Advarer mot elektromagnetisk stråling - ber Lyse utrede nøye

Statens vegvesen forteller at det er planlagt mange installasjoner, bygg og tekniske anlegg ved E 39 Harestadkrysset i Randaber, som de ber Lyse Elnett utrede nøye sånn at nye kraftlinjer i luften eller i bakken ikke kommer i konflikt med. Foto: Statens vegvesen/skisse

Statens vegvesen advarer mot at elektromagnetisk stråling kan påvirke viktige styrings- og kontrollsystemer til den kommende Boknafjordtunnelen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 01.04.2019 kl 18:03

Vegvesenet, Region Vest, har gitt høringsuttalelse til Lyse Elnett sin melding til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om utbygging av strømnettet fra Stølaheia i Stavanger til Nordbø på Rennesøy.

Lyse Elnett vil bygge ny kraftlinje forberedt på 132 kV mot dagens 50 kV.

Statens vegvesen, Region Vest, viser til reguleringsplanen for E 39 Harestadkrysset. Den ble vedtatt i Randaberg kommunestyre 10. september 2015, og påpeker at det i planen er lagt til rette for følgende:
• Teknisk bygg og anlegg for Boknafjordtunnelen
• Trafikkstasjon for kontroll av kjøretøy
• Brannstasjon
• Landingsplass for beredskapshelikopter

Les også: Planlegger ny kraftlinje i lufta.

I tillegg skal overvannsbassenger og flomarealer sikre at flom- og overvann ikke forsvinner ned i Rogfasttunnelen.

– I utredningsarbeidet som skal gjøres er det viktig at Lyse tar hensyn til de planlagte anlegg i Harestadkrysset da disse er nødvendig for drift og vedlikehold av Boknafjordtunnelen, framholder saksbehandler Therese Engen Bjørvik i Plan- og forvaltningsseksjonen i vegvesenet.

Fakta

Strømforsyning
Lyse Elnett planlegger å bygge ut strømnettet fra Stølaheia ved Stokkavannet i Stavanger gjennom Randaberg til Nordbø på Rennesøy.

I en melding til NVE, som skal gi konsesjon til utbyggingen, skisserer Lyse Elnett opp alternative traséer for hvor en ny kraftlinje skal gå.

Ny transformatorstasjon må bygges i Randaberg, mener Lyse Elnett, og har sett seg ut fire arealer hvor som er aktuelle å plassere denne.

Det er greit å ha med seg at Lyse Elnett ikke har fått konsesjon til utbygging av strømnettet enda. Nå innhenter de høringsuttalelser om hva de bør utrede av konsekvenser når de planlegger.

Videre påpeker vegvesenet at alternativ 1 og 4 for plassering av en ny transformatorstasjon i Randaberg og høyspentledninger kan komme i konflikt med E 39 Harestadkrysset. (Alternativ 1 og 4 er ved Foren-området ved Torvmyrveien i Randaberg).

I reguleringsplanen for Harestadkrysset er det tatt høyde for blant annet sikkerhetssoner for høyder på master og bygninger. En ber derfor Lyse Elnett om at luftledninger og bygg plasseres slik at de ikke kommer i konflikt med disse hensynssonene.

Les også: Slik blir E 39 Harestadkrysset.

Videre ber Statens vegvesen om at luftledninger eller eventuelle jordkabler blir plassert i henhold til nye veilinjer sånn at det ikke blir konflikt mellom nytt veianlegg og nytt høyspentanlegg. Og så må ikke plassering av ny transformatorstasjon båndlegge arealer som legger hindringer i veien for samtidig utvikling av Harestadkrysset ved innslaget til Boknafjordtunnelen.

– Styringssystemene til Boknafjordtunnelen og kontrollsystemer som skal brukes på trafikkstasjonen må ikke påvirkes av elektromagnetisk stråling fra trafostasjon og høyspentledninger. Det blir arbeidsplasser på trafikkstasjon, teknisk bygg og brannstasjon, bemannet i store deler av døgnet ved Harestadkrysset. Virkninger av elektromagnetisk stråling fra trafostasjon og høyspentledninger må derfor utredes, framholder vegvesenet i sin uttalelse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...