Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Steffensen vil øke statusen til skolens yrkesfag

I farten: Fra intervju med Bygdebladet hastet Roy Steffensen videre til nordfylket for å møte folk på Haugaland videregående skole, som ville drøfte veien videre for yrkesfag. Foto: Sigbjørn Berentsen.

– Jeg vil at yrkesfag skal ha en høyere status, sier nyutnevnt komitéleder Roy Steffensen (Frp).

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2017 kl 10:12

Han skal lede Stortingets Utdannings- og forskningskomité de neste fire årene, Roy Steffensen fra Kvitsøy.

- Hva gjør en komitéleder?

- Det viktigste er jo å lede møtene, og at vi behandler forslag som stortingsrepresentanter kommer med. Som komitéleder er jeg også interessant for eksempelvis skoler, videregående skoler, folkehøgskoler og universiteter.

Allerede har Steffensen merket slik interesse da han sist fredag etter invitasjon reiste til Nord-Rogaland for å møte folk ved Haugland videregående skole.

- De vil drøfte veien videre for yrkesfag, som jeg ønsker skal ha en høyere status. Norge trenger flere fagarbeidere, og vi trenger lærlingbedrifter. Det er litt upløyd mark for meg, men så er det jo hyggelig at mitt første besøk som komitéleder går til mitt eget fylke.

Mann av folket

At Steffensen ble aktuell for toppvervet i en stortingskomité begynte i sommer i dialog med eget parti og politiske kolleger.

- Målet mitt er at Frp sin skolepolitikk skal bli tema i valgkampen i 2021. Da måtte vi inn på feltet, og dette er noe jeg vil bidra til, sier han.

- Hvordan vil du, som ikke orket å ta høyere utdanning, bli en god leder for ett av de viktigste fagfeltene i landet?

- Jeg har realkompetanse, svarer han og legger til:

- Etter grunnskolen fullførte jeg utdanning på St. Olav videregående i Stavanger. Jeg strevde ikke veldig mye med lekser for ting kom ganske lett til meg. Men jeg var så lei av skole at jeg ikke orket noe videre selv om jeg hadde nok poeng til å komme inn på for eksempel lærerutdanning. Jeg så ikke for meg å gå videre på jusstudie selv om jeg hadde kjøpt inn lærebøker. Jeg har drevet egen bedrift, jobbet i en oppdrettsbedrift og har mye livserfaring. Det er få arbeidere i politikken, men mange høyt utdannende som ikke har gjort annet enn å være politiker. Da må det forventes at en arbeider også kan få et toppverv om vedkommende har gjort seg fortjent til det, og jeg tror jeg har folk i ryggen, svarer kvitsøybuen.

Nyvalgt: Roy Steffensen som fersk stortingsrepresentant for Rogaland Frp høsten 2013. Foto: Privat.

Mye vil ha mer

Godt kjent med at lokalaviser er opptatt og skriver mye om skolepolitikk er noe Roy Steffensen vil utnytte.

- Lokalaviser er opptatt av skole fordi mange har en mening om den. Jeg vil bidra til at dette viktige fagfeltet blir omtalt mer og diskutert enda mer også i nasjonale aviser og medier.

- Hvordan?

- Ved å snakke om innholdet i skolen, satsing på tidlig innsats, bruk av teknologi og frafall i videregående skole fordi Stortinget har ansvar for hele utdanningsløpet, svarer han.

I forslaget til statsbudsjett vil Høyre/Frp-regjeringen øke satsingen på tidlig innsats i barnehage og skole med 100 millioner kroner i 2018.

- Er det en satsing med noe som blir noen tusenlapper per kommune?

- Vi vil alltid ha mer av noe, eksempelvis tilskudd til lærlinger og flere studentboliger, som vår regjering nå bygger 2200 nye i året. På lærlingtilskudd er vi også bedre enn de rødgrønne, sier han for vinne tid og legger til at en må se helheten med blant annet en ambisiøs transportplan å følge opp.

- Du kan få et tilleggsspørsmål: er du misfornøyd med noe i regjeringens forslag til statsbudsjett?

- Et uvanlig spørsmål å få, sier han og har tydeligvis fått tenketid:

- Regjeringen fortsetter i 2018 å øke tilskuddet for flere lærere med 1,3 milliarder kroner, og foreslår at kommunene skal bruke 200 millioner kroner av økningen i frie midler på tidlig innsats. Det er en god satsing.

- Øremerker kommunens penger altså?

- Vi forventer at de bruker pengene til det vi ønsker at de skal.

Litt prestasjonsangst

Steffensen innrømmer at han er spent på det som venter. Han forventer spetakkel i fire år når regjeringen ikke har flertall for sin politikk. Som komitéleder vil han ikke delta i forhandlinger om budsjett uten at partiets sin finanspolitiske talsmann ber om hans fagfelts vurdering.

- Jeg har prestasjonsangst i forhold til at partiet forventer at jeg skal levere, og til forventninger ute, svarer komitélederen.

- Redd for å drite deg ut?

- Ja, det er jeg jo alltid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...