Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Hummeryngel: På klekkeriet like ved Hummermuseet har over 
tusen hummeryngel sett dagens lys. Kjell Meling ser ofte til dem. Foto: Jan Henrik Heggebø

Sjøsetter hummer nummer tusen

Gjengen bak hummerklekkeriet på Kvitsøy har
 fostret opp tusen hummeryngel de siste årene. 
Vel så mange dugnadstimer har de lagt ned i arbeidet.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2018 kl 15:28

– De er ikke enkle å få fatt på, sier Kjell Meling, mens han i dyp konsentrasjon forsøker å fange en av de sprellende ynglene med en teskje.

På klekkeriet, like ved Hummermuseet på Kvitsøy, yrer det for tiden av liv. I løpet av sommeren ble det nemlig klekket nærmere 400 nye hummeryngel mellom husets fire vegger. Nå er hver og en av dem plassert i hvert sitt lille basseng.

– Jeg pleier å kalle dem eneboliger, sier Meling smilende, idet han omsider klarer å fange en hummer med teskjeen.

Krabaten er ikke større enn en liten ert.

– De er ikke store, men allerede i november skal vi sjøsette dem som overlever rundt holmene her på Kvitsøy. Da er de mellom to og fire centimeter lange, sier hummerentusiasten.

Han er en av flere personer som står bak etableringen av klekkeriet og produksjonen av stadig nye hummer på øyen. Gjengen bak virksomheten har fått navnet vennegjengen, eller klekkerigjengen. Nå er de trolig i ferd med å sjøsette hummer nummer tusen.

Rognhummer: Hvert år søker Kjell Meling og klekkerigjengen om å fange omtrent ti rognhummer i fiskesesongen for klekking. 
 Foto: Jan Henrik Heggebø

Populær hobbyvirksomhet

Klekkerigjengen består i dag av totalt femten hummerentusiaster fra Kvitsøy. Hos samtlige kriblet det såpass i klørne at de i 2015 bestemte seg for å åpne sitt eget klekkeri. De senere årene har stedet vist seg å bli en stadig mer populær attraksjon i forbindelse med turisters besøk på Hummermuseet.

– Nå om dagen kommer veldig mange innom, og de synes det er ganske interessant å se. Det er ikke mange steder en ser lignende, sier Meling.

Før etableringen, i år 2000, ble det på Hummermuseet startet opp et hummerklekkeri med mål om å teste ut potensialet for oppdrett av porsjonshummer på 300 gram. Selskapet bak var Norwegian Lobster Farm AS. Da deler av Hummermuseet brant ned i 2011, sa det imidlertid stopp. Nå driver klekkerigjengen sitt eget klekkeri, kun som hobbyvirksomhet.

6000 timer på klekkeriet

Selv om klekkeriet kun er en hobbyvirksomhet, legger gjengen ned svært mange timer i prosjektet.

– Vi har hver vår uke hvor vi går på vakt. Da er vi innom klekkeriet minst én gang til dagen, for å se til at de fores, at vanntemperaturen er som den skal og at pumpene sviver. Den travleste perioden er mellom mai og august, når hummerne klekker. Da må vi intensivere besøkene, forteller Meling.

Klare for sjøen: I november skal mellom 200 og 400 nye hummeryngel sjøsettes. Foto: Jan Henrik Heggebø

I en hummerpark ved en av holmene på Kvitsøy, henter de ved starten av sesongen klekkeklare rognhummere. Disse plasseres i oppbevaringstanker inne på klekkeriet. Ved klekking skilles hummerynglene, og plasseres i hver sin enebolig.

– Det er tidkrevende arbeid, men vi må gjøre det. Hummerne er nemlig kannibaler. Allerede første timen av livet forsøker de å ete hverandre. For at flest mulig skal overleve gir vi dem separate hjem, forklarer Meling.

Det er såpass tidkrevende at gjengen i løpet av et år bruker nærmere hundre timer hver på klekkeriet. I løpet av de fire sesongene nærmer de seg nå totalt 6000 timer.

– Det tar sin tid, men så hummerinteresserte som vi er gjør det ingenting, smiler Meling.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...