Slik kommer du deg trygt fram i påsketrafikken

Foto: Illustrasjonsfoto / NAF

Årets påskeutfart er i gang. Det betyr lange køer og gjerne også utålmodige barn i baksetet. Her er NAFs råd før kjøreturen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Forbered barna på reisen og ta pauser underveis. Da blir det både hyggeligere og tryggere for alle.

Det er anbefalingen fra kommunikasjonssjef Camilla Ryste i en pressemelding fra NAF.

Videre står det at utålmodige barn kan være en prøvelse, og at det er lett å la seg stresse. Da er det viktig å huske på at distraksjoner i bilen kan gå utover hvor trygg sjåfør du er.

– En uoppmerksom sjåfør er en dårlig sjåfør. Uoppmerksomhet hos fører bidrar til så mye som hver tredje dødsulykke i trafikken, og barn i baksetet er en av de vanligste årsakene til distraksjon, sier Ryste.

Tallene er hentet fra Statens vegvesens ulykkeanalyser.

– Bilkjøring krever din fulle og hele oppmerksomhet. Derfor er det viktig å legge opp den lange bilturen med barna sånn at det ikke går utover tryggheten på veien, sier Ryste.

Planlegg turen med barna

Snakk med barna om at turen tar tid, at det kan bli kø og at dere skal kose dere på veien.

– Planlegg sammen med barna på forhånd. Spør dem hva som skal til for at e skal ha det hyggelig på veien, hvilke kosedyr de vil pakke i reisesekken, hvilken bok de vil ha med seg og hva de har lyst til å høre på i bilen, oppfordrer Ryste.

Husk mat og drikke til barna. Det kan få timene til å gå fortere.

– Er du alene med barna i bilen, husk å legge maten slik at de kan finne den frem selv. Hvis du må hjelpe til, stopp bilen før du begynner å lete rundt i matposen, sier Ryste.

Nettbrett redder «familiefreden»

Musikk, spill, filmer og lydbøker – utvalget av digital underholdning til barna er stort, men en ting må du huske før turen starter:

– Alle løse gjenstander i bilkupeen skal sitte fast. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter, bruk dem, oppfordrer Ryste.

Ta pauser

Et annet tips fra NAF er å ta pauser underveis. Særlig for de minste barna er dette viktig. Har du en lei ettåring i barnesetet, er det ikke så mye annet som hjelper enn et stopp.

- Det å stoppe og få løpt litt rundt kan være nok for en ivrig barnekropp. Noen strekninger har veikroer med lekerom langs veien. Ellers finnes det mange fine rasteplasser hvor man kan finne på uteleker, sier Ryste.

Pakk trygt

Det er også viktig å tenke på barna i baksetet når du pakker bagasjerommet.

– Mye bagasje i bagasjerommet kan trykke seteryggen frem dersom dere kommer ut for en ulykke. Husk derfor å stroppe fast bagasjen. Da sitter barna tryggere, også om det verste skulle skje på turen, sier Ryste.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...