Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Randaberg kommune på integreringstoppen

Praksisplass: Yehya Aljalekh er utplassert hos Ranso i forbindelse med NAV Randabergs introduksjonsprogram. Han håper programmet kan hjelpe han til en fast jobb i framtiden. Foto: Jan Henrik Heggebø

Blant Rogalands kommuner har Randaberg suverent størst andel flyktninger i jobb eller utdanning, med 71,4 prosent i 2017.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Det viser at vi har hatt gode resultater fra vårt introduksjonsprogram for flyktninger, hvor målet er å kvalifisere dem til nettopp jobb eller utdanning, sier Edle Lerang Nes, fagleder for jobb- og introteamet i NAV Randaberg.

I fjor var andelen flyktninger i Randaberg som har begynt i arbeid eller startet utdanning på 71,4 prosent. Det viser nye tall fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). De neste på listen er kommunene Stavanger og Strand, med henholdsvis 52 og 50 prosent.

- Tallene fra Randaberg er også over landsgjennomsnittet. Randaberg kommune gjør generelt mye bra innenfor integrering og inkludering. Den lokale frivilligheten, som har mange gode tilbud, er også gull verdt for de nye innbyggerne, og bidrar som et svært viktig supplement til jobben kommunen gjør for god integrering, skryter faglederen.

Mange strenger å spille på

Jobb- og introteamets hovedoppgave er å bosette flyktninger etter avtale med IMDi. Mange av disse kommer til Randaberg med et ønske om å jobbe. De tilbys derfor hjelp fra teamet, og blir deltakere av introduksjonsprogrammet.

- Programmet innholder tiltak som øker den enkeltes mulighet for å starte utdanning eller komme seg ut i arbeidslivet. Vi har samarbeidspartnere som Johannes Læringssenter, som tilbyr norskundervisning, grunnskole og diverse kurs, Rogaland Fylkeskommune i forbindelse med fag på videregående skole, og lokalt næringsliv som bidrar med arbeidspraksis, lønnstilskudd og rekruttering. Videre bruker vi de aktørene den enkelte trenger, understreker Lerang Nes.

En av deltakerne i introduksjonsprogrammet er Yehya Aljalekh. Han kom fra Syria til Norge for to år siden, og har de siste tre månedene jobbet på Ranso i Randaberg i forbindelse med programmet.

- Her snekrer og maler jeg ulike møbler. Det passer meg fint, for i Syria jobbet jeg både som snekker og maler, i tillegg til å være sjåfør, sier Aljalekh, som synes introduksjonsprogrammet er et bra tiltak for flyktninger.

En dag håper han å få seg en fast jobb i Norge.

- Jeg ser for meg å jobbe som snekker, maler eller sjåfør på fulltid en gang i framtiden. Det viktigste er at jeg får en fast jobb, uansett hva det er, sier han.

Tilbyr ekstra hjelp

Lerang Nes forteller at jobb- og introteamet også er i gang med et nytt prosjekt, hvor de som er lengst fra arbeidslivet tilbys ekstra hjelp. De har gjerne lite skolegang fra hjemlandet og langsom progresjon i norsk. Jorunn Kleivan er veileder for denne gruppen.

- Dette prosjektet går ut på å gi deltakerne enda tettere og mer helhetlig oppfølging, opp mot arbeidsgiveren. Vi stiller med personer som vil ut i arbeid, med trenger litt ekstra støtte for å få det til. Vi stiller også med det som måtte trenges av oppfølging og tiltak til arbeidsgiver, forteller hun.

Nøkkelen er å finne de rette arbeidsplassene hvor det er mulig å jobbe uten fagbrev og sterke norskkunnskaper.

- Vi jobber kontinuerlig med å knytte kontakter til næringslivet, og er avhengige av at noen bedrifter ønsker å satse på disse arbeidstakerne. Å være med å satse her er virkelig å bidra til god integrering og samfunnsutvikling, sier Kleivan, som oppfordrer bedrifter til å ta kontakt med henne.

Nedgang i antall flyktninger

Jobb- og introteamets mål framover er å fortsette arbeidet med integreringen av flyktninger, og levere flere, gode resultater i introduksjonsprogrammet.

Hvor mange flyktninger som kommer til Randaberg kommune neste år er enda usikkert. Selv kan Lerang Nes informere om nedgang i antallet innflyttede flyktninger i år.

- I 2018 fikk Randaberg kun anmodning om å bosette 10 flyktninger. Det er en nedgang som generelt gjenspeiler flyktningsituasjonen i Europa. Vi har ikke fått anmodning for 2019 enda, men vi håper på minst 10 til. Det er krevende å drive dette arbeidet under så vekselende forhold, men målet er uansett at vi gir hver enkelt deltaker best mulig forutsetning for å lykkes med sine mål, avslutter Lerang Nes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...