Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

På studietur i sauefjøset

STUDENTER: Hanne Bråten (til venstre) og Silje Sævik studerer husdyrfag ved Nord Universitet i Steinkjer. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Studentene fra Nord Universitet fulgte nøye med da Birger Njå fortalte om gårdsdriften på Fjøløy.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Det er ikke første gang, og det blir nok heller ikke siste gang familien Njå har besøk av delegasjoner som vil se hvordan de driver garden med melkeproduksjon og sauehold på Fjøløy. Birger Njå har overlatt garden til sønnen Bjarte, men er fortsatt aktivt med på driften. Datteren Ingvild Njå er også engasjert og har blant annet ansvar for veiing og merking av lam, samt databehandling.

Gården har cirka 23 melkekyr av rasen Holstein, samt 285 sauer som skal lemme nå i vår. Bjarte Njå har vært formann i Norsk Holstein, og på garden har de i flere år fått embryokalver fra befruktede danske Holstein-egg

EMBRYO-KALVER: Kalvene her er resultatet av importerte befruktede egg fra Danmark som er satt inn i norske kyr. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Denne gang er det studenter som tar husdyrfag ved Nord Universitet i Steinkjer som er på besøk. Sist gang det var trøndere på gardsbesøk, var da familien Njå fikk besøk av en gruppe som deltok på melkerobot-kongress i Rogaland.

MERKING: Ingvild Njå har blant annet ansvaret for veiing og merking av lam. Foto: Kirsti Kastrup Sømme

- Alltid noe å lære

- Vi har en studentdrevet linjeforening som planlegger og arrangerer studieturer. Tidligere har vi vært i Stockholm på DeLavals forsøksgard der. Det er et veldig bra opplegg, sier Hanne Bråten. Hun kommer fra Sunndal i Møre og Romsdal.

Husdyrfag-studentene, som enten tar årsstudium eller bachelorgrad, har veldig ulik bakgrunn. Noen av dem har vokst opp på gard eller er avløsere, mens andre ikke har bakgrunn fra gard.

- Det er mange ulike arbeidsområder for dem som tar husdyrfag. Vi har hele den teoretiske delen av landbruket, forteller Hanne Bråten og Silje Sævik. Mange av studentene fra Steinkjer ender med jobber i store selskaper som Nortura, Felleskjøpet eller Tine. Noen får jobb i det offentlige, for eksempel i Mattilsynet, mens andre selv skal drive gard. Noen velger også å studere videre for å ta mastergrad.

- Folk gjør ting på ulike måter, så det er alltid noe å lære, sier Silje Søvik. Hun er fra Sandnes og har en drøm om å drive sin egen gard i fremtiden.

Avlsprogram og Klosterlam

De tre representantene for gården, Ingvild, Bjarte og Birger, viste rundt og fortalte om avlsprogrammet garden er med på og om Klosterlam. Garden er en av flere i området som leverer kjøtt under merkevaren Klosterlam. Lammene beiter på friskt grønt gras, på et frodig lettsaltet beite preget av nærheten til havet. Det brukes i markedsføringen av produktene.

- Vi liker at det er blitt mye mer fokus på norsk mat. Forbrukerne har også fått mye større bevissthet rundt det med norsk kjøtt og norske grønnsaker, og de etterspør det, sier Hanne Bråten.

BESØK: Studentene fra Nord Universitet i Steinkjer fulgte interessert med da Birger Njå fortalte om saueholdet på garden. alle Foto: Kirsti Kastrup Sømme Foto: Kirsti Kastrup Sømme

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...