Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Spennende og troverdig politihistorie

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Et unikt og spesielt innblikk i Oslo politiets historie.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2018 kl 14:00

"Møllergata 19 – trøster og tyrann" er historien om Oslos hovedpolitistasjon fra 1866 til 1978. En ikonisk bygning som både er hatet, fryktet og elsket. I løpet av 112 år har kriminelle forbrytere og politifolk kommet og gått. Det er ingen tvil om at Jørn-Kr. Jørgensen, har gjort omfattende research for å skape dette portrettet av det beryktede og mystiske bygget på oversiden av Youngstorget. Gjennom 374 sider kommer leserne på innsiden av bygget og tett på forbryterne og politiet som har satt sitt preg på Møllergata 19 gjennom de over 100 årene med historie. Boken er rikt illustrert og er en dokumentarisk godbit som virkelig kan anbefales.

Som nevnt går historien helt tilbake til 1. juli 1866, da Christiania politi flyttet inn i det moderne bygget i Oslos bybilde. Bygningen ble brukt som både politistasjon og fengsel. Det er mange som gjennom over 100 år har følt en viss frykt for bygningen. Mange har følt på redsel bare de har gått forbi den kraftige granittrappen ut mot Youngstorget. Det er ingen tvil om at Møllergata 19 stod som et symbol for hva kriminalitet kan føre til.

Det er mange mennesker som har kommet og gått i dette bygget. Flere har opplevd et besøk her som trøst, for andre har bygget vært som et tyranni. Mange mennesker har vonde minner fra Møllergata 19 under krigen 1940–45. Denne fem år lange krigen, som både var dyster og mørk. For under krigen gikk flere norske motstandsfolk gjennom både harde avhør og tortur i Møllergata 19. De norske patrioter satt fengslet i det som gjerne ble kalt "bakgården". Under krigen var dette et fengsel med mange brutale spark og slag.

Historien om Møllergata 19, er en særdeles viktig del av norsk historie, og endelig er den gjenfortalt mellom to permer. Det er mye en kan si om bygget, men først og fremst handler det om mennesker. Carl Johan Michelet var den første politimesteren. Han la grunnlaget for det moderne politiet i Norge med en funksjonell inndeling av ordenspoliti, oppdagelsespoliti og fattigpoliti. Før den tid var det tilfeldigheter som avgjorde saker i Møllergata 19. Det hendte en sak ble etterforsket både en og to ganger fordi den ene ikke visste hva den andre holdt på med.

Det er mye å fortelle om Møllergata 19 og fengselet, som opprinnelig var en del av Christiania distriktsfengsel. En av de første direktørene het Thomas Segelcke Thrap. Han var direktør i 33 år og bodde på Møllergata 19 med sin familie. Noe av det første han gjorde, var å fjerne solskjermingen over cellevinduene så lyset kunne komme inn. Det neste var å konstruere et vindu som kunne åpnes uten at noen rømte, men slik at det ble luft i cellene. Vindusideen hans ble adoptert av flere fengsler i Norge.

Alle over 50 år som har vokst opp i Oslo, har et forhold til bygget. Det er flere som har satt sine spor i denne bygningen. Jørn-Kr. Jørgensen, som selv har jobbet i politiet, har skrevet en fengslende, rikt illustrert og kunnskapsrik bok om Møllergate 19. Her fortelles store deler av historien. Vi møter menneskene og dyrene bak politi- og fengselsveggene. Leserne får vite ting de ikke visste fra før, som blant annet at Møllergata 19 var en hundestall med plass til de første politihundene. Etter å ha lest denne engasjerende boken, satt jeg igjen måpende. Ikke bare skriver Jørgensen på en såpass god måte, men han klarer å samle så mye informasjon mellom to permer. Jeg er meget imponert og håper vi får mer politihistorie fra denne karen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...