Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Partimåling: Knallblått politisk flertall i Nye Stavanger kommune

Frank-Arild Normanseth fra Renensøy er en av to nestledere i Nye Stavanger Høyre. Foto: Høyre.

I den første partimålingen for Nye Stavanger kommune styrker Høyre seg merkbart, men også Senterpartiet gjør et byks fram i forhold til sist kommunevalg i 2015. SV ser imidlertid muligheter for rødgrønn side sammen med sentrumspartiene.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2018 kl 09:48

Denne aller første meningsmålingen som er laget for den nye storkommunen, der som Stavanger, Rennesøy og Finnøy skal slå seg sammen fra 1. januar 2020, er laget av Respons Analyse på oppdrag fra Stavanger Høyre.

Meningsmålingen er tatt opp i dagene 4. - 7. spil, og det er gjort telefonintervjuer. 804 personer er intervjuet, og skal være et representativt utvalg av befolkningen over 18 år i Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

Målingen gir disse resultatene (i prosent), første tall er valg 2015 og i parantes måling april 2018:

Valg 2015 April 2018
Rødt 1,3 (2,7)

SV 4,5 (5,7)

Ap 27,4 (24,5)

Sp 1,8 (4,2)

Venstre 8,3 (5,6)

Krf 5,9 (6,0)

Høyre 28,9 (33,6)

Frp 10,9 (12,8)

MDG 5,2 (3,1)

PP 1,0 (0,5)

FNB 4,2 (1,1)

– Veldig bra for Høyre

30. november i fjor ble «nye» Stavanger Høyre etablert. Elisabeth Schanche fra Stavanger er leder, og Frank-Arild Normanseth fra Rennesøy og Berit Hopland fra Finnøy ble nestledere.

– Frank-Arild og jeg snakket sammen og var litt redd i starten for hvordan vi på øyene ville bli inkludert i et nytt og større Høyre. Akkurat det har jo gått så fint, vi har kjent oss inkludert fra dag én og Høyre lytter til oss fra øyene, sier Berit Hopland til Bygdebladet.

– Hva synes du om den første partimålingen for Nye Stavanger, som viser nærmest en knallblå politisk kommune?

– Det er veldig bra, og det skyldes at vi jobber godt på alle felt. I Norge har vi vært vant med at Ap og de har styrt og bygget opp landet etter krigen, og jeg syntes det var bra og stemte på Ap. Men ting har skjedd også i Ap, som ikke er så bra, og nå gleder jeg meg over at Høyre gjør det godt . Og så er jeg veldig stolt av Erna (Solberg), som er godt likt av alle, sier Hopland.

– Motiverende

Frank-Arild Normanseth er også godt fornøyd med at Høyre gjør det godt på den første partimålingen i Nye Stavanger kommune.

– Samtidig er jeg ydmyk, og håper at det varer. Jeg tror denne gode målingen skyldes at Stavanger Høyre har vært villig til å inkluderende og imøtekommende til både Rennesøy og Finnøy. Nå har vi begynt å planlegge valgkampen, der det å skape flere arbeidsplasser vil bli høyt prioritert i den nye kommunen. Vi gleder oss over en god måling, det er motiverende for å stå på videre. Men det er jo nå jobben begynner fram mot den viktigste meningsmålingen, nemlig kommunevalget høsten 2019, sier Frank-Arild Normanseth.

Ser muligheter

Torsdag kveld denne uka forsøkte SV seg med en aldri så liten sjarmoffensiv i Rennesøy. Frontfigur Eirik Faret Sakariassen tok turen til Rennesøy kulturhus, der frammøtet fra rennesøybuen ikke var veldig stort, for å si det forsiktig.

Eirik Faret Sakariassen er gruppeleder for SV i dagens Stavanger bystyre. Torsdag kveld denne uka var han i Rennesøy og møtte blant annet Tor Nestande og Line Halstad. Foto: Sigbjørn Berentsen.

Faret Sakariassen merker seg Stavanger Høyre sin nye partimåling i den nye kommunen, og gleder seg over at SV går fram på denne fra 4,5 til 5,7 prosent i forhold til kommunevalget høsten 2015.

– En bra måling for oss dette, men vi skal stå på og jobbe hardt for å vise at vi fortjener folks tillit. Så merker jeg meg at Høyres måling gir grobunn for en Sentrum/Venstre-koalisjon, altså Ap, SV

Kommunestyre dominert av Høyre

Hvis Stavanger Høyres partimåling i april 2018 hadde vært valg, ville den ha gitt denne sammensetningen i Nye Stavanger kommunestyre:

Valg 2015 (April 2018)
Rødt 1 (2)

SV 3 (4)

Ap 18 (16)

Sp 1 (3)

Venstre 6 (4)

Krf 4 (4)

Høyre 19 (22)

Frp 7 (9)

MDG 4 (2)

FNB 3 (1)

PP 1 (0)

Det kan nok være verdt å merke seg at FNB (Folkeaksjonen Nei til mer bompenger) som troppet inn i Stavanger bystyre etter valget høsten 2015 med tre medlemmer, er redusert til kun ett medlem i april 2018.

PP (Pensjonistpartiet) er plutselig borte fra det øverste politiske organet i Nye Stavanger, som Høyres måling viser.

MDG (Miljøpartiet De Grønne) har nok også en stor jobb å gjøre, skal vi tro på denne partimålingen, når partiet ser ut til å bli halvert i Nye Stavanger kommunestyre fra 2020.

– Vi må bli tydeligere

Høyres partimåling i april 2018 betyr at dagens flertallspartier i Stavanger kommune ville fått 42 mandater i et nytt kommunestyre. De fire rødgrønne partiene ville stått med 24 representanter.

Kari Nessa Nordtun er gruppeleder for Ap i dagens Stavanger bystyre. Foto: Sigbjørn Berentsen (arkiv).

Skulle Eirik Faret Sakariassen mulighet bli noe av, ville Rødt, Ap, SV, Sp, Venstre, MDG og Krf hatt 35 representanter og flertall mot Høyre, Frp og FNB på motsatt side ville hatt 32 representanter.

At Høyres måling viser et knallblått Nye Stavanger ser Kari Nessa Nordtun (Ap) som et tegn på at Arbeiderpartiet må bli tydeligere.

– Tydeligere på å fronte det som er viktig for oss, nemlig å løfte barn ut av fattigdom, at folk har en jobb å gå til, nærhet til barnehager og en skole hvor læreren har tid til hver enkelt elev, sier hun til Bygdebladet og legger til:

– Målingen reflekterer de nasjonale signalene, og heldigvis er det lenge til valg. Vi lar oss motivere av målingen.

– Er Eirik Farets Sakariassen sin tanke om en sentrum/Venstre-koalisjon mulig?

– Jeg ser at sentrumspartiene deler mange av våre verdier, som kampen mot barnefattigdom og forskjells-Stavanger, så det er veldig aktuelt, svarer Nessa Nordtun.

Siste med #KommunereformVis flere

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap om kommunenes holdninger til kommunestruktur

Ny runde om kommunestruktur

Fylkesmannen vil ha mer kunnskap.

Fylkesmannen skal stimulere i ny runde om kommunegrenser

– Lite framtidsrettet grense

Kommunegrense Randaberg - Nye Stavanger.

– Nær folk er viktig når vi skaper en ny kommune

Sp: – Tjenester nær folk

Siste med #Nye StavangerVis flere

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...