Ta kontroll på julen og bruk det du har

JULEBORD: Heidi Netland Berge (t.v.) og Ingveig Tveranger har tips til gode og raske retter til julefesten. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Ingveig Tveranger og Heidi Netland Berge slår et slag for hjemmelaget mat og god utnyttelse av råvarene.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

I løpet av halvannen time på Ingveig Tverangers kjøkken i Tungenesveien på Randaberg har kokk Heidi Netland Berge tryllet frem de lekreste retter til julebuffeten eller julefrokosten.

- Du må ikke legge listen så høyt. Du trenger ikke bake alle kakesortene eller gjøre alt selv. Men du kan gjøre noe, og det trenger ikke alltid ta så mye tid eller koste mye penger, sier Ingveig Tveranger.

Rødkål på kok med appelsinskiver og krydder. Foto: Kirsti K. Sømme

- Bruk det du har

Ingveig Tveranger og Heidi Netland Berge står bak kokeboka «Bruk alt - deilig mat og god samvittighet». De vil vise at rester kan bli ypperlig mat, og at vi kan bli flinkere til å utnytte råvarene. Heidis drøm er at folk ikke skal bruke kokeboken deres slavisk, men heller få inspirasjon til å lage ting selv..

- Nylig var jeg på hyttetur med en venninne, og vi laget pinnekjøtt. Dagen etterpå laget vi pytt i panne av resten av potetene og pinnekjøttet. Det ble en kjempedeilig førjulsrett, forteller Ingveig.

Heidi foreslår pannekaker med pinnekjøtt, en annen alternativ måte å bruke restene på.

Signering av bøker er en av forfatteroppgavene. Her er Ingveig Tveranger i arbeid. Foto: Kirsti K. Sømme

- Vær anarkist

- Julen er den gangen i året da det alltid blir mye rester etter middag eller julefrokost. Lær deg triksene for hvordan du kan utnytte restene på en smart måte, oppfordrer hun.

Rester av risgrøt kan bli til riskrem, rislapper eller brukes i vafler.

Vafler kan lages med så mangt, og det finnes både brødvafler med havregryn og potetvafler.

Ostesmørbrød kan lages med alle typer ost, alt fra vanlig hvit ost til blåmuggost eller andre rester fra en kveld med ost og kjeks.

- Vær litt anarkist, oppfordrer Ingveig.

Vår tids luksus

- Mye av den tradisjonelle maten, som vi ser på som litt luksus, var den gang noe som ble laget for å konservere og ta vare på kjøttet etter slaktingen om høsten, forteller Heidi.

Pinnekjøtt og fenalår er to eksempler. To andre er sylte og rullepølse, der en også bruker deler av dyret som ellers ikke var så anvendelig. Sylten var laget av kjøttet fra svinehodet, mens i rullepølsen brukes siden på lammet som «pølseskinn».

Heidi anbefaler folk å lage leverpostei selv.

- Slakteren har ferskt spekk og lever. Jeg har brukt kalvelever, men svinelever eller annen lever går like bra. Leverpostei en er veldig «julete», du kan smake den til med de krydderne du liker best, og du kan fryse den rå og steke når det passer.

Lever, spekk og bacon blir til hjemmelaget leverpostei. Foto: Kirsti K. Sømme

Lær deg å sylte

- Folk skal lære seg basisoppskrifter som gjør at de kan bruke alt og utnytte det de har i hus og hage, oppfordrer Ingvild.

En syltelake er noe Heidi og Ingveig mener alle burde lære seg å lage.

- Kan du lage syltelake med vann, sukker og eddik, kan du sylte både fisk og alle typer grønnsaker og krydre med hva du måtte ønske, sier Heidi og svinger opp med syltet laks. Det passer perfekt til julelunsjen, julefrokosten og andre hyggelige anledninger.

Gravet laks og gravet reindsyrfilet er også fort å tilberede, og det gjør seg godt på julebordet.

Slutt på stappfullt kjøleskap

- Jeg kjøper ikke lenger mat slik at kjøleskapet blir stappfullt. Det har jeg gjort for mange ganger, sier Ingveig.

I stedet forsøker hun å bruke opp restene i kjøleskapet og kjøpe nytt når det nærmer seg tomt. Ingveig oppfordrer folk til å «ta kontroll på julen», både i forhold til tidsbruk og innkjøp. Men én ting er hun og Heidi skjønt enige om:

Hvis folk bare tar seg tid til å lage et par ting selv, så kan de være litt ekstra stolte.

- Bruk tid på å planlegge det du skal gjøre. Sjekk hva du har i skapet av krydder og diverse, og kjøp inn det du trenger. Så går selve matlagingen nokså raskt, lover Heidi og setter fram den ene etter den andre retten, som hun har tryllet frem i løpet av intervjuet.

Mindre sløsing, mindre stress og mer kos på kjøkkenet er målet.

RØD SALAT: Heidi lager kjapt en lun salat av rødkålrester og et eple i terninger. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...