Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Regjeringen forlanger utslipp som monner innen 1. april 2019

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud (t.v.) og fiskeriminister Tom Harald Nesvik (begge fra Frp) setter i forslaget til statsbudsjett krav til landbruks- og fiskeriorganisasjonene om å komme opp med skikkelige forslag til utslippsmål i 2019. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Landbruket og fiskerinæringen får frist av regjeringen til 1. april 2019 med å finn gode forslag til å kutte CO2. Har de ikke funnet noe som monner skikkelig, forsvinner dagens fritaksordninger.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2018 kl 19:34

Høyre/Frp/Venstre-regjeringen i Norge vil ha en flat CO2-avgift for alle sektorer. 500 kroner i avgift per tonn CO2, skal gjelde også for landbruks- og fiskerinæringen.

Skjermer veksthus

I følge skatte- og avgiftsopplegget som er en del av statsbudsjettet 2019, vil regjeringen gi fritak for CO2-avgift for naturgass og LPG (flytende petroleumsgass) til veksthusnæringen. Dette er det eneste fritaket i CO2-avgiften på mineralske produkter som berører landbruket.

Les også: – CO2-avgift nå er krise.

Mineralolje til fiske og fangst i nære farvann blir ilagt en en CO2-avgift med redusert sats, som blir den eneste gjenværende nedsatte satsen på i denne avgiften på mineralolje.

Stresser landbruk og fiskeri

Men regjeringen legger press på landbruk- og fiskeriorganisasjonene. Landbruksorganisasjonene inviteres til jobbe for å få til en politisk avtale om hvor mye jordbrukssektoren skal redusere sine utslipp fram mot 2030.

Nærings- og fiskeridepartementet har satt ned et utvalg som skal vurdere økt CO2-avgift på mineralolje, naturgass og LPG til fiske og fangst. Utvalget skal også vurdere klimatiltak som kan gi mindre utslipp i fiskerinæringen.

Regjeringen vil følge opp anbefalinger fra utvalg innen landbruk og fiskeri, men forutsetter at dette vil gi reelle og tilstrekkelige utslippsreduksjoner i de to næringene. Og at arbeidet om dette er ferdig innen 1. april 2019. Hvis ikke, vil reduserte satser og fritak i CO2-avgiften bli opphevet fra 2020.

Fakta

Høyre/Frp/Venstre-regjeringen vil ha en CO2-avgift på 500 kroner per tonn som slippes ut. Avgiften skal trappes videre opp mot 2022.

I statsbudsjettet 2018 opphevet regjeringen fritak og redusert avgift for blant annet passasjertransport til sjøs.

Regjeringen vil kutte betydelige utslipp av klimagasser, eksempelvis metan og lystgass, som verken er omfattet av avgift eller kvoteplikt.

Kilde: Regjeringens Jeløya-plattform.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...