Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Politikarar vil styrkje nynorsk i nye Stavanger

Kari Nessa Nordtun og Arbeiderpartiet meiner det er viktig å styrkje nynorsk i nye Stavanger for å ivareta identitet på en god måte i hele den nye storkommunen. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Prosjektgruppa Symboler, identitet og felles kultur tilrår at nye Stavanger kommune skal vera språknøytral. Administrasjonsspråket i den nye kommunen skal vera nøytralt, og skulane skal forsetta med dagens målform.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Prosjektgruppa, som blir leia av rennesøyordførar Dagny Sunnanå Hausken, møttes måndag 17. september.

Til diskusjon hadde medlemmane blant anna kva målform den nye kommunen skal ha. I dag er Rennesøy nøytral, at sakshandsamarar i kommunen kan bruke det språket dei sjølv har ynskje om. I Finnøy brukar dei nynorsk, mens Stavanger har bokmål som administrasjonsspråk.

Torsdag 13. september inviterte mållaget i Rennesøy og Stavanger til odling av mål og kultur i nye Stavanger. Bortimot tjue personar dukka opp på språkdyrkinga.

Fra språkaftenen i Rennesøy kulturhus i førre veke, der rundt tjue personar møtte fram. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

– Vi skal ha språkverkstad, sa innleder Gunvor Helle Eiane. Firebarnsmora fra Sokn har brukt nynorsk gjennom heile sitt liv, heilt frå ho byrja i skulen i nærleiken av Bergen, der ho vaks opp.

For å diskutera språk stilte dei fylgjane spørsmål: Gode idéar og innspel om kva me kan gjera for å odle nynorsken i den nye kommunen me skal inn i? Målnøytralitet - føremoner og ulemper med dette for den nye kommunen? og Kva bør ein målbruksplan for den nye kommunen innehalde?

Kari Nessa Nordtun sit i prosjektgruppa Symboler, identitet og felleskultur. Ho vil leggja til rette for gode vilkår for nynorsk.

– Ap meiner det er viktig å ivareta identiteten i heile den nye kommunen, seier ho og legg til at partiet hennar vil styrkje nynorsk og rosar elles Rogaland Mållag sitt forslag om administrativ ressurs for å støtta medarbeidarar som brukar nynorsk.

– Et spanande forslag som me må vurdera i arbeidet med å laga språkbruksplan, seier Nessa Nordtun.
Prosjektgruppas tilråing om målform er einstemmig.

Leiar i prosjektgruppa, Dagny Sunnanå Hausken, sier at det var brei einigheit i gruppa om dette.

Rennessøyordførar Dagny Sunnanå Hausken er leiar i prosjektgruppa Symboler, identitet og felles kultur i nye Stavanger. I arbeidet med kva målform det skal vera i den nye kommunen, ser gruppa ut til å landa på å tilrå at nye Stavanger blir språknøytral. Foto: Arkiv

– I tillegg til at Stavanger er bokmålskommune i dag, har dei hatt eit vedtak om at dei i administrasjonen kan bruka det målet dei ynskjer, sier ho er fornøyd med gruppas tilråing.

– Så jobbar med framleis med å utforma den endelege tilrådinga. Skulane skal også få forsetta med den målformen dei har i dag, og så ynskjer me at blir laga ein plan som skal styrke nynorsk i den nye kommunen, sier Sunnanå Hausken.

Forslaget til Rogaland Mållag om administrativ ressurs i nye Stavanger for å støtta medarbeidarar til å bruka nynorsk, vil leiaren ikkje ta stilling til no.

– Det må vurderast i arbeidet med den planen vi meiner bør lagast, seier Dagny Sunnanå Hausken.

På språkmøtet i Rennesøy bibliotek i førre veke holdt leiaren i Noregs Mållag, Magne Åsbrenn, eit føredrag.

Det var også gruppearbeid under språkkvelden i kulturhuset. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

– Hovudpoenget mitt var at det ikkje må bli vanskelegare å dere nynorskbrukar enn bokmålsbrukar i den nye kommunen, seier han til Bygdebladet.

Han viste fram ei skisse til ein språkbruksplan, kor det blant anna står: «Denne planen skal ta vare på dei språklege rettane til innbyggjarane og verksemdene i kommunen uavhengig om dei brukar nynorsk eller bokmål privat».

Under punktet skole og barnehage meiner mållagsleiaren dette må inn i ein språkbruksplan: «Det er viktig at kommunen tek avgjerder som gjer dei unge til trygge nynorskbrukarar i skulen, at dei får gå gjennom gode nynorske språkmiljø frå barnehagen og heilt opp til vidaregåande skule, og at ein slik hindrar språkskifte frå nynorsk til bokmål».

Nøkkelord

Siste med #Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...