Krim av ypperste kvalitet

Foto: Simen Ingemundsen Foto: Simen Ingemundsen

Oppsiktsvekkende, nervepirrende og grøssende krim

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2019 kl 22:25

Yrsa Sigurðardóttir er denne vinteren aktuell med en ny nervepirrende og psykologisk kriminalroman. "Galgen" er fjerde utgivelse med politietterforsker Huldar og barnepsykologen Freyja i hovedrollen. Siden 2008 er hele elleve spenningsromaner fra den islandske forfatteren utgitt på norsk. "Galgen" er etter min mening Yrsa Sigurðardóttir beste bok til nå. Dette er moderne krim, fullstappet med dramatiske intriger. Gjennom 383 sider byr forfatteren på rå, brutal og dyster spenning, som gir leserne frysninger langt nedover ryggen. Igjen har Yrsa Sigurðardóttir vist sitt talent som forfatter, og levert en særdeles bra spenningsroman der hun viser hvor dyktig hun er til å skrive. Dette er en kriminalroman som virkelig kan anbefales.

"Galgen" handler om en ung investor som blir funnet død. Liket blir funnet hengende fra en planke i naturområdet Galgahraun. Når politiet oppdager restene av en papirlapp festet med spiker til brystkassen hans, blir det tydelig at det ikke er snakk om et selvmord.

Politietterforskeren Huldar blir satt på saken og oppsøker den døde mannens luksusleilighet på jakt etter svar. Der er også barnepsykologen Freyja, på oppdrag for å hente en liten gutt. Gutten kan ikke gjøre rede for hvorfor han befinner seg i leiligheten og har tilsynelatende ingen forbindelse til den avdøde – og foreldrene hans er ikke å finne.

Nok en gang blir Freyja og Huldar involvert i samme etterforskning. Deres felles fortid er broket, men de blir nødt til å samarbeide. Hva er sammenhengen mellom drapsofferet, et tidligere ilandskylt kvinnelik og den lille gutten? Og finnes det flere ofre – som ennå kan reddes?

"Galgen" er en pulsøkende, hårreisende og innmari spennende kriminalroman. Forfatteren byr på et intelligent plott, med troverdig miljøbeskrivelser og rikt persongalleri. Yrsa Sigurðardóttir er uten tvil en av Skandinavias mest profilerte krimforfattere. Gang på gang leverer hun fengslende spenning som griper fatt i deg som leser og holder deg på pinebenken til siste setning er lest. Det er bare å ta av seg hatten for Yrsa Sigurðardóttir`s måte å skrive på, hun fanger leserne og ta dem med på en ellevill leseopplevelse, som er umulig å sammenlikne med noen annen forfatter. Dette er en spinnvill historie som nærmest går på speed, og forfatteren byr på et voksent og profilert språk. Jeg gleder meg allerede til neste bok fra Yrsa Sigurðardóttir, og håper den kommer kjapt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...