Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Takk for en leseverdig avslutning, Michelet

Med "Krigerens hjemkomst" settes siste punktum i Jon Michelets storslåtte verk om krigsseilerne. Siste og sjette bind er et fyrverkeri av en avslutning.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2018 kl 14:38

Den 14. April 2018 fikk hele Norge beskjed om Jon Michelets bortgang. Forfatteren hadde i lengre tid slitt med sykdom, men hadde klart å fullført siste og sjette bind i det gedigne romaneposet "En sjøens helt". Selv har jeg lest de fleste av Michelets utgivelser, men verket om krigsseilerne står som en personlig favoritt. Gjennom hele seks bind, tegner forfatteren med sin omfattende kunnskap et troverdig, dramatisk og alvorlig bilde av krigsseilernes skjebne og kamp under andre verdenskrig. Jon Michelet beskriver også hverdagslivet som seiler mellom 1940 og 1945. "Krigerens hjemkomst" er en dramatisk, underholdende og spennende avslutning, men også en vemodig avskjed med en forfatter som stod de fleste nordmenn nær.

Handlingen i "Krigerens hjemkomst" starter der femte bind slapp. Leserne befinner seg på et hospital på Ny-Guinea, hvor Halvor Skramstad har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Krigen nærmer seg slutten i Norge, men i Stillehavet fortsetter kampen mot japanerne. Med Liberty-båten D/S Armauer Hansen seiler Halvor til Okinawa, hvor både japanere og amerikanere lider enorme tap og et stort antall allierte skip blir senket.

I september 1945 er det nærmere seks år siden Halvor som 18 åring dro til sjøs. Med full av drømmer. Merket av krigsopplevelsene vender han hjem til et land som han tror vil takke ham og de andre gjenlevende sjøfolkene for innsatsen, men som i stedet utviser forakt og dyp mistillit. Uteseilerne kjempet Norges krig på havet, og de vant, med store omkostninger for hver enkelt sjømann. Nå må en ny kamp kjempes: kampen om de tilbakeholdte hyrepengene i Nortraships hemmelige fond. Men denne gangen er det uretten som skal seire. Samtidig strammer kong alkohol sitt nådeløse grep om mang en desillusjonert krigsseiler. Kanskje ligger redningen for Halvor i ærlig arbeid - og i kjærligheten til irske Muriel.

Med romaner som blant annet "Orions belte" og "Panamaskipet", står Jon Michelet som et ikon innen norsk litteratur. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilerne mottok forfatteren flere utmerkelser. Med det historiske verket "En sjøens helt" har forfatteren opplevd eventyrlig suksess. Jon Michelet engasjerer og imponerer i sin måte å skrive på, og har vist sitt solide talent som forfatter gjennom flere tiår. "Krigerens hjemkomst" er en velskreven, dramatisk og alvorlig avslutning på et forfatterskap som har beriket det norske folk gjennom 2 århundrer. For deg som enda ikke har lest de fem første bindene, ja da har du mye å glede deg til. "Krigerens hjemkomst" er et fyrverkeri av en roman og en finale så jeg gleder meg til å lese igjen. For dette er forfatterkunst av ypperste klasse og en litterær opplevelse jeg sjelden har opplevd maken til.

Takk for alt du har gitt oss, Michelet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...