«Sølvkniven» til forfatterparet Aust og Wessel

Forfatterparet Kurt Aust og Kin Wessel fikk Randaberg Krimbokfestival sin pris «Sølvkniven» 2019 av festivalgeneral Simen Ingemundstad (til høyre) torsdag kveld. Foto: Privat

Torsdag kveld ble forfatterne Kurt Aust og Kin Wessel tildelt Randaberg Krimbokfestival sin pris «Sølvkniven» for krimboken sin «Udyr».

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Tildelingen av prisen skjedde på Krimbokfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» sitt arrangement på Landbypubben i Randaberg sentrum torsdag kveld.

De nominerte til prisen var:
Jørn Lier Horst: «Det innerste rommet», Capitana 2018
Kurt Aust og Kin Wessel: «Udyr», Aschehoug 2018
Myriam H. Bjerkli: «Stella Polaris», Capitana 2019

Juryen har bestått av Aud Jorunn Aano, Anders Jaarvik, Ida Hovland Gabrielsen og Simen Ingemundsen. Under kan du lese juryens begrunnelse, konklusjon og valg.

«Fellesnevneren for årets tre nominerte bøker til Sølvkniven er at de alle byr på spennende historier, med godt sammenskrudde plott som driver leseren fra side til side. To av de nominerte forfatterne, Horst og Aust, har lenge vært i toppskiktet av norske forfattere, og har begge mottatt Rivertonprisen for sin skrivekunst. Sistnevntes medforfatter og kone, billedkunstneren Kin Wessel, er imidlertid debutant innenfor sjangeren. Bjerkli er med sin andre krimroman også ganske ny.

Alle tre bøkene gjør som mange andre forfattere inne krimsjangeren ; de setter fokus på samfunnskritiske forhold. Kriminallitteraturene er snart den eneste sjangeren som bevisst skriver om de svakeste i samfunnet, og som tar opp oppvekstsvilkår, rusproblematikk og sosiale forhold på en respektfull måte. Flere av disse forfatterne er tydelig opptatte av å få bedre forhold i samfunnet.

Dette gjelder også i stor grad for vinneren av Sølvkniven 2019. Portrettet av bokas hovedperson gir et godt innblikk i en tøff og taus manns sorg. Den beskriver en mann som ikke alltid har hatt et like godt forhold til sine nærmeste. Boka skiller seg imidlertid fra mesteparten av annen norsk krimlitteratur ved at denne hovedpersonen beveger seg inn på et for oss lesere mer fremmed territorium. Vi møter legen Axel Anker som i en alder av 60 år drar på safariferie i Maasai Mara i Kenya. Snart virvles han inn i et drama med krypskyttere og naturvernere i hovedrollen.

Årets vinnere av Sølvkniven er med andre ord Kurt Aust og Kin Wessel. Juryen vil foruten den meget spennende handlingen, spesielt fremheve forfatternes gode miljøbeskrivelser. Det sies at luktminner er noe av det sterkeste, og for de av oss som har vært i Afrika er beskrivelsen av duftene som å bli hensatt til de afrikanske slettene. Bruken av swahiligloser, afrikanske visdomsord og beskrivelser av masaikulturen er glimrende formulert og gjort på en respektfull måte. Forfatterne bruker mye tid på å beskrive klokskapen men også behovet for forandring i tradisjonell masai-tankegang. Her er representanter for den gamle og dem nye tid – beskrevet klokt og varmt i forfatternes penner. Gjennom lesningen av boka lærer vi dessuten mye om det som er et meget brennbart tema, nemlig den ulovlige storviltjakten. Vi gratulerer Kurt Aust og Kim Wessel med Sølvkniven 2019».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...