Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Satser på nærdyrket mat

HANDLER LOKALT: Cecilie Kolnes (t.v.) blir glad når Turid Haraland og andre kunder forteller at de foretrekker å handle lokalt. Foto: Kirsti K. Sømme

Cecilie og Åge Kolnes startet i desember opp Randaberg Gårdsutsalg i Bøveien, og kundekretsen blir stadig større.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

– Vi ser at det sprer seg på folkemunne. Jungeltelegrafen fungerer fortsatt. I tillegg deles det på Facebook, forteller Cecilie Kolnes.

Hun og mannen Åge har de to siste årene forpaktet gård på Bø, og i februar kjøpte de gården der de driver med melkeproduksjon og dyrking av poteter. Åges foreldre har i alle år drevet gård på Viste.

Gårdsutsalget på Bø startet paret opp i desember, i en moderne brakke der kundene betjener seg selv og betaler kontant eller med Vipps.

– Vil handle lokalt
Mens intervjuet pågår, svinger en bil inn på gårdsplassen. Turid Haraland fra Grødem skal inn og handle store Kerrs Pink poteter.
– De er så gode, skryter hun og smiler bredt.

– Jeg synes det er veldig greit å handle og bruke det som er her lokalt, både butikkene og bøndenes utsalg, sier hun og får frem smilet hos Cecilie Kolnes.

SELVBETJENING: Randaberg Gårdsutsalg holder til i en moderne brakke som står i gårdsrommet i Bøveien. Kundene betaler selv med kontanter eller Vipps. Foto: Kirsti K. Sømme

– Det er godt å se at det er mange som ønsker et slikt tilbud i bygda. Det med lokalt dyrket mat, eller «nærodlet» som det heter på svensk, er blitt veldig ettertraktet, sier Cecilie.

Potetdyrkere
Åge og Cecilie Kolnes dyrker selv poteter som selges i gårdsutsalget. De har Pimpernell, Folva og Kerrs Pink. De dyrker også mandelpoteter, men de er utsolgt nå.

I tillegg til potetene har gårdsutsalget egg, gulrot og kålrot på fast basis. Akkurat nå selger de også jordskokk og narcisser fra blomsterutsalget Polly og Molly i Tungenesveien.

BLOMSTER: Gårdsutsalget har også fått inn fylte narcisser fra Polly og Molly. Foto: Kirsti K. Sømme

– Vi har poteter fra egen gård, ellers samarbeider vi med andre lokale bønder i forhold til egg og grønnsaker, forteller Cecilie.
I tillegg til de fire faste varene vil de prøve å få inn andre grønnsaker når det er lokal sesong for det.

Ekstra kjekt er det når kunder gir gode tilbakemeldinger på den lokaldyrkede maten:
– Vi hadde en kunde her som sa at gulrøttene som dyrkes i butikkene nå ikke smaker like søtt som gulrøttene i hans barndom. Han hadde kjøpt gulrøtter her, og de smakte akkurat slik som gulrøttene i hans barndom, sier Cecilie fornøyd.

Utrolig støtte
Ekteparet har etter at de tok over gården fått oppført et nybygg på 750 kvadratmeter som skal huse kjølelager, pakkerom og verksted.
– Vi har jo flyttet, og da hadde vi lyst til å utvide og satse, sier Cecilie.

Direktesalg av poteter fra gården er også noe Åges foreldre, Kjell og Ingfrid Kolnes, har drevet med. De er til stor hjelp på gården. Åge jobber fulltid på gården, med hjelp fra sin far og to avløsere, mens Cecilie jobber i halv stilling som trosopplærer i Randaberg menighet.
Hjelp har de også fått fra venner og naboer.

– Det er utrolig hvordan folk stiller opp. Vi har fått fantastisk hjelp i det vi har vært gjennom, med flytting og utrydding, sier hun og legger til at hun er helt overveldet over støtten.

– Den unge generasjonen her har en sterk kultur for å bygge opp ting og heie på hverandre. Og folk er flinke til å sosialisere seg på tvers av gårdene, sier Åge Kolnes.

NYBYGG: Åge og Cecilie Kolnes har satt opp et 750 kvadratmeter stort nybygg som skal huse pakkerom, verksted og kjølelager for gulrøtter og andre grønnsaker. Foto: Kirsti K. Sømme

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...