Tar grønnsakene på alvor

Glad i grønt: Elias (f.v.), Amanda og Olivia synes det er spennende med alle grønnsakene de får smake på i barnehagen. Foto: Jan Henrik Heggebø

Hver fjerde norske barnehage serverer grønnsaker kun en gang i uken eller sjeldnere. I Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy derimot, er grønnsakene stadig på tallerkenen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Jeg liker nesten alle grønnsakene som finnes, sier Amanda (3) smilende.

Elias (5) nikker samtykkende.

- I tillegg er grønnsaker bra for oss. For hvis vi spiser grønnsaker blir vi sterke og kan springe fortere, legger han til.

Amanda, Elias og Olivia (4) har nettopp slukt i seg frokosten i Myrå barnehage i Randaberg, hvor blant annet grønnsaker var på menyen. Det er ikke uvant kost for trioen, som sammen med resten av barnehagebarna serveres grønnsaker til samtlige av dagens tre måltider, fem ganger i uken.

Slik er det imidlertid ikke i alle landets barnehager. Hver fjerde norske barnehage serverer kun grønnsaker én dag i uken eller sjeldnere. Det kommer fram i den ferske rapporten «Barnehagemat: næring til liv, lek og læring», utarbeidet av Kost- og ernæringsforbundet og Forbrukerrådet.

Lokale barnehager skiller seg fra mengden

Arnt Steffensen, landsstyreleder i Kost- og ernæringsforbundet, forteller at dette er et alvorlig funn.

- Det rapporten viser er bekymringsverdig. Vi vet at kostholdet de første årene i livet er viktig for barnas fysiske og kognitive utvikling. Man bør ha en gjennomtenkt plan for det som serveres i barnehagen. Tallene kan imidlertid tyde på at det er mye tilfeldigheter der ute, og store forskjeller, sier Steffensen til Bygdebladet.

Prioriterer grønnsaker: Merethe Andersen Ranvert mener grønnsaker gir barna et godt grunnlag vekst og utvikling. Foto: Jan Henrik Heggebø

Tross den dystre statistikken fra den landsdekkende rapporten, er det ikke bare Myrå barnehage som skiller seg ut fra mengden grønnsaksfattige barnehager. Det gjør samtlige av barnehagene i Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy.

I Bygdebladets egne, lokale undersøkelse kommer det fram at tilnærmet alle barnehagene serverer grønnsaker fem dager i uken.

Det vitner om at de har en bevisst holdning til det de gjør, mener Steffensen, som gledes over funnet.

- Det kan virke som om disse barnehagene har ting på stell, så all honnør til dem. De er gode eksempler til etterfølgelse, skryter han.

Mat- og måltidspolitikk

Steffensen mener også kommunene må ha en mat- og måltidspolitikk. At kommunene har en bevisst holdning til hvordan maten i barnehage, SFO og på sykehjemmene skal være, med tydelig beskjed til alle som serverer mat i kommunen, at slik skal det være i praksis.

- Uten at jeg kjenner matforholdene i Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy for øvrig, kan det jo virke som om de er et godt stykke på vei, sier han.

Utvikler gode matvaner

Som nevnt er Myrå barnehage blant dem som tar grønnsaker og generelt sunt kosthold på alvor. Helt siden åpningen av barnehagen, for godt og vel ett år siden, har de vært opptatt av å kunne tilby sunn og variert kost.

- God og næringsrik mat påvirker hvordan ungene har det i hverdagen, og det gir dem et godt grunnlag for videre vekst og utvikling, sier Merethe Andersen Ranvert, styrer i Myrå barnehage.

I tillegg tror hun at de gode matvanene barna utvikler i livets tidlige fase, er lettere å ta med seg inn i voksenlivet. I tilvenningen av gode matvaner i tidlig alder spiller barnehagen en sentral rolle, mener Ranvert.

Disker opp: Kristin Harestad er kokk i Myrå barnehage, og er den som sørger for at grønnsaker er å finne på menyen. Foto: Jan Henrik Heggebø

3000 måltider i barnehagen

Det har Ranvert trolig rett i, for i løpet av barnehageårene spiser nemlig barn rundt 3000 måltider i barnehagens regi. I tillegg får barnehageelevene omtrent halvparten av dagens energiinntak i barnehagen, opplyser Steffensen.

- Alle som har barn kan vel skrive under på at det tidvis er vanskelig å lære barna å smake på nye ting. Så her er barnehagen en utrolig viktig læringsarena. Måltidet blir en pedagogisk arena. Når barna sitter rundt bordet oppstår gjerne en gruppedynamikk, sier han.

For når barna ser at de andre smaker, så smaker de gjerne selv. Slik blir barnehagen et sted der de utvikler sansene og smaksrepertoaret, og legger grunnlaget for gode kostvaner videre i livet, mener Steffensen.

Sunne kostvaner virker allerede å være godt utviklet hos Amanda, Elias og Olivia. De foretrekker sunne alternativer, og synes det er spennende med noe grønt på tallerkenen.

Nå gleder de seg til middag, for da blir de servert grønnsaksblanding med ris og fisk.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...