Randabergbu presenterer opptaket til høyere utdanning

Rekordmange har i 2018 søkt seg til høyere utdanning. Randabergbu og minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø presenterte tallene torsdag ved OsloMet. Foto: Marte Garmann

Torsdag presenterer minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø fra Randaberg, søkertall til høyere utdanning sammen med Samordna opptak og OsloMet. Rekordmange har søkt seg til høyere utdanning, viser tall fra Samordna opptak.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Lev som om du skal dø i morgen, lær som om du skal leve evig, med Mahatma Gandhis ord, åpnet Iselin Nybø sin presentasjon og kommentar til årets opptak til høyere utdanning.

140 701 har i 2018 søkt seg til høyere utdanning. Nær 125 000 av søkerne er kvalifisert for opptak til minst ett studium. Totalt har nesten åtte av ti av disse søkerne fått tilbud om studieplass. Det er flere søkere enn rekordåret 2017 og en økning på 4,4 prosent. Totalt er over 98 000 tilbudt studieplass, av dem er rett over 56 000 tilbudt sine førstevalg. Det er sendt ut 4 176 flere tilbud enn i 2017.

- Kunnskap, utdanning og forskning er helt avgjørende for å takle de utfordringene vi står ovenfor, og for å få kvalifiserte mennesker til det som er et stadig mer omskiftelig og krevende arbeidsmarked, sier Nybø.

- Regjeringen og samarbeidspartiene har hvert av de fem siste årene økt opptakskapasiteten, og totalt er det gitt midler til 4338 nye studieplasser. Vi er dessuten i gang med et arbeid som skal se på dimensjoneringen av, og innretning til, høyere utdanning, sier Nybø.

Presentasjonen ble holdt ved OsloMet sammen med Samordna opptak og representanter fra OsloMet (tidligere Høyskolen i Oslo og Akershus), UIT - Norges Arktiske universitet og NTNU. Studenter fra de mest aktuelle utdanningene var også tilstede.

- Gratulerer til de 98 000 studentene som har fått tilbud om studieplass. Aldri før har så mange fått plass, sier Nybø avslutningsvis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...