Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Bygdebladet

Store ressurser brukes til å lage gode turstier

Arbeidet med turstiene er ikke helt kommet i gang ennå, men her øver Ola Gudmestad (i gravemaskinen) og Valentin Dobre seg i maskinene som skal brukes i lyngheia. Nye maskiner er kjøpt inn til jobben, og grusen hentes fra steinbruddet på Gangenes. Foto: Ove Heggland

Grunneiere på Hodne - Sel i Rennesøy har fått rundt 400.000 kroner til å vedlikeholde tursti. Men de er avhengig av samarbeid med kommunen for å holde stien åpen.

Bygdebladet
Bygdebladet Randaberg og Rennesøy

Publisert:

Mange liker å gå på tur i Rennesøy. Det er antydet at mellom 10.000 og 15.000 mennesker gjør det årlig.

En grunn til at det er mulig, er et godt samarbeid mellom grunneiere og Rennesøy kommune.

De inngår avtaler med en varighet på 10 år om gangen.

Geir Helge Rygg er jordbrukssjef i Rennesøy kommune. Foto: Sigbjørn Berentsen

Samarbeid

Avtalene inneholder hva både kommune og grunneiere har forpliktet seg til. Blant annet skal kommunen hjelpe grunneierne med å søke om tilskudd til å opparbeide og vedlikeholde turløypene.

Misnøye

Men turgåere ytrer ofte sin misnøye med våte og sørpete turstier, blant annet på sosiale medier.

- Vi ønsker at folk skal kunne gå på tur, sier grunneier Guttorm Gudmestad, som sammen med Ove Heggland i Røsslyngen beitelag er grunneiere på deler av en av de mest brukte turløypene mellom Hodne og Sel på Rennesøy.

For å holde seg noenlunde tørr på føttene, beveger turgåere seg utenfor oppgått sti og det gjør at arealer blir mer sørpete.

Grunneierne er, som nevnt, avhengig av samarbeid med kommune og regionale myndigheter. Fylkesmannen i Rogaland er skeptisk til å gruse opp turløyper, ikke minst på Hodne - Sel, som av staten i 2003 ble utpekt som ett 20 utvalgte kulturlandskaper i Norge som skal ha et spesielt vern.

Men i områder som er flotte å gå på tur i, drives det også gjerne et aktivt landbruk med beiting.

Valentin Dobre kjører for å tippe grus på landbruksveien i terrenget. Foto: Ove Heggland

400.000 til turløype

Og etter mange års påvirkning er Fylkesmannen på glid.

- Vi har nå gitt tillatelse til å starte grusing av første del av turløypa fra Heggland til Askmyra, hvor noe også skal steinlegges, på veien mot Sel, sier landbrukssjef i Rennesøy kommune, Geir Helge Rygg, til Bygdebladet.

- Det er rundt én kilometer, og vi begynner ved boligfeltet i Hegglandslia, sier Ove Heggland og legger til at arbeidet vil begynne i neste uke.

Til jobben har Røsslyngen beitelag fått 200.000 kroner i støtte fra Fylkesmannens Smil-midler (Spesielle tiltak i landbruket).

- Jeg føler vi er godt i gang med dette nå, sier Geir Helge Rygg. To grunneiere på Sel har fått hver 100.000 kroner fra SMIL, som vil være en start på lignende arbeid med turløypa fra den siden av Hodne - Sel.

14. november møtes grunneiere og kommune for å diskutere framdrift for arbeidet videre.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...