Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Fiskeglede: Daniel Haugen og Anne Karin Sivertsen var blant de elleve barnehagebarna som dro i land både krabbe, lyr, makrell og flyndre. 

 Foto: Jan Henrik Heggebø

Sjømat i garnet og på rammeplanen

I forbindelse med kostholdsprosjektet Fiskesprell, dro Bru barnehage til havs for å jakte sjømatglede og ny kunnskap.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2018 kl 15:10

– Se, der er teinen vår, roper Selma Bru (5), idet båten glir i retning den signalrøde blåsen.

– Hva gjør vi om det er en hummer i teinen da, spør barnehageassistent Marit Hodnefjell.

– Vi slipper den fri med en gang, for vi har ikke lov å fiske hummer før 1. oktober, svarer Nelius Sørheim (5) umiddelbart.

Lyr: Johan Christopher Rettedal viser stolt fram lyren han fanget i garnet. Foto: Jan Henrik Heggebø

De kunnskapsrike femåringene i Bru barnehage har tatt turen til havs, slik de har til vane å gjøre minst to gang i uken. Sammen med de ansatte jakter de ikke bare fisk og krabbe, men sjømatglede og ny kunnskap, noe det er rikelig av i Bru barnehage.

Mer sjømat på tallerkenen

Bru barnehage, sammen med flere barnehager i Finnøy Rennesøy og på Kvitsøy, tar del i kostholdsprosjektet Fiskesprell, i samarbeid med fylkeskommunen. Det er i den sammenheng barna setter sjøbein.

Målet med prosjektet er å legge til rette for at barn og unge spiser mer sjømat, ved å inspirere og motivere dem gjennom fisketurer, tilberedning av sjømat og spennende måltider. Faktum er at barn og unge spiser mindre sjømat enn anbefalt, og derfor går glipp av viktige helseeffekter. Fisk bør være på tallerkenen minst to til tre ganger i uken, ifølge helsemyndighetene.

Krabbe: Barnehagelærer Marit Hodnefjell lærer barnehagebarna forskjellen på en hann- og hunnkrabbe. Foto: Jan Henrik Heggebø

Positivt overrasket

Etter innføringen av prosjektet for godt og vel halvannet år siden, har resultatene vært positive i Bru barnehage.

– Jeg blir stadig overrasket over hvor villige de er til å smake på nye ting, og hvor ofte de liker det de blir servert av sjømat, sier barnehagelærer Ingrid Eliane Aksdal, som er med til havs for å dra opp teine og garn.

At sjømat er godt kan barna selv skrive under på.

– Jeg liker best makrell, lyr og flyndre, sier et av barnehagebarna.

– Jeg synes egentlig alt smaker godt, svarer en annen.

I farten: Barnehagelærer Ingrid Eliane Aksdal og Nelius Sørheim styrte skuta da Bru barnehage dro til havs. Foto: Jan Henrik Heggebø

Hever sjømat-kompetansen

Heldigvis for barnehagebarna får de som bestilt. Fra havets dyp drar de opp et garn med både lyr, makrell og flyndre, i tillegg til krabbe fra den ene teinen. Fangsten tar de med seg til Linehamna, for å tilberede dagens lunsjmåltid.

På denne måten åpner de barnas øyne for et sunt og godt mattilbud gjennom prosjektet Fiskesprell.

Selv har de barnehageansatte vært på kurs i forbindelse med prosjektet, og fått en innføring i Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Dette skal bidra til å heve deres kompetanse om kosthold og sjømat.

Den kompetansen skal igjen gagne barnehagebarna, som på Linehamna blir servert stekt og krydret makrell, lyr og flyndre - og det til stor begeistring.

– Dette var godt. Jeg kan godt ta litt til, sier Mateus Knutsen Viste (5) smilende.

Fiskerne: Johan Christopher Rettedal (f.v. bak), Marius Noraas Asbjørnsen, Daniel Haugen, Selma Bru, Astrid Otea Hodne Pedersen, Maria Haukalid Kristoffersen, Askil Harestad Asbjørnsen, Elias Vårdal-Fiskaaen, Anne Karin Sivertsen, Mateus Knutsen Viste, Nelius Sørheim. Foto: Jan Henrik Heggebø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...