Se ut over egne landegrenser

Foto: Arkiv

Alle tre ordførerne i dekningsområdet til Bygdebladet har skrevet hver sitt innlegg i anledning kvinnedagen. Her er kvitsøyordfører Mirjam Ydstebø sitt.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Norge er et av verdens mest likestilte land og likestilling mellom gutter og jenter, menn og kvinner er en selvfølge. Vi er heldige. Vi reagerer gjerne med vantro når vi hører om mennesker som er uønsket og velges bort på grunn av kjønn, men det skjer i våre dager.

I India er det et stort underskudd på jenter. Det mangler 50 millioner kvinner i den indiske befolkningen - ja 50 millioner. Indias mangel på jenter er «urovekkende fordi den reflekterer den vedvarende lave statusen til kvinner og jenter i landet», skriver FNs befolkningsfond. FN og feministaktivister rundt om i verden kaller det «gendercide» og det begrenser seg ikke bare til India. På verdensbasis har sortering ført til et underskudd på mellom 100 og 200 millioner kvinner.

Gjennom dokumentarer som eksempelvis filmen «It`s a girl» får vi innblikk i hvordan jentebabyer som ikke er sortert bort før fødsel blir tatt livet av rett etter fødsel, og at ulike regioner i India har sine egne tradisjoner for hvordan jentebarn drepes. Det er så hjerteskjærende at jeg utelater å beskrive eksempler.

Dette er kanskje det sterkeste uttrykket for diskriminering av kvinner og den er det påfallende stille rundt, så jeg vil benytte kvinnedagen til å minne oss om å se ut over egne landegrenser. Hvorfor protesterer vi ikke mer høylytt?

«Gendercide» utfordrer oss i forhold til våre egne holdninger til menneskelig status og verdi. Mitt grunnleggende verdisyn bygger på at alle mennesker har lik verdi. Også jentene i India og resten av verden.

Mirjam Ydstebø, ordfører i Kvitsøy

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...