Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

– Tenk nytt rundt bruk av bil og bussreiser

Øystein Stjern (Krf) ser for seg at innfartsparkering, som skal gjøre det enkelt for folk å bruke bussen, kan plasseres ved E 39 enten her ved Foren eller ved Finnestadgeilen. Foto: Sigbjørn Berentsen

- Gjør det enkelt å hoppe fra bil til buss, sier Randabergs politikere og ber vegvesenet om å utrede et nytt tiltak.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen om å lage en byutredning i samarbeid med blant annet fylkeskommuner og kommuner.

Formålet med byutredningen er å belyse og foreslå eksempler på hvordan målet om nullvekst for persontransport med bil i byene kan bli oppnådd.

Den første utredningen er nå til høring i kommunene.

På dagsorden i Randaberg

- Jeg satte den på sakslista i vårt møte 25. januar, sier leder i kommuneplanutvalget (KPU) i Randaberg, Øystein Stjern (Krf).

Han mener det er viktig at Randabergs politikere får en anledning til å engasjere seg i dette arbeidet, som også gjelder for Randabergs innbyggere.

I KPU fikk han med seg alle representantene på følgende forslag: «Randaberg kommune ber om at innfartsparkeringer utredes som et virkemiddel før prioriteringer foretas».

- Byutredningen som nå er laget inneholder ikke nytenkning eller nybrottsarbeid i det hele tatt. En viser til samme grep som tidligere, kun med restriksjoner og tenker tradisjonelt uten å ta inn over seg at vi om en tid vil ha selvkjørende biler, taxi og buss. Jeg etterlyser mer offensiv tenkning rundt dette, og ikke kun ser i retning av parkeringsforbud for bil. Gjør det enkelt for folk å reise kollektivt, og innfartsparkering kan bli det og det vil vi ha utredet, sier Stjern.

KPU-lederen tenker at en såkalt innfartsparkering kan bli aktuelt enten der det nye E 39 Harestadkrysset skal bygges eller nær rundkjøringen mellom E 39 og Finnestadgeilen.

- Hvorfor er innfartsparkering bra?

- Vi må anerkjenne at vi ikke kan ha buss overalt fordi det ikke er befolkningsgrunnlag til det. Bil vil fortsatt være viktig, svarer han og viser til en løsning KPU en gang kikket på i Danmark, «Park´ ride».

- Den ga folk mulighet til å parkere nær buss og tog, og at parkering var inkludert i reisebilletten.

- Gjør det enkelt for folk

I KPU var Anita Egeli (Frp) begeistret for innfartsparkering.

- Jeg har sagt det før, jo enklere en lager et system, desto bedre gjør du det for folk. I Randaberg går det ikke buss kontinuerlig som andre plasser, med innfartsparkering har vi mulighet til å hoppe på en buss. Men systemet må lages enkelt sånn at folk bruker det, sa hun.

Alexander Rügert-Raustein i MDG var enig.

- Lag en oppsamlingsplass hvor folk enkelt blir kvitt bilen og kan reise kollektivt, sa han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...