den tiden og roen du trenger for å prate med dem. Så da går du hjem med 100 spørsmål, forklarer han.

Sande Spanne understreker at selv om hun ikke kan svare på alle spørsmålene selv, kan hun ringe rundt for pasientene slik at de ikke trenger å gjøre det selv.

– For pasientene er det veldig nyttig. Her har de bare en person å forholde seg til, sier hun.

Gir trygghet

Sande Spanne har vært kreftkoordinator siden stillingen ble innført i Randaberg kommune i 2012. Kreftkoordinatorene er lønnet av Kreftforeningen i en trinnvis modell hvor kommunene etter hvert overtar. Bortsett fra forskning er finansiering av kreftkoordinatorene Kreftforeningens aller største satsing. Blant annet går en del av bøssepengene samlet inn under Krafttak mot kreft til å finansiere tilbudet.

I en helt fersk rapport om kreftkoordinatorordningen, utført av Oslo Economics og Fürst og Høverstad på vegne av Kreftforeningen, kommer det frem at denne funksjonen er til stor nytte for pasienter og pårørende. De har sett på hvilken betydning kreftkoordinator har hatt for pasienter og pårørende. Evalueringen har også vurdert de økonomiske virkningene kommunene og samfunnet har hatt av tilbudet.

I rapporten konkluderes følgende: «En velfungerende kreftkoordinator kan bidra til en bedre kreftomsorg og en mer effektiv utnyttelse av kommunens ressurser. Evalueringen viser at Kreftforeningens initiativ til en etablering av kreftkoordinatorstillinger i mange av landets kommuner har vært vellykket.»

Evalueringsrapporten trekker særlig fram at kreftkoordinatorer bidrar til økt trygghet for pasienter og deres pårørende. Det er Terje enig i.

– Dette tilbudet har betydd veldig mye for meg. Trygghetsmessig får du en helt annen opplevelse. Kreftdiagnosen var en tøff melding å få. Det hadde vært vanskelig å gå gjennom dette uten en kreftkoordinator, forteller han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...