Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Synes metoden for å hanskes med støv er tøv

I helgen fikk Bygdebladet tilsendt en video fra en frustrert nabo til depotet for gravearbeidet som foregår på Torset ved Randaberg sentrum. Tørt vær gir støvstorm som skitner til.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

I dag kom flere videoer, som alle viser det samme: en Bobcat anleggsmaskin med kost som feier gata med det resultat at støvet virvles opp til en liten sandstorm.

– Naboene er «fed up»

Gravearbeidet gjennomføres for å bytte ut gamle vann- og avløpsrør og strukturer for overvann. Innsenderen av den første videoen, Gaute Bø-Erevik, sier at han har snakket med flere naboer i byggefeltet, og at mange ergrer seg over støvet.

– Vi visste jo at det ville være ulemper i en periode, men mange på feltet begynner å bli ganske irriterte og «fed up». Selskapet Sopihop gjør slikt arbeid med biler som spyler vann og suger opp alt i store tanker, nevner han for å vise til at bedre metoder finnes.

Bø-Erevik påpeker videre at dette er andre gang det som i utgangspunktet er en fotballøkke tas i bruk som depot for utgravd masse.

– De sparer vel penger på å bruke det området, og vi tar kostnaden. Og hvem skal ta kostnaden med å vaske hus og biler, som blir helt nedstøvet? Vi betaler eiendomsskatt for det arbeidet som foregår, men skal vi betale for å vaske også? spør han retorisk.

Bø-Erevik forteller også at beboere erfarer at de ikke kan ha vinduer åpne, og at støvet kommer inn i varmepumper og skaper problemer.

– Kommunen bør kvalitetssikre slikt arbeid, og ta regningen for vask, konkluderer han.

I e-poster med egne videoer, stiller Jan Aanestad og Wolfgang Hochweller, som også er naboer til depotet, seg bak klagene på støv og feiemetoden som har vært brukt.

– Vi har henvendt oss til kommunen uten at noe har skjedd så langt. Problemet er at de feier gatene med en feiemaskin påmontert en såkalt Bobcat – uten vannspyling, skriver Aanestad.

Kommunen har sagt fra til entreprenør

Idar Goa, som er anleggsansvarlig i Teknisk drift i Randaberg kommune forteller at han har mottatt henvendelser fra berørte beboere, og kontaktet Rygg Maskin, som utfører arbeidet.

– De fikk beskjed av meg på fredag om at det måtte gjøres andre tiltak, gjerne bruk av vann for å hindre støvskyer, sier han.

Vedrørende beliggenheten av depotet, forteller Goa at det er andre hensyn en kostnad som har ligget til grunn for valget:

– Det er hensiktsmessig at det ligger nært der hvor arbeidet foregår, slik at vi får minst mulig av at dumpere og lastebiler kjører i gatene og veiene rundt her.

Når det kommer til naboenes kostnader, påpeker Goa at dette ikke er noe han kan ta stilling til på telefon med Bygdebladet, og det må komme formelle henvendelser fra de berørte naboene for at dette skal kunne vurderes.

– Vi har flere ganger vært i kontakt med Rygg Maskin for å sørge for at avtalene våre med dem blir etterholdt med henhold til rydding og feiing. Man slipper aldri unna støv i forbindelse med arbeid som dette, og det må huskes at arbeidet er for beboerne i kommunen – gamle vann- og avløpsrør byttes ut, og asbest fjernes, oppsummerer han.

Rygg Maskin tar grep

Torfinn Viste i Rygg Maskin bekrefter at kommunen har vært i kontakt med dem, og at det vil bli gjort tiltak.

– Den kosten vi har brukt er konstruert for å fungere uten vann, men i de siste dagene har det vært veldig tørt. Den fungerte bedre når det var mer fuktighet ute. Det er fortsatt slik at mesteparten av støvet har gått i beholderen, men vi ser at det har blitt virvlet opp for mye støv, sier han.

Viste kan ikke foreløpig si akkurat hva som vil bli foretatt, men at entreprenøren prøver å få på plass noe annet.

– Vi har innsett at vi antakeligvis må bruke noe annet enn kosten. I utgangspunktet har vi feiet hver dag for å holde støvnivået nede, men nå skal vi se på om vi kjøper noe nytt utstyr selv eller leier inn den tjenesten, konstaterer han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...