Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Kvitsøygutta har vind og folk i ryggen

Heiagjeng: Jentegjengen fra 8. klasse stillet opp som solid heiagjeng på sidelinjen i KIL-drakt, med grytelokk, sang og plakat. Foto: Kathrine Knutsen

«Husk - dette er ikke VM» står det på det hvite Fair Play-skiltet ved inngangen til stadion. På Kvitsøy går de mann av huse for å heie laget sitt opp i 6. divisjon.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2017 kl 10:21

- «Det ska var kvitt, det ska var blått, det ska vera Kvitsøy på topp». Den røde traktoren med tilhenger svinger inn på Kvitsøy stadion minutter før avspark søndag ettermiddag. Brølene gjentas gjennom G10-munner i ansikter som har fått store blå KIL-bokstaver i pannen. Bang. Bang. Tromme og grytelokk legges i sjarmerende utakt.

- Hva skjer? roper jeg til trener Cecilie Øvrebø som sitter leende bakerst i tilhengeren.

- Dette er slik vi vekker folk på 17. mai her på øya. Vi tenkte at det passet godt til en dag som denne. Hun ler høyt, men både vind, grytelokk og heiarop runger høyere. For i dag er det Kvitsøy a-lag sin aller siste hjemmekamp denne sesongen. En dag hvor mye står på spill. 7. divisjonslaget har to kamper igjen. Vinner de begge, er de sikret opprykk til 6. divisjon.

- Så vidt jeg vet er det 10 år siden sist de var opp i denne divisjonen, forteller spillende trener Anders Svendsen Solgård, som for øvrig er den eneste innflytteren på laget. Resten er vaskeekte kvitsøygutter, født og oppvokst.

- Vi har til og med fått noen kvitsøygutter som har bosatt seg utenfor kommunen til å pendle inn for å være en del av laget, ler han.

Kampklar

Kvitsøybuen, som sporty tok rollen som dommer denne dagen, gir signal med fløyta. Nå skal slaget stå på Kvitsøy stadion - mot Sunde 2. Gutter, jenter, damer, menn og pensjonister roper støttende fra sidelinjen. Fløytebokser, dansing, selvsnekret heia-skilt, drakter, utkledninger, og all slags ringel-rangel, som har til hensikt å lage mest mulig lyd, er med.

- Dommeren møtte ikke opp, sier hovedtrener Lars Kåre Pedersen fra sidelinjen.

- Det hadde jeg faktisk enda til gode å oppleve på de to årene vi har hatt dette laget her på Kvitsøy.

Han som har rollen som linjedommer er imidlertid på plass. Han som tok samme ferja som Bygdebladet fra Mekjarvik, som la til kai på Kvitsøy 15 minutt før avspark. Han som tok bilde av hele Sunde 2-laget på ferja, som ville forevige søndagsturen ut til Kvitsøy kommune. En ferjetur der jeg tok meg selv i å tenke at det å bo her ute kan være et konkurransefortrinn, spesielt om motstanderlaget ikke er sjøsterke, som undertegnede.

(Fun fact: Da Hødd rykket opp til 1. divisjon var det motstanderlag som reiste ut til øya dagen før kamp for å ikke bli aldeles slått ut av ferjeturen og dens kvalmende vrede samme dag som kampen var.)

- Det har gått mye bedre enn forventet! For to år siden hadde vi ikke 11-lag, begynner Lars Kåre.

- Jeg tenkte vi burde prøve. Han strekker seg på tå for å overvære en nestensjanse på banen. Vannspruten står rundt føttene idet den gule sundespilleren kommer skliende inn i taklingen.

- Så jeg startet et 11-lag satt sammen av G16, veteranlaget og a-laget som den gang spilte 7.fotball, forklarer han.

Første sesong gikk ikke spesielt godt. Med mye tap endte de nest sist på tabellen.

- Ambisjonene har økt etter hvert som vi har fått det til. Det er artig å kjempe i opprykksstriden!

(Nok en funfact: Hele Kvitsøy kommune har ikke mer enn noen-å-fem-hundre-innbyggere. Trekk fra damer, pensjonister og barn, samt gutter og menn som ikke er interessert i fotball, så kan du regne deg frem til hvor mange det er igjen til å danne a-lag.)

Sidelinjestøtte

Så løsner det på ute banen. Kvitsøyspiller Glenn Ivan Pedersen finner nettmaskene.

Jublende barnehender med halvspiste ispinner fyker i været. Bilene, som på rekke og rad har parkert for å se «drive in»-fotball, tuter i utakt. Jentene på sidelinjen hyler så de sprenger desibelskalaen og får de to små guttene med selvskrevet «heia Kvitsøy»-skilt med sprittusj på brun papp til å holde seg for ørene.

- Eg vil betala for denne hamburgeren som eg står her å ede på, smiler en godt voksen mann og står klar med 200-lappen i hånden.

Berit Sande tar imot. Takker. Gir vekslepenger tilbake og sier han må kose seg videre på kampen. Bak venter nestemann.

- Eg tar ein hamburger. Og ei Solo. Dette bler middagen min i dag, ler en dame i femtiårene.

Berit ekspedere smørblidt med et hei etterfulgt av navnet på vedkommende.

- Det startet med en spøk der jeg sa ja til å stå her dersom de bygget en kiosk. Men jeg mente det litt også. Det er kjekt å hjelpe til, ler hun.

Neste bestilling er kroneis. Type sjokolade.

- Vi får inn 3000-5000 kroner per kamp, så det er jo veldig bra. Og de som står i teltet på utsiden gjør en fantastisk jobb med grillingen, og ikke minst med pommes fritesen.

- Pommes frites?

- Ja! Det er det aller viktigste. Vi har ikke gatekjøkken her på Kvitsøy, så å komme på kamp å få seg pommes frites er det gjeveste som finnes. Hun blir avbrutt av jubel fra utsiden. Nok et mål. Berit stikker hode ut av bua.

- Jeg skulle bare hatt litt mindre vegg og litt mer utsikt akkurat ut mot banen her, ler hun.

På gressmatten springer ene sønnen. I grillingen står en annen. Der står også ektemannen, som hjalp til å rigge opp teltet over grillen. Et telt som Berit forteller de måtte trekke to lag tøy over siden det ikke er vanntett. Ja, og tjore det skikkelig fast, med tanke på vinden. Og dagens speaker, det er datteren Tonje.

- Alle mann i sving, slik det skal være, ler hun og hilser på ordfører Mirjam som akkurat har ankommet i gul regnanorakk.

Jeg går selv ut for å kjøpe en pølse og varme meg på i teltet. Saftige striper med ketchup går det enkelt å påføre. Men når den sprø løken skal på tar vinden den før jeg får sukk for meg. Til stor latter for oss alle. Sånn er det å være på en vindfull kamp på Kvitsøy.

Bortekampsupporter

- De har vært gode, jeg må si det. 63 år gamle Kurt Ydstebø myser med blikket utover banen. Han flyttet fra Kvitsøy for mange år siden, men har i dag tatt turen ut ens ærend for å se laget spille.

- Siden jeg bor på Sola er jeg fast på de fleste bortekampene, sier han og forteller at da kommer Kvitsøydrakten også på, med eget etternavn på ryggen og greier. Selv har han i sin tid spilt opp mot 300 a-lagskamper for KIL.

Vi er i gang med andre omgang. Kvitsøygutta har nå vinden i ryggen og da starter virkelig moroa.

- Vår taktikk i forhold til vind er først og fremst å treffe mål, så kan fort vinden gjøre sitt til at den går inn i mål, gliser Lars Kåre.

Og ganske så riktig. 3-1. 4-1. 5-1. Scoringene renner inn for hvittrøyene og gir de fremmøtte virkelig noe å glede seg over.

- Vet du, før i tiden så spilte vi kampene på en holme her ute, sier leder i hovedstyret i KIL, Kai Henning Kvilstad. Han dumper ned på innbytterbenken ved siden av meg.

- Så hadde vi egne folk i robåter som måtte ro etter ballen om den ble skutt ut av banen, ler han.

Kai har vært leder siden 2009. Gangen før det var i 1982-86, perioden hvor de begynte prosessen med å få til den gressmatta gutta spiller kampen på i dag.

- Den stod ferdig i 1988. Året etter fikk vi klubbhuset, sier han.

- Og i år fikk vi opp bua. Når vi fyrer opp pommes fritesen der, da er det gang, ler han og skryter over den gode dugnadsånden i bygda.

- Nå har vi nettopp jobbet dugnad for å få nytt kjøkken i klubbhuset. Det som gjør det kjekt med å være frivillig og leder, det er den enorme innsatsen du får av alle rundt deg, sier han og peker på Lars Kåre på sidelinjen.

- Han der, han er for eksempel en skikkelig ressurs for klubben.

Nesten panoramautsikt

- Er du parkert på VIP-plassen? spøker jeg til en eldre kar som sitter i bilen ved veien og overværer det som skjer på banen. Det viser seg å være Bjarne Pedersen, far til hovedtreneren.

- Hehe, det er slik du får lov til når du blir så gammel som meg. Du ser det er flere som gjør det. Ingen sier noe på det på Kvitsøy. Men jeg skulle gjerne sett at de buskene der var lavere, sier han og peker på 4-5 busker som blokkerer for midte del av gressmatta.

- Men jeg ser i det minste målene.

Kvitsøy leder nå hele 6-1.

- De er gode, de får det til. Det hadde vært voldsomt kjekt med et opprykk, sier han som selv opplevde å bli «øyamester» i 1962 med KIL.

- Du, det var tider. Da fikk vi skikkelig sølvpokal og greier! Han gliser. Å danke ut både Rennesøy, Mosterøy, Finnøy og Buøy B var ikke småtteri den gang. Og det er ikke småtteri med muligheten som åpner seg nå. Fløytesignalet går og storseieren mot Sunde 2 er et faktum. Jentegjengen fra 8. klasse tar ut det aller, aller siste de har av jubel og heiing etter å ha sunget og ropt i 90 minutter i strekk samt underholdt på banen i pausen.

Husk - dette er ikke VM. Det er nesten større. I alle fall om du spør Kvistøybuen. Grasrota i fotballnorge på sitt beste. Nesten hver tredje innbygger stiller opp for å støtte laget sitt. 160 fremmøtte på kamp. Vinner de borte mot Sørmarkå 14. oktober er opprykket et faktum. Heia KIL!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...