Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Sparket svogeren i hodet

Foto: Illustrasjon / Stuart McGarey

Mann i 50-årene sparket sin svoger i hodet etter uenigheter om bruksrettigheter på båtplass.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2019 kl 12:18

(Mange mennesker opplever å bli utsatt for vold i egen familie eller andre, nære relasjoner. Etter et dypdykk i domsprotokollene i Stavanger tingrett, presenterer Bygdebladet her alle dommene fra 2017 og 2018 relatert til vold, trusler og overgrep i nære relasjoner, med tilknytning til Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy.)

Tiltalte kjøpte i 2007 foreldrenes eiendom. På den tiden var det ikke brygge og naust på eiendommen, men etter at tiltalte overtok ble det endringer i reguleringsplanen som åpnet opp for dette.

Det oppsto en tvist med søsteren om retten til båtplass i 2011. Det ble inngått et rettsforlik hvor det blant annet kom fram at hans søster skulle få bruksrett til bryggen med båt inntil 25 fot.

Etter flere uenigheter angående rettsbruk ble det i retten avklart at det var opp til grunneier å regulere omfanget av rettigheten. Han ga søsteren rett til å feste båten til det sørlige festet, på den sørlige bryggen. Søsteren og hennes ektefelle (fornærmede i saken) mente seg berettiget til å legge til langs hele den sørlige bryggen, ikke bare et festepunkt i bryggen. Etter at tiltalte forhørte seg med sin advokat, og fikk bekreftet at søsteren ikke forholdt seg til rettighetene, informerte han ekteparet om dette i 2015.

Munnhoggeri og spark

I juli 2016 fikk ekteparet ny båt. Denne lå fortøyd til tiltaltes brygge, på en måte som var i strid med den anvisningen tiltalte hadde gitt.

Da ekteparet en dag gikk ut med båten sin, la tiltalte og hans sønn to båter over til den sørlige brygga, der ekteparets båt hadde ligget fortøyd - dette for å sperre for at ekteparet på nytt skulle legge til i strid med anvisningen. Da de holdt på, kom tiltaltes søster og hennes ektefelle med båten sin og ville legge til. Da ble det både roping og munnhoggeri.

Ekteparet la til slutt sin båt til brygga. Like etter løsnet fornærmede fortøyningen på tiltaltes båt, og kastet tauet til sistnevnte. Båten til tiltalte var da kun forankret i land ved at sønnen holdt i akterfortøyningen. Etter at fornærmede løsnet tiltaltes fortøyning, og trakk sin egen båt inntil bryggekanten, gikk tiltalte bort til ham og sparket ham i hodet.

Unnskyldte sparket

Det er uenigheter mellom partene om hvor hardt tiltalte sparket. Tiltalte og sønnen, som sto omtrent to meter fra, mente dette var relativt svakt. Tiltaltes søster mente han sparket hardt, og at fornærmede dermed falt ned i båten og holdt seg til hodet i smerte.

Det ble enighet i retten om at tiltalte hadde sagt unnskyld til fornærmede påfølgende dag. Etter dette fant retten det bevist at tiltalte utøvde vold.

Mannen i 50-årene ble dømt til samfunnsstraff i 45 timer med en gjennomføringstid på 60 dager, subsidiært fengselsstraff på 45 dager. Han ble også dømt til å betale saksomkostninger til det offentlige med 5000 kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...