Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Reidun har også fått ris

Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Det er ikke så fryktelig lenge siden fysisk avstraffelse av barn også var vanlig i Norge. 73 år gamle Reidun Sirevaag fikk ris to ganger. Hjemme hos ...

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 03.03.2019 kl 12:28

Det er ikke så fryktelig lenge siden fysisk avstraffelse av barn også var vanlig i Norge. 73 år gamle Reidun Sirevaag fikk ris to ganger.

Hjemme hos familien Sirevaag i Stavanger var det faren som bestemte. Han kjøpte det familien skulle ha, og det var han som bestemte når de skulle på hytten og når de skulle dra hjem. Fysisk avstraffelse skjedde, men det var et sjeldent unntak.

- Jeg har fått ris to ganger i barndommen, innrømmer Reidun Sirevaag. Hun husker det ennå godt.

Den ene gangen hadde hun rømt ut etter at moren hadde hentet henne og sagt at hun skulle være inne. Den andre gangen hadde hun revet greiner av naboens gullregn-tre.

Reidun Sirevaag startet på Våland skole da hun var åtte år gammel.

- I hele første klasse satt vi med hendene på ryggen, og læreren gikk i en svart frakk. Vi var redde for læreren, innrømmer hun.

En annen lærer tok elevene i ørene og dro så de noen ganger følte ørene ville bli revet av.

- Jeg husker at en elev tisset på gulvet av redsel, men det var ingen av oss andre som sa fra om at han hadde tisset, sier hun.

Elevene turde ikke opponere eller si noe. I tillegg til at de var redde for strenge lærere, hadde de trusselen om å bli sendt til institusjonen Lindøy hengende over seg.

Reidun begynte selv i læreryrket i 1965, og hun har sett store endringer i lærerrollen. Redselen for den strenge læreren som kunne slå og dra i ørene var borte i 1965, og siden den gang mener nok noen at det også har gått nedover med elevenes generelle respekt for læreren.

LÆRER: Reidun Sirevaag husker hvor redde barna var for læreren da hun var barn. Slik er det ikke i dag, og slik bør det ikke være. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...