Ber kommunen finne annen tomt til Green Mountain

Det er i området ved steinbruddet på Gangenes at fem grunneiere vil legge til rette arealer for Green Mountain. Fylkesrådmannen i Rogaland mener det er en sårlig idé å omdisponere så mye landsbruksjord til næringsformål som det her er snakk om. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Fylkesmannen i Rogaland synes det er uklart hvorfor Rennesøy kommune peker på verdifull landbruksjord på Gangenes der Green Mountain kan vokse. Fylkesmannen ber kommunen finne annet areal.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Rennesøy reviderer kommuneplanen sin. Kommunestyret ble enig i juni i år om å sende et forslag ut til høring. Nå sier Fylkesmannen i Rogaland sin mening om kommunens prioriteringer.

– Finn annet areal til Green Mountain

Alle lokalpolitikerne ønsker å legge til rette for nye arbeidsplasser som datalagringssenteret Green Mountain kan by på. Flere grunneiere på Gangenes/Heggland stiller store arealer på totalt 350 dekar (alternativ 2) til disposisjon sånn at Green Mountain kan vokse i Rennesøy.

I juni stemte flertallet (Høyre, Frp, Krf og Ap) for å legge to arealer på Gangenes inn i kommuneplanen og sende disse ut til høring. I tillegg til innspillet fra seks grunneiere er et annet forslag på 210 dekar (alternativ 1) som rådmannen anbefalte sendt ut. Begge arealene er på Gangenes.

– Fylkesmannen har motsegn til begge arealforslaga om omsyn til landbruk og jordvern. Alternativ 1 kjem i konflikt med eit heilskapleg og flott kulturlandskap. Me har også motsegn til foreslått endring av langsiktig grense landbruk i samband med dette alternativet, begrunner Fylkesmannen.

Motsegn er nynorsk og betyr altså innsigelse, altså at Fylkesmannen ikke synes det er en god idé å omregulere så mye landbruksjord på Gangenes til næringsformål.

Nei til boliger på Austbø og Skorpefjell

Fylkesmannen har også innsigelse til en rekke andre ting som flertallet ved Høyre, Frp, Krf og Ap stemte for å sende ut til høring. Deriblant å gjøre landbruksareal til boligformål på Askje (Skorpefjell), og det samme på Austbø (Eltarvåg).

– Det er litt svak konsistens mellom samfunnsdelen si vektlegging av jordvern og einskilde endringsforslag, framholder Fylkesmannen og ber kommunen skrinlegge omdisponering på Skorpefjell og Eltarvåg med hensyn til landbruk, og at utbygging på Austbø vil føre til økt bruk av personbil som strider mot nasjonale føringer.

Veitrasé på Sørbø

Hele kommunestyret, inkludert Sp som fremmet forslaget, vedtok å legge inn forslag til ny veitrasé fra Sørbø grendahus til E 39. Og at en eventuell vei skulle legges i eiendomsgrensene sånn at minst mulig landbruksjord blir omdisponert.

Kommuneadministrasjonen i Rennesøy anbefalte ikke en slik ny veitrasé fordi den heller ikke anbefalte nye boligarealer i denne bygda. Dermed var en slik veitrasé fånyttes.

Fylkesmannen peker på at utbygging på Sørbø ikke harmonerer med kommunens tidligere signaler om at utbyggingsretning på de grønne øyene er andre steder, eksempelvis Vikevåg, Østhusvik og Askje.

– Ei utbygging på Sørbø vil gi eit auka ttransportbehov , og både ei potensiell utviding av bustadområda og vegen er i konflikt med jordvern og statlige retningslinjer. I tillegg til arealbeslaget vil vegen splitte opp eit samanhengande landbruksområde, begrunner Fylkesmannen.

Det er i dette området på Gangenes/Heggland at fem grunneiere vil stille cirka 350 dekar til disposisjon for Green Mountain. Lokalpolitikerne var på befaring blant annet der i mai i år i forbindelse med kommuneplanarbeidet. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Fylkesmannen minner også landbruks- og matministerens skjerping av jordvernet 4. oktober i år.

Les også: Statsråden skjerper jordvernet.

Vil se på muligheter

Varaordfører i Rennesøy, Jostein Eiane (Krf) kommenterer Fylkesmannens innsigelser med at «vi er i prosess».

– Vi skal sette oss godt inn i dette innspillet og finne ut hvor stort mulighetsrom vi har. Vi er opptatt av at Rennesøy-samfunnet ikke skal stå stille, vi må ha en utvikling også i Rennesøy med mye pendling. Så vi ønsker å legge til rette for å skape arbeidsplasser også her hos oss, sier Eiane.

Tor Bernhard Harestad (Fra) synes det er helt utrolig at Fylkesmannen overkjører lokalpolitikerne med kun å si nei.

– Hvor er demokrati og selvråderetten oppi dette? spør han og er sjokkert av måten Fylkesmannen behandler folk på.

Elin Schanche (Høyre) er svært overrasket over hvor mange innsigelser Fylkesmannen har meldt.

– Når det gjelder Skorpefjell, er det ikke der vi vil prioritere utbygging i første omgang. Nå skal vi prioritere Vikevåg, kommunesenteret vårt. Og så skjønner jeg lite av at Fylkesmannen har innsigelse til en ny småbåthavn på Bremse, der det virkelig er behov for å gjøre noe, sier Schanche. Hun legger til at det nok vil bli forhandlinger om dette senere.

Fylkesmiljøvernsjef hos Fylkesmannen i Rogaland, May Britt Jensen, sier til Bygdebladet at hun regner med det blir drøftinger med Rennesøy kommune om dette.

– Så er det også gjort mye godt arbeid i revisjonen av kommuneplanen, sier Jensen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...