Nyt roen i ny minnelund

Christian Knutsen (t.h.) og Roald Pedersen jobber på den navna minnelunden, mens kirkeverge Rune Skagestad studerer hvor flott den blir. Foto: Sigbjørn Berentsen

Plassen på kirkegården i Randaberg sentrum utnyttes bedre med minnelund for urner.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

- Det er jo blitt en flott plass, sier kirkeverge Rune Skagestad til Bygdebladet. Det som kalles en «Navna minnelund» er nå etablert på kirkegården ved Randaberg kirke i sentrum.

Tilbudet er rettet mot etterlatte som av ulike årsaker ikke har anledning til å stelle graver på egen hånd.

- Det kan være eldre eller de som ikke bor i Randaberg lenger, men har foreldre eller andre som er begravd her i kommunen, sier Skagestad.

Minnelund

Den Navna minnelunden er laget etter statlige retningslinjer. I Stavanger har de hatt dette i rundt 10 år, og nå kommer det altså til den grønne landsbyen.

I minnelunden, som ligger under et par trær midt på kirkegården i sentrum, er det en hvitmalt benk, beplantet med blomster, gruslagt og den har tre store minneplater, store steiner blankslipte på forsiden.

- De som velger å ha urnen i denne minnelunden, vil få navnet til den avdøde på en bronseplate på en av disse tre steinplatene. Plass til for eksempel ektefelle kan reserveres, sier kirkevergen.

Servicetilbud til familie

- Hvorfor gjør dere dette?

- Det begynner å bli fullt på denne kirkegården, og det er et tilbud til familien som slipper å stelle sitt aktuelle gravsted, og så har vi fått forespørsler om dette. Det er fra personer fra Randaberg som ligger på en slik minnelund i Stavanger, svarer Rune Skagestad.

- En stor endring i forhold til hva vi er vant med kanskje?

- Vel, det har vært lagt til rette for dette nasjonalt i 10 år, og vi har fulgt retningslinjer som gjelder ved etableringen.

- Kan folk likevel velge om de vil ha urna på et eget gravsted og ha sitt eget gravmonument der?

- Ja, dette er opp til folks ønske, vi har her lagt til rette for et nytt tilbud, forklarer Skagestad, og viser til et annet sted på kirkegården som vil bli for urnegraver i framtida.

Blir billigere

Med tida skal det etableres en «Navna minnelund» også på Grødem kirkegård, der det også vil bli plass for dem som blir begravd i kiste. Det siste er det ikke mulig å få til på kirkegården i sentrum fordi det er for liten plass.

En urne trenger 50 cm, sånn at fire urner kan settes i jorda for hver kvadratmeter.

- Vil det koste mer å bruke minnelunden?

- Nei, som nå må årlig festeavgift betales, og i tillegg må bronseplaten som navnet til den avdøde kommer på, betales for. Det vil gjerne koste mindre enn et eget monument til eget gravsted koster, sier Skagestad og legger til at kommunen vil sørge for beplantningen i minnelunden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...