Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Nytenkende for miljøet

Enstemmige vinnere: Lotte Mjelde Knutsen, Ilva Jensen og Johannes Roaldstad vant finalen med sitt konsept «Søppelbleier» gjenbrukbare tøybleier. Michael Tønnesen var også med på laget, men var ikke til stede under kåringen. Tina, vi er ikke finalister. Men tenk hvis! Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Forrige uke var miljøuke ved Randaberg videregående skole, og på fredagen var det finale i konkurransen for miljøvennlig innovasjon.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Miljøet sto virkelig i fokus i Randaberg forrige uke, med flere storstilte søppelplukkingsdager og deltakere fra barnehagealder og opp. Randaberg videregående skole deltok på den fronten, men elevene ble også engasjert i innovasjon og entreprenørskap som kan gi miljøgevinst.

Bærekraftig utvikling

I løpet av uken var elevene også innom IVARs ettersorteringsanlegg på Forus, hvor innovasjonskonkurransens «problemstillingsleverandør» og juryformann, Rudolf Meissner, holder til. Han er fagansvarlig for renovasjon, og utfordret elevene til å finne måter å redusere avfall på, eller å tenke opp produkter som er 100% resirkulerbare.

- Både der og da de plukket søppel i nærmiljøet sammen med organisasjonen Clean Shores, var tanken at elevene kunne få inspirasjon til ideer ved å se hvilket avfall som havner i søpla og naturen, forklarer Rebekka Brochmann, som har hjulpet skolens prosjektleder Cathrine Halvorsen, med å organisere.

Konkurransen, eller Innovasjonscampen, som den kalles, var levert av Ungt Entreprenørskap Rogaland og støttet av Den naturlige skolesekken. Sistnevnte er et samarbeidsprosjekt mellom Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet, med mål om å bidra til kunnskap og bevissthet om bærekraftig utvikling og miljøutfordringer gjennom opplæringen på skolen.

- Superfinale

- Velkommen til det vi på Innovasjonscamp-språket kaller superfinale, sa Jan Erik Jacobsen, pedagogisk fagansvarlig i Ungt Entreprenørskap Rogaland til de mange spente finalistene som hadde samlet seg i auditoriet.

Etter å ha introdusert juryen, som foruten Rudolf Meissner besto av rektor Trond Hoel, avdelingsleder Odd-Bjørn Lunde og lærer og prosjektleder Cathrine Halvorsen, ba han i tur og orden opp de seks finalistlagene som ga sine presentasjoner.

Lagene bød på lure løsninger:

«Deoswitch» er et konsept hvor kule- og geldeodoranter får påfyllbart innhold for å minske emballasje.

For å begrense matsvinn foreslo neste lag scanner på kjøleskap og app på mobil, som sammen forteller deg hvilke retter du kan lage av maten du har, og når den går ut på dato.

Panting trenger ikke bare å gjelde for flasker - med pant på klær kan man få stor miljøgevinst, foreslo det tredje laget.

To lag fokuserte på merking med henholdsvis «Resirkulering for dummies» - fargekoder på emballasje, som gjør det lettere å kaste riktig, og «skremmende etiketter» på plastprodukter, a la bildene på røykpakker, som viser hva effekten av forbruket.

«Søppelbleia»

Men da juryformannen etter hvert kunne erklære at man hadde en enstemmig vinner, var det konseptet «Søppelbleia» som hadde gått til topps. Ettersom engangsbleier er lite miljøvennlige, foreslo laget en abonnementsordning hvor tøybleier leveres og hentes for vask i et sirkulært løp.

- Dette var den beste presentasjonen, ideen er realistisk, innovasjonsgraden er god, og bærekraften er brukbar, sa Rudolf Meissner om juryens begrunnelse, men la smilende til at de kunne ønske seg et mer appellerende navn på konseptet.

- Hadde jeg aldri trodd!

Vinnerlaget, bestående av Ilva Jensen, Lotte Mjelde Knutsen, Johannes Roaldstad og Michael Tønnesen, var strålende fornøyde.

- Dette hadde jeg aldri trodd, smilte Jensen, som sammen med laget fikk også fikk skryt av Jan Erik Jacobsen:

- Jeg har etter hvert sett tusenvis av elever på Innovasjonscamp, og dette er en av de beste presentasjonene jeg har sett.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...