Stavanger Høyre ønsker nye naturreservater i storkommunen

John Peter Hernes (t.v.) og Kjell Erik Grøsfjeld synes det er svært interessant for Nye Stavanger kommune å overta forvalteransvaret for nye våtmarksarealer på Rennesøy fra 2020. De to mener kommunen vil være bedre enn Fylkesmannen til å å gjøre en slik jobb. Foto: Tormod W. Losnedal/Stavanger Høyre

Stavanger Høyre liker Rennesøy kommune sitt initiativ til å la den nye storkommunen Stavanger overta forvalteransvaret for fire naturreservater på Rennesøy.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2019 kl 13:02

Landbrukssjefen i Rennesøy, Geir Helge Rygg, mener Nye Stavanger kommune er best til å ta over ansvaret for disse naturreservatene:
• Nordre Rennesøy fuglefredningsområde: 8548 dekar
• Førsvollvatna: 234 dekar
• Vollholmen: 5 dekar
• Bjergavatnet: 126 dekar

I dag har Fylkesmannen i Rogaland hovedansvaret for å forvalte områdene, så det må søkes til Miljødirektoratet om å delegere dette til den nye kommunen.

Hovedutvalget for plan, miljø og utvikling (PMU) i Rennesøy var i januar enig med landbrukssjefen om å sende en slik søknad til Miljødirektoratet. Saken må imidlertid innom Fellesnemda for Nye Stavanger først.

Les også: Naturreservater på Rennesøy.

«Stavanger utmerker seg i dag med bynær natur tett på bykjernen med et variert dyre- og fugleliv. Det biologiske mangfoldet som kommunens friområder representerer utgjør en viktig biologisk ressurs, og det er av stor betydning for innbyggerne å ha tilgang til gode opplevelser på naturens premisser nær hjemstedet», heter det i en pressemelding fra Stavanger Høyre.

Videre blir det påpekt at det biologiske mangfoldet har vært under sterkt press de siste årene med fare for at arter i Stavanger lokalt og regionalt kan bli utryddet. Stavanger Høyre vil stanse tap av biologisk mangfold.

Våtmarksbyen Stavanger

– Stavanger har lenge vært en viktig våtmarksby med naturområder med rikt dyreliv tett på byen. Med de nye områdene blir Stavanger en enda viktigere våtmarksby. Det hadde vært spennende å få vurdert om Stavanger etter hvert kan bli en av verdens våtmarksbyer i henhold til Ramsar-konvensjoner, sier Kjell Erik Grøsfjeld i Stavanger Høyre.

I tillegg til en kommunal skogforvalter med ansvar for å lage en 20-årsplan for nyplanting og utskifting av skog, har Høyre et ønske om å styrke Nye Stavanger kommune sin kompetanse på verneområder.

John Peter Hernes (t.v.) og Kjell Erik Grøsfjeld i Stavanger Høyre. Foto: Tormod W. Losnedal/Stavanger Høyre

– Derfor er landbrukssjefen i Rennesøy kommune, Geir Helge Rygg, sitt initiativ interessant. Fra 2020 får vi sterk vekst i antatt nye verneområder som sjøfuglholmer og våtmark som vi må ta vare på og verne om for framtidas generasjoner, sier Grøsfjeld.

Vil samarbeide

Listetopp og ordførerkandidat for Nye Stavanger Høyre ved valget til høsten, John Peter Hernes, sier at Høyre ønsker et betydelig fokus på naturvern.

– Vi vil bevare skjøre naturtyper, dyrke skog som binder med CO2, bidra til biologisk mangfold og gi fantastiske friområder for mennesker og dyr. Vi ønsker å fortsette det gode samarbeidet mellom kommunen og grunneierne på Finnøy og Rennesøy, og finne gode løsninger for grunneier, turgåere og naturen selv, sier Hernes.

I flere år har grågås skapt utfordringer for bønder på Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy. I Rennesøy gjelder dette mest i fuglefredningsområde ved Sørbø og Galta. Rennesøy kommune tok initiativ for flere år siden og laget en forvaltningsplan for grågås i samarbeid med nabokommunene og Fylkesmannen i Rogaland. Denne gjelder fortsatt.

Ser fram til å overta

Stavanger Høyre ser fram til at Fellesnemda for Nye Stavanger kan gå en sak som belyser hva det innebærer å overta naturreservatene fra dagens Rennesøy kommune. Partier regner med at det vil følge penger med til forvaltningsoppgaven.

– Vi forutser at vern iallfall ikke blir dårligere med en kommune ved roret her i stedet for Fylkesmannen, sier Hernes og Grøsfjeld.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...