Simen gir deg 10 tips til god påskelitteratur

Simen Ingemundsen anmelder ukentlig bøker på bygdebladet.no. Her er hans tips til gode, litterære opplevelser i påskeuka.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2019 kl 06:45

Boktittel: Si at du er min - Forfatter: Elisabeth Noreback - År: 2019 - Forlag: Aschehoug (Utenlandsk forfatter)

Elisabeth Noreback debut «Si at du er min» er en uhyggelig psykologisk thriller av uante dimensjoner. Da jeg leste denne grøsseren av en thriller, kjente jeg nakkehårene reise seg allerede fra første setning. Dette er en intens, hårreisende og nervepirrende historien om sorg og skyld, og om kjærlighet som går over i besettelse. Jeg ble skikkelig grepet av denne medrivende thrilleren. Når jeg først hadde startet å lese, slet jeg med å legge den fra meg. For hver side som var ferdiglest, ventet en dramatisk, grotesk og grusom fortsettelse på neste side. Dette er ingen bok for den sarte leser, denne kommer selv den hardbarka leser til å få skjelven av.
Terningkast: 5

Boktittel: Kommer alltid tilbake - Forfatter: Christina Erikson - År: 2019 - Forlag: Goliat (Utenlandsk forfatter)

Noen debutanter begeistrer mer enn andre, en av dem er Christina Erikson. Med «Kommer alltid tilbake», har den svenske forfatteren gjort et overraskende godt første inntrykk. Dette er første bok i Elias Svensson serien, en serie jeg virkelig gleder meg til å følge videre. Hovedpersonen kjemper i denne romanen mot klokken for å felle drapsmannen som står bak to brutale voldtekter og mord. Forfatteren byr på hårreisende og nervepirrende spenning som gjør deg mildt sagt målløs. For en begivenhetsrik og handlingsmettet start på et forfatterskap.
Terningkast: 6

Boktittel: Jeg er nummer 13 - Forfatter: Øistein Borge - År: 2019 - Forlag: Cappelen Damm (Norsk forfatter)

Øistein Borge er en kritikerrost og prisnominert spenningsforfatter. «Jeg er nummer 13» er tredje bok i Bogart Bull serien. Dette er en sidevender av en bok, og en enormt fengende historie. For hver gang Borge utgir ny kriminalroman, vet en det er kvalitet. Handlingen er blant annet lagt til 2017, da en norsk utvekslingsstudent blir funnet drept i en park utenfor Amsterdam. Tatt av dage med en boltpistol. Den er bare å ta av seg hatten for Øistein. «Jeg er nummer 13» er et mesterverk av de sjeldne, en kriminalroman som er intens og brutal, samt lettlest og velskreven.
Terningkast: 6

Boktittel: Isen - Forfatter: John Kåre Raake - År: 2019 - Forlag: Gyldendal (Norsk forfatter)

«Isen» av John Kåre Raake er en oppsiktsvekkende og engasjerende thriller. Handlingen er lagt til et iskaldt Nordpolen og en heftig redningsaksjon som blir en kamp om å overleve. Forfatteren holder spenningen oppe fra første til siste side. Når du først har startet å lese, er det nærmest umulig å stoppe, den en så gripende og underholdende. Språket til Raake er forståelig og historien er skrevet på en profesjonell måte. Alle disse elementene er med på å gjøre «Isen» til en litterær godbit, du sjelden vil glemme.
Terningkast: 6

Boktittel: Gift - Forfatter: Jan Erik-Vik - År: 2019 - Forlag: Forlagshuset (Norsk forfatter)

For mange er tradisjonen å lese noveller i påske. Da passer det ypperlig og perfekt med Jan Erik-Vik sin nye samling av lettleste, livlige og spennende krimnoveller. Boken er bestående av 27 underholdende noveller som er krydret med dramatikk, alvor og humor. Jeg storkoste meg når jeg leste disse krimnovellene, og jeg tror de vil falle i smak hos lesere som ikke ønsker en hel bok i påsken.
Terningkast: 4

Les også: Med krim på dagsorden.

Boktittel: Francesca - Forfatter: Lina Bengtsdotter - År: 2019 - Forlag: Gyldendal (Utenlandsk forfatter)

«Francesca» er andre bok om politietterforsker Charline Lager. Lina Bengtsdotter byr gjennom nærmere 400 sider på en dramatisk, drivende og pirrende historie. Boken handler om en forsvinningssak. Francesca, som er en ung pike, forsvant fra hjemmet sitt for 30 år siden, og saken ble aldri oppklart. Dette er en realistisk historie som både vil sjokkere og skremme deg som leser. Den er innmari bra skrevet og flere hakk bedre enn «Annabelle», som var Lina Bengtsdotter debut som krimforfatter. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra denne forfatteren, og jeg håper den kommer kjapt.
Terningkast: 4

Boktittel: Falken - Forfatter: Tom Egeland - År: 2019 - Forlag: Capitana (Norsk forfatter)

Det er lenge siden jeg har vært så nervøs for hvordan en thriller vil ende, som med «Falken». Tom Egeland har klart å skrive tettpakket spenning, og holder leserne på pinebenken til siste side. Dette er fjerde thriller med nyhetsreporter Kristine Bye i hovedrollen. Med «Falken» griper han fatt i leserne og setter dem midt i et trikk-kapringsdrama i Oslo sentrum. I flere timer blir leserne kjent med kaprerne, gislene, politiet, politikere og mediene. Forfatteren byr på ellevill og begivenhetsrik underholdning, med en intens og hårreisende stemning.
Terningkast: 5

Boktittel: Den stille uke - Forfatter: Sven Petter Næss - År: 2019 - Forlag: Aschehoug (Norsk forfatter)

Ute etter en underholdende, gripende og fengslende politikrim, ja da vil Sven Petter Næss debut «Den stille uke» passe deg perfekt. Dette er første intense og dramatiske bok med Kripos-etterforsker Harinder Singh i hovedrollen. Sven Petter Næss har gjort et strålende første inntrykk og serverer en grundig og solid kriminalroman. Om du liker Jørn Lier Horst eller om du likte Stieg Larsson, ja da vil «Den stille uke» garantert falle i smak hos deg. Jeg ble skikkelig begeistret over Sven Petter Næss sitt litterære univers, og gleder meg allerede til fortsettelsen. Han har gjort et imponerende arbeid når det kommer til miljøbeskrivelsene og karakterskildringene.
Terningkast: 5

Boktittel: Business - Forfatter: Terje Bjøranger - År: 2019 - Forlag: Cappelen Damm (Norsk forfatter)

Politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger er aktuell med den andre kriminalromanen i Charlie Robertsen serien. En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge og skyter kvinnen som ekspederer. Tross fingeravtrykk og video av mannen, sliter politiet med å identifisere morderen. Gjennom 311 sider tas leserne med til det mørkeste indre av Oslos kriminelle verden. Når en først har startet å lese «Business» er det nærmest umulig å legge fra seg boken. Dette en velskreven kriminalroman, der troverdighet og spenning er viktige elementer. Det er bare å bøye seg i støvet for Bjøranger.
Terningkast: 5

Boktittel: Blomster over inferno - Forfatter: Ilaria Tuti - År: 2019 - Forlag: Bazar (Utenlandsk forfatter)

«Blomster over inferno» er Ilaria Tuti debut som krimforfatter. Dette er første bok i serien med etterforsker Teresa Battaglia i hovedrollen. I en fredelig italiensk alpelandsby blir en mann funnet død. Han er naken og maltraktert, og øynene er revet ut. Forfatteren har skrevet en unik og original historie, som gir deg som leser gåsehud og som får nakkehårene til å reise seg i takt med den brutale spenningen. Tuti har skrevet en makaber, brutal og grotesk historie. Det er ingen tvil om at psykologiske spenning er hovedingrediensen i denne hårreisende kriminalromanen. Dette er ingen historie for den sarte leser, for selv den hardbarka leser vil grøsse av denne historien.
Terningkast: 6

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...