Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Vær til besvær for bringebær på Viste

Bør bugne i august: Noen av feltene har klart seg bedre enn andre i år, og Roald Pedersen håper at disse buskene leverer varene i august. Foto: Andreas Ramsay Thorsen

Hos Hagen Gard på Viste har det vært selvplukk av bringebær siden 2006. Været på våre kanter er som kjent lunefullt, og noen år bugner det mer enn andre. En kald mai og tidvis våt sommer har gitt en sen start på årets sesong, men gartner Roald Pedersen krysser fingrene for bærtunge busker i august.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Sist oppdatert: 02.08.2017 kl 07:37

Da Bygdebladet ankommer Hagen Gard, går det en håndfull selvplukkere langs buskeradene. Og det begynner å regne. Igjen.

Sen start

– Vi begynte såvidt på mandag, sier Roald Pedersen. Det er senere enn vanlig. I fjor startet sesongen for selvplukk 10. juli, og normalen er rundt 20. juli. Når den er i gang, blir det fire-fem uker med plukking.

– Vekstsesongen har rett og slett vært veldig dårlig. Vært i begynnelsen av mai var elendig, med kalde netter og til og med et par frostnetter. Når det også blåste, så tørket skudd ut, og det skader buskene, forklarer Pedersen.

Kald mai ødela for avlingen

Etter en forsiktig begynnelse i 2006 har arealet vokst, og Hagen Gard har nå 14 mål med bringebær. Men Pedersen anslår at over halve avlingen er ødelagt i år.

– Som du ser, er det mer eller mindre brannherja på noen av feltene her! Forholdene har ikke vært ideelle for annet ugress og snegler, sier han galgenhumoristisk.

Selv om det er ergerlig så er det lite man kan gjøre med været, tar gartneren situasjonen med fatning:

– Å drive med natur er gambling, sånn er det bare.

Det er ikke annet å gjøre enn å smøre seg med tålmodighet og håpe på det beste. Sesongen har ifølge Pedersen vært merkelig, men utover august kan forholdene bli bra.

Stor pågang fra kunder

Det står uansett ikke på interessen fra kundene, som gjerne kommer helt fra Bømlo og Moi for å plukke bringebær. Hagen Gard sprøyter minimalt, så frukten er sårbar men av høy kvalitet.

– Vanligvis kan man komme og plukke uten avtale, men slik det er nå må man ringe på forhånd. Vi er fullbooka frem til onsdag. Normalt ville det vrimlet med folk her, men nå gjør vi det puljevis og folk får tildelt sine rader. Da slipper vi iallfall kø når de skal veie bærene.

Håper på mild august

Det er noen felt med bringebærbusker Pedersen håper vil slå til i ukene som kommer, og noen av radene er reservert til høsting som han gjør på bestilling.

– Det aller meste av arealet er til selvplukk, men en liten andel bestiller ferdigplukka bær. Det går ingenting til butikker eller slikt – disse bæra tåler ikke transport, og må foredles eller fryses med en gang. Siden vi sprøyter så lite, er de skjøre.

For dem som ønsker å kose seg med bringebær fra Randaberg i sommer gjelder det altså å bestille seg en tur ned til Viste – og å håpe på at resten av sommeren byr på fint vær.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...