Ønsker færre biler på fossilt drivstoff for å kutte klimautslipp

I arbeidet med å oppdatere Randaberg kommune sin Klima- og energiplan 2018 - 2030 vurderes restiksjoner på parkering i sentrum som aktuelt virkemiddel for å stimulere innbyggerne til å velge mer miljøvennlige alternativer enn å kjøre bil med fossilt drivstoff. Foto: Arkiv

Som virkemiddel for å redusere antall biler som bruker fossilt drivstoff og stimulere til økt bruk av el-bil, er restriksjoner på parkering i Randaberg sentrum et høyst aktuelt tema som blir vurdert.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2018 kl 10:53

Randaberg kommune gjennomgår for tida sin egen Klima- og energiplan 2018 - 2030. Dette blir gjort nå i forbindelse med revisjon av kommuneplanen.

Et planprogram for kommunens arbeid med klima- og energi ble av kommuneplanutvalget (KPU) lagt ut til offentlig høring i juni i år. Neste torsdag, 18. oktober, behandler KPU planprogrammet igjen og skal vedta det.

I planprogrammet er nevnt en del aktuelle satsingsområder nevnt, blant annet innen areal og transport og landbruk.

Trenger mer sykkelvei

Utslipp fra veitrafikk er det største utslippet etter sjøfart, og i 2016 utgjorde den 25 prosent av det totale utslippet. På sin side var sjøfart skyld i 41 prosent av alle klimautslipp. Det opplyses i det nevnte planprogrammet.

Randaberg kommune har et mål om å legge til rette for miljøvennlige alternativer innen areal og transport. Rådmannen trekker fram fordeler ved at Randaberg har lite areal som er relativt flatt, og at det gjør enkelt å bruke sykkel for å komme seg rundt.

Selv om en del områder er bygget ut med gang- og sykkelvei, medgir rådmannen at det fortsatt er mangler.

Det blir også pekt på at bruk av el-sykkel har økt kraftig, som et godt alternativ til å kjøre bil. For å stimulere til mer bruk av dette i Randaberg kommune er sikre sykkelparkeringer nødvendig, framholder rådmannen.

Mulige parkeringsrestriksjoner

Rogaland er ett av fylkene i landet med flest el-biler. Rådmannen mener at Randaberg kommune bør gå foran å skifte ut sin egen bilpark til miljøvennlige biler. Situasjonen i dag er at kommunen har kun tre el-biler og 11 hybridbiler.

Som et virkemiddel for å redusere biltrafikk som bruker fossilt drivstoff, trekker rådmannen fram parkeringsrestriksjoner i sentrum. Hurtiglading for el-biler i nærheten av sentrum vil også kunne bidra til økt bruk av el-bil, mener rådmannen.

Et viktig virkemiddel som trekkes fram for å redusere biltrafikken er å etablere nye boligområder i nærheten av offentlig kommunikasjon. Dette mener rådmannen bør tas hensyn til ved framtidige utbygginger, og påpeker at det skal arbeides for å få et bedre kollektivtilbud i kommunen.

Mer biogass og el i landbruket

- Som ein stor landbrukskommune har Randaberg kommune gode moglegheiter for å leggje strategiar som gjev klimafordeler i landbruket, framholder Fylkesmannen i Rogaland i et innspill til arbeidet med klima- og energiplanen.

I et annet innspill minner Rogaland fylkeskommune på at landbruket sto for 18 prosent av totale klimautslipp i 2016.
– Å elektrifisere landbruket og stimulere til bruk av biogass er nyttige tiltak, og det samme gjelder målet om økt bruk av alternativ energikilde som solceller, påpeker fylkeskommunen.

I programmet til Klima- og energiplan 2018 - 2030 tar rådmannen til orde for følgende:

– Det å redusere utslippet innen landbruk vil bli en viktig målsetning framover. Innføring av nye metoder for spredning av gjødsel, og stimulere til bruk av biogass og elektrisitet i stedet for diesel og bensin kan være viktige virkemidler.

I forhold til utfordringen fra Fylkesmannen og fylkeskommunen kommenterer Randabergs rådmann med at kommunen «deltar i et samarbeid med de andre Jæren-kommunene for å se på tiltak som kan redusere klimautslipp blant annet i landbruket.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...