Over 2000 barn samles for å plukke søppel

Sammen plukker vi: Ordfører Kristine Enger, Jannike Kvilhaug, Hanne Lundbakk Flatebø og fagkoordinator for barn og unge, Bente Monica Reilstad oppfordrer alle som kan til å være med på innsatsen for gjøre lokalmiljøet grønnere og renere. Foto: Andreas Ramsay Thorsen Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Fredag neste uke skal over 2000 barn og unge i Randaberg ut og plukke søppel på miljødagen. Initiativet startet i fjor, og kom fra elever ved Harestad skole.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2019 kl 14:15

Hanne Lundbakk Flatebø og Jannike Kvilhaug går på Harestad skole og er med i komiteen for årets miljødag, en aksjon Flatebø var sentral i å få etablert i fjor. Sammen med fagkoordinator for barn og unge, Bente Monica Reilstad, og ordfører Kristine Enger oppfordrer de alle som kan om å være med og rydde opp.

Stort ryddemannskap

I samarbeid med den ideelle organisasjonen Clean Shores Randaberg, Jæren Friluftsråd og kommunen skal det plukkes søppel langs kystlinjen og i nærmiljøene. Og det stilles mannsterkt.

- I år er det over 2000 barn og unge, fra barnehagen og oppover, som er med. De eldste plukker søppel langs kysten, og de yngre plukker i sine nærmiljøer, forteller Reilstad. Alle kommunale barnehager med, og Zebra.

Den kystengasjerte ordføreren tar også på seg ryddehanskene, og alle ansatte i kommunen som har anledning oppfordres til å bli med.

- Dette er jo et godt eksempel på hvordan vi sammen skaper en grønnere landsby, sier Reilstad og Enger.

Håper at det blir tradisjon

Dette er andre året denne miljødagen avholdes, og alle de fire miljøengasjerte kvinnene håper og tror at den blir en varig tradisjon. Hanne Lundbakk Flatebø var, som elevrådsrepresentant, den som først fremmet ideen.

- Det hadde blitt mye snakk om miljø, og da jeg hørte med elevene i klassen min, foreslo noen en miljødag. Dette har blitt veldig stort, og jeg håper at dette blir en tradisjon, for jeg merker at det blir mer og mer søppel rundt omkring, sier hun.

Organisasjoner som Clean Shores og friluftsrådene driver jevnlig med kystrydding, og Randaberg kommune er stolte over samarbeidet som er kommet på plass

- Bare Randaberg og Stjørdal har fått til dette i et slikt omfang, forteller Reilstad.

- Det er fint at vi klarer å kombinere regional og lokal innsats, for dette er ikke noe det holder å gjøre bare én gang i året, supplerer Enger.

Inspirerende engasjement

Jannike Kvilhaug ble spurt av en lærer om å bli med i komiteen på grunn av hennes tydelige miljøengasjement.

- Jeg har deltatt i en av klimastreikene også, påpeker Kvilhaug.

Ordføreren synes at det er betryggende at unge tar tak i temaet:

- Når det er et så stort engasjement, er det viktig at vi tar det på alvor og heier på det. Det er engasjementet til de unge som redder kloden.

Forsøpling er bare én av flere miljøutfordringer, hvor klimaendringer er den klart største. Men man må gjøre det man kan der man kan.

- Jeg liker det begrepet om at man skal tenke globalt og handle lokalt, sier Reilstad.

Blir bra i år

Motivasjonen er det ingenting å si på.

- Sist var vi bak idrettshuset, og fant en grop full av søppel. Jeg ble sjokkert, sier Flatebø.

Men hun sier at klassen er gira på å rydde, og Kvilhaug tror det samme gjelder for hennes. Flatebø påpeker også at det er fritt frem:

- Alle kan bidra på miljødagen. Hvis vi barn forteller de voksne og får dem med, så blir det større, sier hun, og legger til at det jo vanker pølser på alle som er med.

- Det skulle bare mangle, ler ordfører Enger.

Prosjektleder Morten Utsogn i Jæren friluftsråd er glad for at de unge drar de voksne med seg.

- Det er helt fantastisk at de skaper slik oppmerksomhet og engasjement rundt dette, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...