Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Staten tilbyr én milliard til bøndene

Ikke fornøyd: Leder i Norges bondelag, Lars Petter Bartnes, sier at det er avstand mellom bøndenes krav og statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. Forhandlinger skal være fullført innen 17. mai. Foto: Skjermdump

Statens tilbud til norske bønder er 1 milliard kroner, som er halvparten av det som er bøndenes krav ved årets jordbruksoppgjør.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Statens tilbud, som ble offentliggjort tirsdag kl. 12, vil gi jordbruket en inntektsvekst på fem prosent i 2020, ifølge Høyre/Frp/Venstre/Krf-regjeringen.

Tilbudet mener regjeringen legger godt til rette for økt produksjon av plantebasert mat som korn, poteter, grønnsaker, bær og frukt. Norsk jordbrukspolitikk blir mer klimavennlig og små- og mellomstore gardsbruk prioriteres, framholder regjeringen.

Norges bondelag mener at regjeringen med sitt tilbud ikke støtter opp om det bondelaget mener er nødvendige strukturgrep. Grep bondelaget mener er viktig for å bruke jorda over hele landet.

- Dette tilbudet gir ikke mye rom for reelle satsinger og videreutvikling, og det virker som om det er et mål å holde næringen flytende i samme retning som tidligere mot færre og større bruk, uttaler leder i bondelaget, Lars Petter Bartnes.

Geir Pollestad (Sp), stortingsrepresentant for Rogaland og leder i næringskomitéen, var kjapt ute tirsdag med å mene at statens tilbud vil svekke norsk landbruk.

Les også: Bøndene krever 31.000 kroner per årsverk.

- Dette er et tilbud som vil øke inntektsforskjellene mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet. Skal vi lykkes med å produsere mat i hele landet på alle typer bruk så må vi redusere inntektsgapet. Dette kommer på toppen av en kraftig inntektsnedgang i fjor, uttaler Pollestad.

Han merker seg at det knapt er merkbart at Krf har overtatt landbruks- og matdepartementet fra Frp.

- Jeg har oppfattet at KrF ville gå i regjering for å styrke norsk matproduksjon, da må inntektsgapet reduseres. Dette tilbudet innfrir ikke det. Det må oppnås betydelig i forhandlingene for at Bollestad skal få ståkarakter for sin innsats, sier han.

Leder i Norges bondelag, Lars Petter Bartnes, og leder i Norges bonde- og småbrukarlag, Kjersti Hoff, mener at det er en viss avstand på bøndenes krav og statens tilbud.

Forhandlinger i jordbruksoppgjøret skal være fullført innen 17. mai.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...